HardlopenSporten

#Roadto3030 update #1: route + interval

geschreven door Marit september 13, 2020 0 comments
#roadto3030

Zoals ik vorige week al vertelde word ik over acht(!) weken 30 jaar en op die dag wil ik 30 kilometer gaan lopen. Dat loop ik niet zomaar, daar moet voor getraind worden! In de weken naar aanloop van deze “heugelijke dag” neem ik jullie mee. Omdat ik de afgelopen weken nogal eens van woonplek verander en dus ook van omgeving, ga ik deze keer vertellen over hoe ik mijn routes uitstippel, afstanden bijhoud en mijn intervaltrainingen doe.

Schema

Allereerst zal ik nog even vertellen hoe de eerste twee weken van mijn schema zijn gegaan. Zoals ik eerder al vertelde wil ik iedere week een duurloop, een intervaltraining en daarnaast twee (lichte) krachttrainingen doen. Dit is me de afgelopen week, net zoals vorige week, gelukt.

Zo liep ik twee weken geleden 10 kilometer, afgelopen week 12 en morgen ga ik voor een duurloop van 14 kilometer. De afstanden bouw ik met zo’n 2 á 2,5 kilometer per week (rustig) op.
Daarnaast heb ik er nu twee intervaltrainingen opzitten. Pittig, maar zo effectief! Door op verschillende tempo’s te lopen (en dus niet elke training hetzelfde tempo), merk ik dat mijn uithoudingsvermogen groter wordt en mijn basistempo ietsjes sneller. Ik heb geen specifiek tijdsdoel in mijn hoofd, vind dit soort trainingen erg motiverend en voel me daarna super voldaan. In het schema onder deze blog zie je wat voor trainingen ik nog meer heb gedaan.

En route!

Het lastigste gedeelte van de duurloop en intervaltraining vind ik het uitzoeken wat de route wordt. Het zal je niet ontgaan zijn dat ik de afgelopen tijd op verschillende plekken heb gewoond. In Heerenveen, in Assen en in Lauwersoog. Ik vind hardlopen een hele leuke manier om de omgeving te ontdekken en dat is wat ik de afgelopen tijd ook veel heb gedaan. Toch ga ik niet altijd voor de spectaculaire route, omdat ik graag recht toe, recht aan loop. Dit zodat ik niet constant op Google Maps hoef te kijken tijdens het lopen. Wel kijk ik vooraf altijd even waar ik heen ga lopen en of ik er een leuk rondje van kan maken. Soms kan dit op gevoel, soms hou ik de app er even bij.
Wat voor route ik ga lopen tijdens de 30 kilometer, ik heb werkelijk waar nog geen idee. Dat hangt helemaal af van waar we dan wonen.

Interval timen

Geregeld krijg ik de vraag hoe ik mijn intervaltrainingen bijhoud. Dit is wellicht niet het beste advies, maar ik doe dat zelf met mijn mobiel. Geen horloges of apps, maar “gewoon” de Timer functie op mijn telefoon. Tijdens de intervaltraining hou ik dan ook mijn mobiel in mijn hand. Niet ideaal, maar op de één of andere manier stoor ik me er ook niet aan. Het lijkt me best fijn om je intervaltraining van tevoren in te stellen in je horloge, maar ik heb hier tot nu toe nog niet de tijd voor genomen om dit uit te zoeken.

Afstand bijhouden

En zo kom ik ook gelijk bij de vraag hoe ik mijn afstanden bijhoud en ook dit kan ik niet spannender maken dan het is: via de Nike app die ik al jaren op mijn telefoon heb. Ik zet ‘m aan als ik wegloop en krijg elke kilometer een melding en hoor dan wat mijn gemiddelde tempo is. Ook dit werkt voor mij prima en ik heb nog niet eerder de behoefte gehad om dit op een andere manier bij te houden (maar sta open voor suggesties!). Wel heb ik soms een tijdje dat ik een Fitbit draag, waarbij ik dan wel instel dat ik ga hardlopen bijvoorbeeld en dus mijn hartslag kan bijhouden. Dit wil ik binnenkort weer gaan doen, maar Tom draagt nu mijn Fitbit.

Runnersworld

Wellicht had je het al meegekregen via Instagram, maar de komende tijd werk ik weer samen met hardloopspeciaalzaak Runnersworld. Ik voel me echt super vereerd dat ze me weer hebben gevraagd en heb ook heel veel zin in deze samenwerking. Afgelopen week hebben we foto’s geschoten voor de collectie die over een aantal weken komen gaat en er wordt flink gebrainstormd over onderwerpen waar we over kunnen gaan schrijven. Mocht je hier nog tips voor hebben en/of graag meer weten over een bepaald onderwerp, laat het vooral weten!

Dat was de #roadto3030 update voor deze week. Hopelijk vind je het leuk om mee te lezen.

Tot volgende week en voor nu: Sportieve Sunday!

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram