SportenTips

Onregelmatig werken & ritme

geschreven door Marit januari 28, 2022 0 comments
Struv company

Met onregelmatige diensten in de zorg vind ik het best lastig om een bepaald ritme aan te nemen… de ene keer gaat m’n wekker vroeg voor een vroege dienst, de andere keer ben ik tot laat in de avond aan het werk. Daarom probeer ik flexibel om te gaan met mijn ritme en daarbij heb ik een aantal dingen die mij helpen om toch nog enigszins een ritme te hebben en iedere dienst fit en energiek te zijn.

 • Zorgen voor een goede slaaproutine
  Ook al ga ik iedere avond op een ander tijdstip naar bed, ik zorg ervoor dat m’n slaap routine altijd hetzelfde is, zodat m’n lichaam weet dat het slaaptijd is. Voor mij betekent dit dat ik in mijn dankbaarheidsboekje schrijf, even ga lezen en afsluit met 10 minuten op de spijkermat. Ook al staat mijn wekker de volgende dag vroeg, door juist tijd te nemen voor mijn routine, slaap ik snel in en krijg ik niet de “ik moet slapen” gedachte.
 • Wekker zetten
  Elke dag zet ik m’n wekker (oké, bijna elke dag), zodat ik toch een beetje ritme blijf houden en niet de ene dag 6:00 uur wakker ben en de andere dag 11:00 uur. Wel zorg ik voor voldoende slaapuren, dus vaak zet ik mijn wekker 8 á 9 uur later.
 • Eet ritme
  Door veel onregelmatige diensten kan je lichaam/eetritme wat in de war raken. Daarom probeer ik ook echt regelmatig te eten en een soort eetritme aan te houden. Dus als ik wakker word ontbijten en niet pas wachten tot ik trek heb, wat na een late dienst soms rond de middag is. Zo creëer ik een ritme voor mijn lichaam en krijg ik niet op gekke tijdstippen trek.
 • Voedzaam eten, bewegen en frisse lucht (uiteraaaaard)
  Ook al heb je er lang niet altijd zin in, je voelt je daarna ALTIJD beter! Dus na je ontbijt lekker naar buiten of na je vroege dienst lekker een half uurtje hardlopen. Buiten zijn en bewegen zijn zulke fijne routines om je fit en energiek te voelen. Daarnaast uiteraard voedzaam eten: zorg voor voldoende voedzame producten in huis, zodat je voor of na je dienst iets gezonds kan pakken. Neem ook voedzame snacks mee naar werk, zodat hier je energiepijl gelijk blijft en niet dat je een flinke inkakker hebt op je werk of bij thuiskomst.
 • Plannen
  Onregelmatig werken betekent (voor mij) niet vrij zijn op een bepaalde avond. De ene week werk ik vooral doordeweeks, de andere week in het weekend. Soms weken alleen maar vroeg, soms alleen weer laat. Plan dus om je diensten afspraken, sportmomentjes en boodschappen in. Door het vooraf te plannen hou je er rekening mee en is het zoveel makkelijker om het ook echt te doen.
 • Powernappen mag!
  Toen ik nog slaapdiensten draaide en na een 24uurs dienst thuiskwam, dook ik vaak direct mijn bed in om twee uur te slapen. Dat is misschien wel heel lang, maar vooral met nog plannen in de avond zo nodig. Moeilijk wakker worden, maar eenmaal wakker is het fijn om je weer fit te voelen en nog iets aan je avond te hebben. Dit vond ik zelf heel fijn, maar ik zou powernappen niet al te lang doen (max 1,5 uur). Na je vroege dienst of voor je late dienst, even die rust (en daarna energie) pakken. En bij een nachtdienst natuurlijk wel wat meer dan een powernap (maar hier durf ik niet zoveel over te zeggen, want hier heb ik geen ervaring mee).
 • Niet te veel stressen
  Toen ik hierover een IG post online zette, gaf iemand nog een goede tip voor bij nachtdiensten: stress er niet te veel over, of je bijv. genoeg hebt geslapen. Zij zei dat als ze niet meer kon slapen, maar eigenlijk nog wel wat slaap nodig had, dat ze stopte met piekeren en juist lekker even een rondje ging wandelen, dat hielp ook heel erg. (Onder die IG post trouwens nog meer tips!)

Mocht je nog meer aanvullende tips hebben, laat het vooral weten hieronder in een reactie. Één ding is zeker: onregelmatig werken en ritme behouden is niet zomaar iets en eist discipline en motivatie. Toch zou ik mijn onregelmatige diensten (nog) niet willen inruilen voor een 9-17 baan. Wat jij?!

♥ 

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram