SportenTips

Balans creëren, maar hoe doe je dat dan?

geschreven door Marit april 7, 2016 7 Comments

Oeeeeeps! En toen scheurde ik gister opeens uit mijn broek. De heerlijke pannenkoeken, ijsjes, burgers, cocktails, frietjes enzovoort enzovoort op vakantie zijn terug te vinden op mijn billen. En dat trok mijn spijkerbroek helaas niet.
Ik, diegene die altijd zo hard ‘balans’ roept, scheur uit mijn broek. Toch niet helemaal in balans, Marit?

Ik zal blijven roepen dat je je eigen balans moet creëren. Dit incidentje vind ik dan ook juist bij balans passen. Ik kan mezelf laten gaan op vakantie, mijn ‘fitte’ levensstijl even loslaten, genieten, oftewel: op vakantie zijn. Die paar kilootjes omarm ik met liefde. Dit omdat ik weet dat ik bij thuiskomst weer lekker naar de sportschool ga en mijn eigen eten kan maken in de keuken. Waarom? Omdat ik er plezier in heb. Ik heb plezier in deze levensstijl en dat maakt dat ik het volhoud. Dat ik niet extra hoef te knallen voordat ik op vakantie ga, waardoor ik op vakantie alle remmen los laat en na de vakantie weer keihard aan de bak moet. Ik zorg er voor dat ik mezelf altijd fit voel. En ik voel me fit als ik me in balans voel. Een balans tussen sporten, eten en genieten. Een paar weken niet sporten, lekker eten en me nergens druk om maken. Ook dat is balans. Zorgt er misschien voor dat ik zo vlak na de vakantie uit mijn broek scheur, maar ik heb wel genoten en ik geniet er nu weer van om te sporten en om gezond te eten.

Natuurlijk is die balans bij mij ook niet vanzelf gekomen en nog steeds ben ik af en toe zoekende. Veel proberen, ervaren, vallen, opstaan, nog meer proberen, anders proberen, doen, ervaren… Ik ben er vooral achter gekomen dat het belangrijk is om je eigen manier hierin te creëren. Je eigen manier om een fitte levensstijl na te streven. Het moet geen periode zijn, naar mijn idee moet het bij je gaan horen, het moet vol te houden zijn en je moet er van kunnen genieten.

Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen gezond ‘moet’ zijn en als jij bijvoorbeeld s’ochtends echt niet blij wordt van havermout of van een groene smoothie, dat je er dan niet bij hoort en dus niet ‘gezond’ kan zijn. Vele laten zich dan ook door zulke ervaringen (“lust ik niet”) uit het veld slaan. Terwijl, je hoeft het niet per se lekker te vinden. Het is zonde om je dan uit het (gezonde) veld te laten slaan. Je hoeft niet te doen wat social media doet of wat de tv zegt. Misschien past er iets anders beter bij jou. Of moet je het eerst op een andere manier aanpakken. Ik vond havermout ook niet gelijk lekker, daar heb ik zelf een manier in gecreëerd en nu kan ik niet meer zonder! Maak kleine aanpassingen. Ook als je iedere keer ontzettend tegen het sporten opkijkt, is het misschien een idee om daar eens iets aan te doen. Op wat voor manier zou het wel leuk(er) maken? Door een sportbuddy? Door een duidelijk schema? Door andere oefeningen? Door het af te wisselen? Probeer hier achter te komen en probeer er dan ook wat aan te doen. Dit geldt dus hetzelfde voor eten. Als jij het niet lekker vindt, probeer het dan ook niet langer op de manier, maar probeer iets anders of zoek iets wat je wel lekker vindt en wat in jouw ‘gezonde’ straatje past.

Voor de één werkt het om bij te houden aan wat je aan calorieën binnen krijgt, voor mij bijvoorbeeld totaal niet, wat ik hier al eens uitlegde… Voor de één is het alles of niets: of alles gezond of helemaal los in de koekjestrommel… Voor de één is het keihard sporten, voor de ander is een rondje hardlopen per week voldoende… Bij de één smaakte een havermout in de ochtend wel, de ander vindt het smaken naar kots… Voor de één werkt social media ontzettend motiverend, de ander raakt er alleen maar gedemotiveerd van…

DOE WAT WERKT VOOR JOU. Geef het tijd om hier achter te komen, geef het tijd om dingen te proberen, om dingen te ervaren, om dingen te leren. Op deze manier kom je erachter wat bij jou past en wat voor jou werkt en zo kun je je eigen balans creëren.

En nu ga ik een nieuwe spijkerbroek kopen.

7 Comments

@fitnesswithasmile april 7, 2016 at 14:38

Hahha topper, mooi omschreven! En echt fijn dat jij die balans hebt gevonden. Denk dat het het allerbelangrijkste is, zoals je zegt om je eigen manier te creëren die jij zelf kan vol houden en waar jij je goed bij voelt! Go Marit! Goed excuus voor een nieuwe spijkerbroek :D. Liefs Gerbrich @fitnesswithasmile

Antwoord
Marit april 7, 2016 at 16:26

Haha, precies, goed excuus! Dank voor je berichtje 🙂

Antwoord
Tessa april 7, 2016 at 15:50

Ik vind je echt een leuk weiffie! Je bent zo enthousiast en open over alles! En ook lekker nuchter! Goals hahaha!

Liefs, Tessa

Antwoord
Marit april 7, 2016 at 16:25

Haha, wat leuk om te horen. Bedankt voor je berichtje 🙂

Antwoord
Marvin april 8, 2016 at 08:35

Ach, dat alles naar je billen is gegaan is zo erg toch niet? 😉

Antwoord
Marit april 9, 2016 at 18:09

Wel als het me veel spijkerbroeken kost 😉

Antwoord
yamila november 13, 2016 at 18:47

Ik las net je verhaal in de womenshealt. je bent nu echt een van mn voorbeelden om gezond te gaan doen en te worden??
xxx Yamila

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs