PersoonlijkSporten

Vakantie van de sportschool

geschreven door Marit augustus 18, 2015 28 Comments

Geloof het of niet, dit is best wel heel moeilijk voor mij. Ik las een sportvakantie in. Een vakantie voor mijn lichaam, even rust. Waarom? Ik, en vooral mijn lichaam, heb er veel behoefte aan. Hier had ik weken geleden nog niet aan gedacht, maar het voelt alsof m’n lichaam even vakantie wil van de sportschool. De laatste tijd heb ik iedere keer na mijn work out ontzettende spierpijn, veel meer dan normaal en ook spierpijn na work outs waarvan ik normaliter geen spierpijn van zou krijgen. (Als ik bijvoorbeeld met gewende oefeningen train, meer herhalingen, minder gewicht.) Mijn rug voelt vast en mijn hamstrings en quads voelen erg vol aan. Af en toe niet erg, maar het moet niet te vaak gebeuren. Het voelt alsof er een blessure op de loer ligt (nog nooit gehad, maar zo voelt het nu) en m’n plezier wordt (hierdoor) minder. Er zit weer te veel routine in en ik merk dat mijn lichaam gewoon moe is. En dat ik dat voor mezelf voel en beslis is best wel wat, haha.

Zoals ik een dik half jaar terug heb gedaan, kies ik er nu ook weer voor om m’n work outs tijdelijk te verminderen en de work outs die ik doe, doe ik in circuit & full body vorm.
Hierdoor geef ik mijn lichaam wat meer rust en weet ik uit ervaring dat hierdoor ook de motivatie en plezier terugkomt.
Ik voel dit al een paar weken aankomen, maar vandaag had ik nog iets belangrijks gepland staan, waardoor ik nog even mijn work outs goed wilde doen en nastreven. Hier zal ik jullie later meer over vertellen!
Nu eerst even een paar dagen volledige rust en daarna wat rustige work outs, maar net waar ik op dat moment zin in heb. Wandelen in de zomeravonden en wat stukjes hardlopen blijf ik zeker doen, want dat brengt ook wat rust in mijn hoofd. Natuurlijk hou ik bij hoe ik me voel en kun je mijn work outs blijven volgen!

Voel me verder helemaal top hoor, maar merk dat mijn lichaam toe is aan wat rust! Even een stapje achteruit, kunnen we daarna alleen maar weer verder vooruit 😉

Ik ben wel benieuwd hoe jij met zoiets omgaat/zou omgaan. Pak je die rust? Ga je door? Hoe hou je die rust, want ik ben stiekem bang dat ik na twee dagen al heimwee krijg….

28 Comments

Elin augustus 18, 2015 at 17:44

Wat goed dat je dat zelf aan voelt en jezelf de rust gunt die je lichaam nodig heeft!
Ik ben sinds een halfjaar fanatiek aan het sporten en merkten een aantal weken geleden ook dat het niet lekker meer ging en ik voelde me nonstop moe en futloos.. toen ik doordat ik twee weken op vakantie was weinig had gesport voelde ik me daarna weer een stuk beter! De motivatie is terug en de prestaties gaan weer vooruit 😀
Geniet van je welverdiende rust xxx

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:43

Ah super fijn om te horen, rust kan inderdaad zo goed zijn en motiverend werken, dank voor je reactie!

Antwoord
Nina augustus 18, 2015 at 18:13

Wat knap van je beslissing! Zelf vind ik dit soort keuzes altijd moeilijk en soms lastig om naar m’n lichaam te luisteren.. Ook om rust te nemen zonder schuldgevoelens blijft af en toe moeilijk! Ook al weet ik dat m’n lichaam het dan nodig heeft.
Fijne dagen, geniet even van je rust!

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:43

Klopt, ik zal mezelf ook nog wel tegenkomen qua schuldgevoelens haha, maar dat is juist een uitdaging! Dankjewel, ga ik doen! 🙂

Antwoord
Denise augustus 18, 2015 at 18:22

Goed dat je weet dat je lichaam even rust nodig heeft! Lijkt me ook niet prettig om van die hevige spierpijn te hebben steeds. Ik sport zelf wel altijd door, maar soms ook wel eens wat dagen achter elkaar niet. Dat is dan omdat ik niet kan en dat is ook niet zo erg. Laatst had ik alleen 3 weken vakantie en toen was het gewoon niet mogelijk om te sporten, omdat het ‘s avonds donker was en te gevaarlijk. Dat vond ik wel vervelend, maar daardoor heeft mijn lichaam misschien wel rust gekregen. Daarna had ik natuurlijk weer super veel zin om aan de slag te gaan. Maar als je merkt dat je gewoon rust nodig hebt, zou ik dat pakken en het ook gewoon écht doen.

