PersoonlijkSportenTips

Negatieve reacties op social media en vanuit je omgeving

geschreven door Marit februari 21, 2016 6 Comments

Afgelopen week kreeg ik een berichtje van een meisje die zich af vroeg of ik ook negatieve reacties krijg op en over mijn hele social media gebeuren en hoe ik hiermee omga. Eerder schreef ik al eens een blog over frustrerende reacties op een gezonde levensstijl die je krijgt vanuit je omgeving, maar omdat ik ook zeker af en toe last van negatieve reacties heb en ik vast niet de enige zal zijn deel ik in deze blogpost mijn kijk hierop.

Negatieve reacties op social media
Ik kan me heel goed voorstellen dat iedereen die actief is op social media, wel eens te maken heeft gehad met negatieve reacties. Of je wilt of niet, ze zijn er, helaas. Ook ik ontkom er niet aan, wat heel logisch is, mensen vinden het vooral leuk om positief te reageren, maar willen soms ook gewoon lekker eerlijk zijn of ergens commentaar op geven. Reageren op social media is ook gewoon heel snel en heel gemakkelijk gedaan. Geen blikken, geen blozen. Zelf zul je waarschijnlijk ook veel sneller op Instagram ergens op reageren met “wat een leuk shirtje!” dan op straat “hey jij daar! leuk shirtje!”. Maar ook andersom zul je op social media te horen kunnen krijgen dat je buik er lelijk uit ziet, dat je een oefening slecht uitvoert of dat een shirtje lelijk is. Als je aan social media begint zul je hier ook mee moeten dealen. Het is dan ook vooral kwestie hoe jij de reactie ontvangt. Natuurlijk is het niet leuk om een negatieve reactie te krijgen. Je kunt wel 1000 leuke reacties krijgen, maar 1 negatieve reactie weegt vaak zwaarder. Stom toch?
Ik vind dan ook zeker dat mensen op social media gewoon eerlijk mogen zijn, het hoeft niet altijd ‘mooi’ ‘knap’ of ‘lekker’ te zijn. Als mensen zoveel positief kunnen reageren, moet je je ook zeker niet inhouden als je het er niet mee eens bent. Toch is het vaak ook zo dat een negatieve reactie heel snel gegeven is, maar er niet helemaal over nagedacht wordt. Negatieve reacties zijn vaak fel en kort. Geen uitleg. Dat is ook de reden waarom ik vaak wel op deze reacties in ga. Van wie komt het en op wat voor manier brengt diegene dit? Ik kan inmiddels gelukkig meestal wel tegen een negatieve reactie, maar wil af en toe wel eens om uitleg vragen. Ik hoef echt geen discussie uit te lokken, maar als je een negatieve reactie geeft, is het ook gewoon fijn om te weten waarom en met enige uitleg wat ermee wordt bedoeld. Natuurlijk trek ik me er wat van aan, maar door er rustig op te reageren (niet gelijk, want dan ga ik negatief terug reageren) en het als feedback te zien komt de reactie al veel minder hard aan en leer ik er alleen maar van. Sommige reacties moet je ook gewoon echt het ene oog in laten gaan het ander oog weer uit (haha). Het blijft natuurlijk je eigen keuze wat je deelt, maar ook iemand anders keuze om er op te reageren. Wees je dus bewust van dat jouw social media posts reacties kunnen uitlokken: positief en negatief. De manier waarop je ermee om gaat is aan jou.

