Over vier weken vier ik mijn 30ste verjaardag. Deze heugelijke dag wil ik gaan inluiden met 30 kilometer hardlopen! Dat gaat niet zomaar, daar moet voor worden getraind! Iedere week neem ik je mee in een #roadto3030 update. Zoals ik vorige week al zei, vertel ik in deze update meer over voeding voor, tijdens en na het hardlopen.
Voor het hardlopen
Ik loop eigenlijk altijd in de ochtend. Ik vind het heerlijk om vroeg op te staan, even wakker worden, sporten, douchen en dan de dag écht te beginnen. Over het algemeen zien mijn ochtenden er veelal hetzelfde uit, zo ook als ik ga hardlopen.
Tussen half 7 en 7 uur sta ik op, drink ik een glas water en zet ik thee en koffie voor mezelf. Daarmee ga ik nog even rustig op de bank zitten, een beetje scrollen, Love Island kijken…
Ontbijten doe ik het liefst na het sporten, maar als het plan is om meer dan 10 kilometer te gaan rennen, eet ik wel iets van tevoren. Afgelopen maandag liep ik de 18 kilometer duurloop en daarvoor eet ik dan twee crackers met appelstroop en een banaan. Dit zo’n 20-30 minuten voordat ik de deur uitstap.
Tijdens het hardlopen
Vorige week bedacht ik me dat het handig en verstandig is om bij langere duurlopen (15+ km) voeding bij me te hebben. Eerder (een paar jaar geleden) nam ik namelijk altijd een paar gelletjes mee tijdens het lopen. Niet heel lekker, wel heel goed. Ik heb (nog) geen gelletjes in huis gehaald, maar gelukkig zijn er nog andere oppeppers voor tijdens het hardlopen, zoals winegums, dadels of een reepje bijvoorbeeld. Dit helpt bij mij goed om de energiepijl op orde te houden.
Na het hardlopen
Wanneer ik thuiskom na het hardlopen drink ik gelijk een glas water en stap dan onder de douche. Eerst heb ik nog niet zo’n trek, maar dat begint dan langzaam wel te komen. Na een heerlijke douche (altijd zo’n voldaan gevoel!) maak ik gelijk ontbijt. Dit is vrijwel altijd warme havermout met rood fruit, eiwitpoeder en toppings (pindakaas, rozijnen en pompoenpitten). Heb ik een flinke duurloop gelopen, dan ben ik wat rianter met de havermout en toppings. Aanvullen! Dit geldt ook voor vocht trouwens: nog een glas water en een kop thee.
De rest van de dag
Zoals ik al zei loop ik altijd in de ochtend. Ook al verbruik ik op een dag met een lange duurloop meer dan ik doe met een korte workout of een rustdag, ik eet heel erg op gevoel. Ik zal zeker voldoende eten op een duurloopdag, maar vaak komt de trek hiervan pas de dag erna en eet ik wellicht dan wat meer. Ik hou niets bij, maar weet dat ik uit ervaring en over het algemeen dat ik voldoende en een goede combinatie aan koolhydraten, eiwitten en vetten eet.
Het lijkt me leuk om binnenkort weer een dag bij te houden wat ik zoal eet. Wellicht kan dit op een dag dat ik een lange duurloop heb gedaan.
Waar zal ik het volgende week over gaan hebben? Laat het me weten!
Sportieve Sunday gewenst! ♥
PS. Afgelopen week liep ik precies 30 kilometer! Zie hieronder mijn schema.
2 Comments
Hoi Marit,
Jou schema ziet er heel fijn uit. Ik vind het zelf lastig om een schema op te stellen, voor hardlopen. Ik wil te graag en teveel.. haha
Ik loop zelf 2 a 3 x in de week en wil graag deelnemen aan een marathon. Graag neem ik jouw schema als voorbeeld 😉
Ik heb nog een vraag, wanneer heb jij je rustdagen gepland?
Groet, Maxime
Thanks Maxime. Op het schema zie je vier a vijf dagen dat ik train, de rest van de dagen (dus 2 of 3 dagen) zijn rustdagen! 🙂