Je ziet steeds vaker sporters die felgekleurde tape dragen. Al een tijdje vroeg ik me af waarom en waar dit goed voor was en inmiddels weet ik het antwoord. Tijd om het uit te leggen!
Verschillende soorten tape
Er zijn verschillende soorten tape. Zo heb je tape, cure tape en easy tape. Allemaal hebben ze dezelfde soort functie en hetzelfde soort uiterlijk. De tape wordt gebruikt om pijn van buitenaf te verminderen, steun te geven aan spieren en gewrichten en genezing te bevorderen. Je kunt de tape bij verschillende klachten gebruiken. Denk hierbij aan overbelasting, spierblessures, kneuzingen, ontstekingen, gewrichtsklachten en verrekte banden.
Kinesiologie tape
De elastische therapeutische tape (die ook wel kinesiologie tape wordt genoemd) is eind jaren zeventig ontwikkeld door de Japanse chiropractor Kenzo Kasa, als onderdeel van zijn behandelingen. Je ziet deze tape in verschillende kleuren, zoals roze en blauw. Sporttape is daarentegen wit en minder rekbaar. Kinesiologie tape is een meer elastische tape, die is overgewaaid vanuit de topsport, maar ook zeker geschikt is voor thuisgebruik.
De tape levert een positieve bijdrage aan de preventie en het herstel van blessures en wordt veel gebruikt door hardlopers (en andere sporters). Traditionele tape zorgt ervoor dat de gewrichten worden vastgezet, bij kinesiologie tape is de werking juist andersom. Het tape staat bekend als krimpwerking, wat betekent dat de huid door de elastische tape wordt gelift. Hierdoor ontstaat er een drukvermindering tussen de huid en de onderliggende spieren, met als gevolg een beter doorbloeding.
Waar en wanneer plak je de tape op?
De tape is een katoenen strip, voorzien van een zelfklevende laag. De tape is zeer rekbaar, waardoor je er geen last van hebt als je het op je huid plakt. De tape plak je op het gedeelte huid waaronder de spieren liggen die je preventief wil behandelen (geen kramp of verzwakte spieren) of om ze op natuurlijke wijze te ondersteunen. De kinesiologie tape van Hansaplast is huidvriendelijk en blijft goed zitten, zelfs als je het meerdere dagen achter elkaar draagt. In de verpakking zit een duidelijke instructie hoe je de tape moet plakken, je kunt het dus zelf thuis aanbrengen.
Heb jij wel eens kinesiologie of een ander soort tape gebruikt? Ik ben benieuwd!
Bron:
https://www.runnersweb.nl/advertorial/wat-is-kinesiologie-tape.htm
– In samenwerking met Hansaplast. Lees hier mijn disclaimer. –
2 Comments
Hee Marit, goeie timing dit artikel 🙂 Heb sinds gisteren mijn schouder ingetapet (heb een AC luxatie) en merkte positief verschil met bewegen! Ik was altijd wat sceptisch over de werking, maar het geeft me meer stabiliteit en minder druk op sleutelbeen.
Zelf aanbrengen lijkt me afhankelijk vd locatie op het lichaam in sommige gevallen een uitdaging!
Wat mooi om te lezen, Anna. Ik denk inderdaad dat je bij sommige locaties iemand nodig hebt om te helpen haha 😉