Negatieve reacties over je social media vanuit je eigen omgeving
Persoonlijk vind ik de reacties vanuit mijn omgeving op mijn social media veel ‘enger’. Hoe reageren de mensen uit mijn eigen omgeving op mijn social media kanalen en posts? Ik vertel op social media soms dingen die de mensen uit mijn omgeving nog niet eens weten: ik ga op reis, ik lig in het ziekenhuis of ik ga aan een bepaalde wedstrijd mee doen. Ikzelf zie er vaak alleen maar de handigheid van in: iedereen in één keer inlichten, maar begrijp ook best dat mensen die dicht bij me staan dat niet altijd heel erg kunnen waarderen.
Toen ik sport en eet gerelateerde foto’s begon te delen op mijn social media kreeg ik dan ook vaak negatieve reacties vanuit mijn eigen omgeving. “Waarom deel je wat je eet?” of “sport jij niet te veel?”. Natuurlijk trok ik me er ook iets van aan. Is het stom om foto’s van mijn eten te maken? Of in de sportschool? Of van mijn progressie? Ik heb er toen voor gekozen een speciaal account te maken voor mijn sport en eet foto’s en verhalen, zodat ze zelf konden kiezen of ze dat wilden volgen ja of nee. Maar omdat ik ook wel eens persoonlijke dingen deel, vind ik het veel spannender hoe mijn omgeving reageert dan hoe mijn lezers reageren.
Tegenwoordig kan ik ook deze reacties beter naast me neer leggen. Ik heb gewoon ontzettend veel plezier in het delen van mijn sport en eetfoto’s. Sporten en eten is mijn hobby, mijn liefde en mijn passie en dat deel ik graag. Ik ben me wel bewust van wat ik plaats en wie dat ziet. Daarom probeer ik ook altijd goed na te denken voordat ik iets plaats. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren en motiveren om ook aan de slag te gaan op de hardloopschoenen, in de sportschool en met gezonder te leven…

…of je dat wilt volgen ja of nee, dat is helemaal aan jou. 

6 Comments

diane februari 21, 2016 at 17:00

Leuke post marit en zo herkendbaar niet zozeer de reacties van onbekende want die doen mij (nog) niet zo heel veel. Ik vind de opmerkingen uit mijn directe omgeving veel enger.. Mensen kennen je vaak niet eens zo. of geven inderdaad rare opmerkingen zoals waarom post je foto’s van je eten? of waarom zet je je progressie op social media? ook dingen als sport je niet te vaak of draai je niet door werden ontzettend vaak om me oren geslingerd. Maarrrr er zijn ook mensen die het heel erg waarderen of juist respect voor hebben, en misschien moeten we ons daar maar is wat meer op richten in plaats van die mensen die je maar ‘raar’ vinden. En ja social media het is een wereld apart waar sommige dingen er mooier uitzien dan realiteit maar is dat niet het fijne van internet? even lekker leven in je eigen fantasie wereld zoals je dat vroeger ook met je barbies deed? (behalve dan de mensen die het gebruiken om alleen maar negatief te reageren of stalken).
anyway social media/internet: Goede tijden, slechte tijden.

Antwoord
Marit februari 21, 2016 at 21:45

Hi Diane,
Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk. Gewoon focussen op de leuke reacties. De rare reacties komen vaak door iets wat bij de ander speelt. Als jij het leuk vindt om te delen, dan moet je dat lekker blijven doen! Als ze het niet willen zien kunnen ze heel makkelijk op de unfollow button klikken 😉

Antwoord
Nicole Roemaat februari 21, 2016 at 19:46

Hoi Marit,

Ik lees je blogs en volg je account altijd met heel veel plezier! Super dat je mensen een kijkje geeft in je leven. Die negatieve reacties, inderdaad lekker naast je neerleggen. Liefs Nicole

Antwoord
Marit februari 21, 2016 at 21:40

Hi Nicole,

Wat leuk om te horen zeg, bedankt voor je lieve reactie!

Antwoord
Sandra februari 22, 2016 at 18:42

Wat herkenbaar!! Vind het superleuk je te volgen en je blogs te lezen, eerlijkheid mag daar ben ik het mee eens. Al mag dat soms best iets aardiger gezegd/getypt worden. Goed dat je de reacties eerst even laat bezinken voor je reageerd!

Antwoord
Marit februari 23, 2016 at 11:24

Precies, er wordt soms niet helemaal nagedacht over hoe iets overkomt. Bedankt voor je reactie!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram