SportenTips

“Niets doen” zonder schuldgevoel

geschreven door Marit januari 19, 2022 0 comments
Niets doen schuldig voelen

Ik vind het moeilijk: niets doen zonder me schuldig te voelen. En dat vind ik echt de allergrootste ONZIN ooit, maar toch doe ik het. Waarom? En vooral: hoe kom ik er vanaf? Ik ga proberen een antwoord te vinden in deze blogpost!

Schuldig voelen

Schuldgevoel kun je over van alles hebben/creëren. Als je iemands verjaardag bent vergeten, als je iets uit de supermarkt vergeten bent mee te nemen voor iemand, als je iets afzegt, als je onrecht ziet, als je iemand aan de kant zet voor je eigen geluk en ga zo maar door. De één voelt zich sneller schuldig dan de ander, dat heeft (denk ik) (o.a.) te maken met verantwoordelijkheidsgevoel. Je voelt je snel ergens verantwoordelijk voor en als dat niet lukt of anders loopt, dan voel je je schuldig. Tegenover anderen, tegenover jezelf. Ik ga nu niet dieper in op je “schuldig voelen”, omdat dit allerlei soorten redenen kan hebben. Wel wil ik dieper in gaan op “niets doen” en je je daar dus schuldig om voelen.

Wat is niets doen

Ook “niets doen” kan door iedereen anders geïnterpreteerd worden. Met “niets doen” bedoel ik in deze context “chillen, relaxen en ontspannen”. Zelf denk ik in eerste instantie dan aan bankhangen, tv kijken en een beetje scrollen op je telefoon. Maar nu ik erover nadenk is dat niet (altijd) ontspannend, je krijgt namelijk informatie binnen. Eigenlijk is dat een hele andere discussie, want iedereen zal hier anders over denken, maar ik denk wel dat bijvoorbeeld “eindeloos scrollen op je mobiel” kan bijdragen aan je (sneller) schuldig voelen, terwijl je dus aan het “niets doen” bent. Je ziet namelijk anderen wel iets doen (bijv. sporten/opruimen/werken) en dit kan jou alleen nog maar meer een schuldgevoel geven. Jij had dat namelijk ook kunnen doen, maar je doet dat niet. Eigenlijk zou je wel willen stoppen met scrollen, want je gaat je er niet perse beter door voelen, maar toch blijf je het doen. Hallo dubbel schuldgevoel.

Ontspanning & prestatiemaatschappij

Zoals ik al zei, voor iedereen is “niets doen” iets anders. De één ontspant zich door voor zich uit te kijken, de ander door lekker een serietje op te zetten (lees hier mijn tips om minder te stressen en meer te ontspannen). Waar het (in deze blogpost) om gaat is dat ik vast niet de enige zal zijn waarbij er bij “niets doen” een schuldgevoel komt opborrelen. Want ik had ook iets anders, nuttigers, kunnen doen. Een boek lezen, de was, schoonmaken, je tante bellen, iets gezonds bakken, je kledingkast ordenen…

Dit schuldgevoel komt (denk ik) o.a. voort uit de prestatiemaatschappij waar we in leven: we zijn veelal gericht op presteren. Goed presteren kan een hoger aanzien en een hogere beloning opleveren. Niets doen draagt daar niet aan bij zou je zeggen. Toch ben ik van mening dat (af en toe) nietsen juist kan zorgen voor meer creativiteit, effectiviteit en productiviteit op andere momenten. Denk maar aan een wandeling in de frisse lucht, daarna kom je met nieuwe energie thuis die je weer veel kan opleveren. Of een dagje naar de sauna waar je helemaal kunt opladen en vol nieuwe zin terugkomt.

Genieten van niets doen

De kunst is dus om de (nuttige) dingen die je OOK zou kunnen doen even los te laten en vol te kunnen genieten in het moment, genieten van het niets doen. Wat je ook onder “niets doen” verstaat, hoe kun je je minder schuldig voelen als je aan het nietsen bent?!

  • Plan vrij in je agenda: plan momenten (een ochtend/middag/avond) en dagen vrij in je agenda. Je kunt dan gelijk iets bedenken wat je kunt gaan doen (bijv. dag naar de sauna of een bepaalde serie kijken), maar je kunt het ook gewoon lekker vrij laten en op dat moment zien wat je gaat doen. De kunst is dus om dat moment ook echt vrij te houden 😉

  • Plan überhaupt: zelf ben ik van mening dat plannen kan bijdragen aan structuur en dus meer duidelijkheid van werkmomenten en van rustmomenten. Met onregelmatig werk zien mijn weken er altijd anders uit, dus ik ben gebaat bij een goede planning. Wel een realistische planning!

  • Mobiel op vliegtuigstand en wegleggen: het klinkt zo makkelijk, maar wat is het toch lastig. Toch draagt dit ontzettend bij bij het volledig ontspannen. (On)bewust krijg je zoveel informatie en indrukken van dat schermpje, dus hop! Wegleggen!

  • Ontspanning: wat zijn dingen waardoor jij ontspant? Maak er eens een lijstje van en kijk ernaar als je toe bent aan niets doen, een dag/moment vrij hebt gepland of als je eindeloos aan het scrollen bent op je telefoon.
  • Na inspanning komt ontspanning: klinkt misschien stom, maar mij lukt het nog beter om te ontspannen, nadat ik heb ingespannen. Dus bijvoorbeeld in de ochtend gaan sporten, zodat ik daarna voldaan op de bank kan ploffen en het helemaal prima vind om helemaal niets te doen (vind ik ook als ik niet heb gesport, maar het voelt toch net iets lekkerder).
  • Neem even afstand: lukt het me niet om te nietsen, dan neem ik er even afstand van. Ga ik bijvoorbeeld een kwartiertje wandelen in de frisse lucht, ruim ik iets op of zet ik een yoga filmpje aan. Even afstand doen, mijn gedachten loslaten en daarna die (niets doen) rust weer op proberen te zoeken.

Wees niet zo streng voor jezelf & gun jezelf dit: staat er iets in de brand? Nee toch? Pak dan deze momenten voor jezelf en GENIET ervan! Je hoeft niet altijd aan te staan en je bent (vaak) een leuker mens als je soms even helemaal NIETS doet!

Wat versta jij onder niets doen? En wat helpt jou om daar van te genieten in plaats van je schuldig te voelen?

♥ 

Laat een comment achter

Mijn andere blogs