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:42

Precies! Die drie weken kunnen echt heel goed voor je zijn en vooral voor je motivatie! Thanks voor je reactie Denise!

Antwoord
Dirkje augustus 18, 2015 at 19:01

Misschien een tip om een keer een (sport) massage te nemen? dat haalt de druk van de spieren en helpt de spieren ontspannen en daardoor herstellen ze sneller. Misschien dat dan je spieren minder vol voelen.

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:41

Massages krijg ik genoeg, haha! Maar misschien inderdaad eens een sportmassage. Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Larissa augustus 18, 2015 at 19:37

Heel goed om naar je lichaam te luisteren! Mijn vriend geeft personal training en wijst mij er vaak op dat je naar je lichaam moet luisteren! Dus als ik zoiets voel aankomen luister ik naar zijn advies!

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:39

Jaa, das ook fijn inderdaad, soms moet je het even horen! Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Lianne augustus 18, 2015 at 22:03

Super goed dat je naar je lichaam luistert & neem rustig alle tijd die je nodig hebt!

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:39

Thanks, Lianne!

Antwoord
Rosaline augustus 18, 2015 at 22:04

Hey Marit, Ik heb de afgelopen 4 weken ook ontzettend weinig getraind, ongepland. In mijn vakantie ben ik wel blijven hardlopen maar de krachttraining heb ik laten liggen. Het is nu dus extra moeilijk om daar weer mee te beginnen, want ik voel mijn lichaam ook slapper worden. Jammer dat dat zo snel gaat. Hoelang ben je van plan om deze stap terug te nemen? Spreek je over één week, of over meerdere (3 of 4)?

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:39

Sowieso even een week geen sportschool en daarna rustig opbouwen en gewoon kijken naar waar ik zin in heb. Denk na twee weken sowieso wel weer wat kracht, maar lekker op rustig tempo! Het gaat vaak snel achteruit inderdaad, maar komt ook snel weer terug hoor!

Antwoord
Lotta augustus 19, 2015 at 00:57

Hey! Goed dat je naar je lichaam luistert! Dit zijn een beetje overtrainings-signalen en inderdaad, als je hier niet naar luistert is de kans groot dat je (overuse-)blessures gaat kweken (heb dit zelf een paar keer gehad). Rust lekker uit en je zal zien dat je daarna weer keihard vooruit gaat! Xx Lotta

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:38

Thanks voor je reactie, Lotta, je hebt gelijk!

Antwoord
ellis augustus 19, 2015 at 04:42

Superknappe keuze meid!
Ikzelf heb twee weken terug besloten he le maal te kappen met de gym en me volledig op yoga (Iyengar, jihaa!!) te richten. Ik merk dat alle sportstress en het moeten gaan naar de gym, verdwijnt als sneeuw voor de zon, heerlijk! Bang om aan te komen of mijn lichaam te zien veranderen ben ik zeker, maar de combinatie van yoga, wandelen, joggen en de rust in mijn bolleke maken dat ik doorzet!
Suuk6 de komende weekjes 🙂

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:38

Dankje! Wauuuuw, yoga, vet! Nog nooit gedaan haha! Rust in inderdaad belangrijk, succes!

Antwoord
ellis augustus 24, 2015 at 07:14

Thnx! En nog nooit yoga gedaan? Pak echt eens een lesje Ashtanga of Iyengar mee, dikke aanrader 🙂 Jij ook suuk6 meid!

Antwoord
Marit augustus 24, 2015 at 20:46

Nog nooit gedaan nee, haha! Misschien inderdaad eens proberen, goed idee!

