SportenTips

Stappen zetten zonder stappenteller

geschreven door Marit april 29, 2021 1 Comment
#STAPRIL Fit with Marit

We zijn (bijna) aan het einde gekomen van #STAPRIL! Een maand waarin ik je uitdaagde een stappendoel te zetten en deze iedere dag te halen, op wat voor manier dan ook. Motiverend, want het geeft je op sommige dagen net dat extra zetje om toch nog even naar buiten te gaan voor een wandeling. Ook biedt een stappenteller een mooi inzicht in jouw dagelijkse beweging. Vrijdag is de laatste dag van april en dat betekent voor mij (voorlopig) de laatste dag dat ik mijn Fitbit op mijn pols draag. In deze blog ga ik je vertellen waarom.

Waarom een stappenteller om je pols?

Stappentellers zijn de afgelopen jaren super populair geworden en veel mensen dragen dan ook dagelijks een smartwatch om hun pols of houden hun stappen bij met (een app op) hun mobiel. Met een stappenteller krijg je een inzicht in de door jouw gezette stappen op een dag en dus je dagelijkse beweging. Over het algemeen bewegen veel mensen te weinig en kan het best wel eens tegenvallen wat je zoal op een dag beweegt, vooral als je thuis werkt. Een stappenteller kan daarom een fijne motivatie zijn. Je kunt je eigen stappendoel bepalen, je kunt een doel zetten voor het aantal actieve minuten per week (minuten boven een bepaalde hartslag), je kunt instellen dat je ieder uur een seintje krijgt als je nog geen 250 stappen hebt gezet dat uur, je kunt challenges met familie, vrienden en en anderen aangaan en je kunt nog zoveel meer!

Dag laten afhangen van cijfers

Zelf vind ik het een leuke motivatie en vooral een aantal jaar geleden droeg ik vrijwel altijd een Fitbit om mijn pols. Het zorgde voor een inzicht in mijn beweging, mijn hartslag tijdens trainingen en ik vond het leuk om de stappenstrijd aan te gaan met familie en vrienden. Toch heb ik er de laatste jaren een dubbel gevoel bij gekregen. Je kunt je dag namelijk nogal laten afhangen van het aantal stappen dat je die dag hebt gezet. In de avond “nog maar” 6.000 van de (mijn stappendoel) 10.000 stappen gezet? Dan was dit niet zo’n actieve/goede dag. 14.000 stappen gezet? Super actief! Je gezette stappen kan zeker een beeld geven van hoe actief jouw dag was, maar of jouw dag “goed” of “slecht” was, kun je je niet laten vertellen door je horloge, vind ik. Het voelde net zoals vroeger, toen ik mijn humeur liet afhangen van het getal op de weegschaal in de ochtend.

Bewegen op gevoel

Hoe motiverend het ook kan zijn, want ja, vooral met het thuiswerken was de (Fitbit)schop onder mijn kont vaak best wel fijn (achteraf), ik vind het fijner om meer naar mijn gevoel te luisteren. De ene dag vind ik het namelijk prima om wat minder beweging te hebben en op een andere dag, bijvoorbeeld een vrije, zonnige dag, heb ik wellicht een actievere dag. Het komt natuurlijk weer allemaal neer op… BALANS! En doet wat goed voelt voor jou!

Vanaf 1 mei gaat mijn Fitbit horloge dus weer af. Dat zal weer eventjes wennen worden… onbewust kijk je best vaak op je horloge om te zien op hoeveel stappen je zit en zet je bewust/onbewust best wat stappen voor het eindtotaal later die dag. Maar, stappen zetten zonder stappenteller kan ook en is ook heel leuk en motiverend! Het is bijna mei, het is langer licht, de avondklok is er niet meer en het wordt iedere dag een beetje warmer. Dat is voor mij genoeg motivatie om iedere dag lekker naar buiten te gaan en om te bewegen.

Deze blog doet niet af hoe leuk ik de #STAPRIL challenge van dit jaar weer vond! Super leuk om elkaar te motiveren en om te zien hoe jullie zoal aan je stappen komen (ook op bijv. regenachtige dagen!). Ik heb weer een inzicht gekregen in mijn bewegingspatroon en weet dat dit over het algemeen prima is. Vooral met de komende (zomer)maanden gaat dit helemaal goed komen.

Met deze blog wil ik je helemaal niet beïnvloeden om nou wel of niet een stappenteller bij je te dragen. Dit is geschreven vanuit mijn ervaring en mijn gevoel. Doe vooral wat goed voelt voor jou!

♥ 

1 Comment

Ingrid april 29, 2021 at 18:28

Wauw! Super mooi en motiverend! Ik herken het, het is voor mij echt een ‘moeten’. Het helpt mij om de stap te zetten hem even af te doen. Dank je!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram