Tips

7 tips voor de ultieme uitsteller (like me)

geschreven door Marit april 7, 2021 0 comments
#roadto3030 update

Deze blogpost wilde ik al twee weken schrijven, maar ik wist het weer enorm uit te stellen. Een uitsteller, dat ben ik zeker. Wachten tot het laatste moment en dan stress krijgen. Soms ligt het aan de periode van de maand, maar soms heb ik ook gewoon een schop onder mijn kont nodig. Of gewoon een goede planning, deadlines, beweging, minder afleiding en een beloning. Hierbij mijn 7 tips voor de ultieme uitsteller (like me):

 1. Maak een overzichtelijke en realistische planning
  Wat voor mij heel erg helpt is om een dagplanning te maken, geen weekplanning. Want als ik naar mijn weekplanning kijk, dan weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen en is het voor mij niet overzichtelijk. Een dagplanning maak ik realistisch en het is gewoon heel leuk en motiverend om to do’s af te spreken.
 2. Zet deadlines
  Werk je voor jezelf of ben je vooral op jezelf aangewezen, dan kan het soms best lastig zijn om je ergens toe te zetten. Want, het kan ook morgen. Of die dag erna. Of na het weekend. Zet dus een deadline voor jezelf. Bedenk een realistische datum, zet dit in je agenda en werk ervoor!
 3. Beweeg!
  Ben je het de hele tijd aan het uitstellen, omdat je bijvoorbeeld niet op de juiste woorden komt of het overzicht kwijt bent? Take a break! Ga even naar buiten, wandel een kwartiertje en kom dan weer terug met een plan van aanpak.
 4. Begin met het belangrijkste/waar je het meest tegenop kijkt
  Want als je eerst onbelangrijke en/of makkelijke dingen gaat doen, dan maak je de andere dingen alleen maar zwaarder in je hoofd en is de kans dat je er (vandaag nog) aan begint kleiner. Begin dus in de ochtend gelijk met je prioriteiten, zodat je dit hopelijk snel kunt afstrepen en door kunt naar het volgende.
 5. Beloon jezelf
  Het is fijn en motiverend om ergens naar toe te werken. Om bijvoorbeeld na een bepaalde taak een kop koffie te halen. Of in de lunchpauze een lekkere lunch voor jezelf te maken, even op social media als je iets af hebt gestreept. En als het echt iets groots is waar je al lange tijd mee bezig bent, dan kun je er een grotere beloning tegenover zetten. Door dit voor jezelf te bepalen, heb je motivatie om naar toe te werken.
 6. Laat je niet afleiden
  Nu we zoveel thuiswerken is het heel lastig om niet snel afgeleid te worden. De was die je wel even kunt doen, de keuken die je wel even schoon kunt maken, een vriendin die appt… er zijn veel dingen die voor afleiding zorgen. Als je hier dus ook last van hebt, doe er wat aan. Schrijf de dingen op die in je hoofd komen om te doen (boodschappenlijstje, iets schoonmaken…) en spreek met jezelf af dit voor, na of in de pauze je werk te doen. Niet tijdens. Ook als je je mobiel niet nodig hebt, op vliegtuigstand en wegleggen. Hoe moeilijk ook, het helpt, want je weet dat je er even niks op binnen krijgt (en geloof me, je mist niks).
 7. Wees niet te streng voor jezelf
  Op bepaalde dagen heb je gewoon een schop onder je kont nodig, op andere dagen zit het er gewoon niet helemaal in. Zo ben ik niet de hele maand creatief, dus daar geef ik me dan aan toe. Niet dat ik dan niks doe, maar er zijn dan wel andere dingen waar ik mijn energie in kan steken.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Je wist ze vast al heel goed, maar soms moet je er weer even gewezen worden 😉 Heb je nog een goede tip die hier niet bij staat? Laat het weten in een reactie!

En nu: aan het werk jij!

♥ 

Laat een comment achter

Mijn andere blogs