Antwoord
Liesbeth augustus 19, 2015 at 08:09

Verstandige beslissing hoor! Ik vind het ook vaak lastig om te luisteren naar je lichaam en rust te pakken. Als ik me echt moe voel doe ik nog weleens een les bodybalance ipv krachttraining. Toch even lekker wat gedaan maar een stuk rustiger. Verder deze week nog knallen en volgende week ga ik een week op vakantie en geef ik mn lichaam ook volledig rust om daarna dubbel zo hard te knallen 😀

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:37

Vakantie is ook altijd een goed (red)middel 😉 haha! Fijne vakantie jij!

Antwoord
Maaike augustus 19, 2015 at 18:20

Super goed dat je even pas op de plaats maakt! Soms is het gewoon even genoeg geweest. Ik vind het fantastisch dat je dit opmerkt en er dan naar handelt. Zelf heb ik ook wel eens zo’n periode gehad. Minder sporten = meer tijd voor andere dingen 🙂

Antwoord
Marit augustus 20, 2015 at 21:35

Jaaaa, wauw dat valt me nu al op! Meestal is het: wat ga ik voor het werk doen? Sporten. En nu tijd voor andere dingen! Fijn!

Antwoord
Nimpha augustus 21, 2015 at 19:15

Echt geweldig dat je naar je eigen lichaam luisterd! Heb nu al een tijdje last van pijne knieën na het joggen. Vaak nooit erg en na twee dagen rust kan ik er vaak terug tegen aan. Maar ben sinds enkele maanden (6m-1j) begonnen met krachttraining en nu heb ik vaker enkele dagen rust nodig.. Niet alle lichamen reageren en verwerken hetzelfde -iets wat ergens hier op je blog staat. 🙂 Doe zo verder Marit! Je inspireert en motoveert mij (en zoveel andere) !!

Antwoord
eline otten augustus 22, 2015 at 08:55

Hey Marit!

Wat een ontzettend vervelend bericht. Helemaal voor zo’n sport fanaat als jij zal dit niet heel makkelijk zijn. Maar gelukkig kun je wel hardlopen en wandelen. Ook heerlijk! Toen ik mijn scheenbeenvliesontsteking had vond ik het ook verschrikkelijk! Zelfs traplopen deed aan het begin zeer. Aan het begin vond ik rust nemen ook behoorlijk kloten. Haha. Maar na een maand wist ik dat ik toch nog meer rust moest nemen, voor mn lichaam. Ook met de gedachte dat het anders iets chronisch kan worden, en daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Maar inmiddels is het over :-). Ik geloof dat jij je lichaam inmiddels wel zo goed kent, dat je dat wel kunt aanvoelen. Sterkte met niet sporten 😉 liefs! X

Antwoord
marijke augustus 22, 2015 at 21:32

Hoi lieve marit

Wat een ontzettend mooie blog dit. Ik zou hier graag op willen reageren, want ik zit ook wat met iets.
ik voel me deze week best moe, en moet eigenlijk wat meer kracht hebben, nu zit ik te twijfelen of ik aankomende week wel of niet moet gaan trainen. Aan de ene kant voel ik me na 1 dag best oke weer, maar ik denk : ja als ik dan direct weer ga, heb ik er weer vet lang last van, spierpijn, vermoeidheid etc. Aan de andere kant het plezier is ook steeds minder er. maar ik ben zo bang dat ik straks merk dat ik niks meer kan of dat het helemaal weg is, ipv dat je er juist beter op word.
ik vind de stap om het te doen eigenlijk enger, want ik weet misschien dat rust echt goed is, maar ik vind het doodeng.
maar nu vooor aankomende week zit ik al het hele weekend te malen, ja of nee.
en weet gewoon niet wat de beste beslissing is.
ik voel me soms dan zo nutteloos en futloos, als ik het niet doe, of juist slecht, maar dat is ook weer niet healthy en gezond….

Hoe ervaar jij het nu?! had je in het begin ook klote gevoelens?!

liefs marijke

Antwoord
Marit augustus 24, 2015 at 20:44

Volgens mij weet je zelf best wel het antwoord wat het beste is. In ieder geval naar mijn idee en volgens mij ook naar je eigen idee. Luister naar je lichaam, dat is belangrijk!
Ik heb zelf geen klote gevoelens ervaren, ik merkte dat mijn lichaam het nodig had en was druk genoeg met andere dingen! En daarbij heb ik weer volop motivatie om straks weer te beginnen!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs