Een deeltje reizen past ook goed bij ‘Fit with Marit’. Fit, food & fun. Reizen is mijn grote passie naast sporten en eten. Naast dat ik veel vragen over Bali heb gekregen ben ik ook gewoon hartstikke verliefd geworden op Bali. De natuur, de cultuur, het eten, de mensen… Ik praat er graag over en sommige dingen zijn gewoon leuk om te weten voordat je gaat. Dus ik dacht, voordat ik aan de slag ga met mijn hotspots tips, dat sommige dingen handig zijn om te weten voordat je vertrekt!
Het verschilt natuurlijk per persoon hoe je wilt reizen, hoe lang je ergens wilt blijven en hoe je de tijd invult. Onze bedoeling was om drie weken vakantie te vieren, maar ook zeker om wat te zien van het (ei)land. Drie weken is kort. Echt kort. Maar goed, Nederland kon ons niet langer missen (uhu) en het is een goede reden om ooit weer terug te gaan. Drie weken was voldoende om een goed beeld te krijgen van Bali. De tips die ik je ga geven zijn dan ook onafhankelijk van de tijd die je hebt.
– Hoog of laagseizoen
Voordat je gaat boeken, bedenk je dan in wat voor seizoen je terecht wilt komen. Vooral in augustus en september is het op Bali hoogseizoen. Wat betekent dat veel duurder is (bijv. slaapplek) en het is dus ook veel drukker. In de maanden december, januari, februari en maart is het laagseizoen, maar ook het regenseizoen. Wij hebben hier op het vaste land, vooral in het binnenland wel wat last van gehad, maar het is te overzien. Op de eilanden hebben we hier eigenlijk geen last van gehad.
– Verdiep je
Verdiep je van tevoren een beetje in de plekken waar je naar toe gaat
Dit kon door middel van een boekje of het internet, maar ook zijn er vaak vrienden of familieleden die al eens naar de bestemming zijn geweest, zij hebben vaak de beste tips! Wij hadden veel tips gekregen van bekenden, maar ook een boekje over Bali mee. Heel interessant (en handig) om te lezen over hun geloof, cultuur en natuur bijvoorbeeld.
– Inentingen
Ga bij de GGD langs en vraag hier welke inentingen je nodig hebt voor de plaatsen waar je naar toe gaat.
– Boek niet te veel
Echt hoor! Boek gewoon niet, of de eerste twee nachten. Het is zo fijn om flexibel te zijn en ook heel gemakkelijk te regelen vanaf daar.
Wij boekten alleen de eerste twee nachtjes in een fijn hotel (booking.com vind ik een fijne site) in de eerste stad die we wilden ontdekken. Vanaf hier besloten we hoe lang we ergens wilden blijven en zochten we of een dag van tevoren de transport/slaapplek in de volgende stad uit. Hier zijn voldoende boekingcentra op straat voor. Vaak is transport en slaapplek op de bestemming zelf regelen nog veel goedkoper ook.
– Plan niet te veel
Als we op een nieuwe plek kwamen deden we vaak nadat we onze tassen hadden gedropt een wandeling. Zo kwamen we er gelijk achter wat de nieuwe plek te bieden had. Even ergens wat eten, kletsen met de mensen die daar werken en zo kom je er al snel achter wat je ‘moet doen’ in deze stad! Zo verwachten we niet veel en was alles extra leuk!
– Tripjes
Iedere stad heeft veel tripjes te bieden. De echte toeriste tripjes, waar naar mijn idee niets mis mee is, het is een toeristen plek geworden, omdat het er blijkbaar mooi is. Mijn tip is om dit niet van tevoren te boeken, maar gewoon op de plek zelf, 1 of 2 dagen van tevoren. Overal zijn boekingcentra op straat, veel goedkoper en ze hebben eigenlijk altijd wel plek (en anders maken ze die wel).
– Afdingen
Bali is, net zoals veel andere vakantielanden, een plek waar je flink kunt afdingen. Doe dit dan ook met alle zelfverzekerdheid. Te beginnen bij aankomst op het vliegveld. Negeer ze eerst een tijd en pas bij de uitgang kun je met iemand in gesprek gaan. Schaam je niet om af te dingen, is heel normaal.
– Geld pinnen
Ik ben daar misschien wat makkelijk in, maar ook dit kun je gewoon doen als je daar bent. Als je aankomt zie je direct wel een aantal ATM’s staan. Toen wij er waren was 1 euro = ongeveer 15.000 roepie (verschilt af en toe). Meestal kun je maximaal 2.000.000 roepie pinnen, klinkt veel maar is dus maar 137 euro. En dat geld kun je wel gebruiken, aangezien je de taxi moet betalen, het hotel en waarschijnlijk wat eten.
– De locals en hun Engels
De locals zijn echt super aardig. Ik ben gewend dat ze vaak ook wat van je moeten, maar heb daar helemaal niet vaak last van gehad (echt hoor). Vaak willen ze oprecht graag vertellen over dingen uit hun cultuur of de plek waar je dan bent. Misschien met het idee dat ze graag wat extra fooi willen, maar je kunt echt hele leuke gesprekken met ze voeren. Ze kunnen prima engels ook.
Verder nog wat tips die je niet moet vergeten om te doen:
– vraag bij elke slaapplek een plattegrond, maakt het veel makkelijker
– neem veel massages, goedkoop en zo lekker!
– je kunt op veel plekken je was laten doen, handig als je veel kleding vaak aan hebt. Het ruikt daarna echt super lekker en het is per kilo was maar 2 of 3 euro.
– je kunt overal scooters (motorbike) huren, dit is echt leuk en handig om te doen! Je ontdekt de omgeving heel snel op een hele leuke manier. (een scooter huren is ongeveer 60.000 roepie, 4 euro en benzine is ook mega goedkoop)
– maak een grove planning van wat je wilt gaan zien, zodat je niet in tijdgebrek komt
– neem een boekje over Bali mee, heel leuk om doorheen te bladeren als je er bent, alles komt je zo bekend voor (religie etc.) en je leert nog meer over het land
– hotels inclusief ontbijt is fijn, zo hoef je niet direct de straat op om een ontbijtplek te zoeken, maar kun je even rustig wakker worden
– onderschat de Balinese zon niet, zoals wij deden. We hebben de eerste paar dagen als rode kreeften rond gelopen en alles deed pijn. Dus factor 30+ mee en elk uur smeren!
– doe in het vliegtuig warme kleding aan, niet alleen omdat het in het vliegtuig vaak wat afkoelt, maar ook omdat je deze nodig kunt hebben in Bali (bij bepaalde tripjes) voor de rest is warme kleding niet nodig.
Vorige week vertelde ik in deze blogpost welke plekken wij hebben bezocht. Binnenkort ga ik je meer vertellen over de hotspots in deze plekken die je moet bezoeken, want op fit & food gebied word je helemaal happy op Bali!
Binnenkort ga ik je vertellen over de fit & food hotspots op Bali. Eerst wat handige tips voordat je vertrekt!
3 Comments
Een verre reis, zoals naar Bali bijvoorbeeld, staat nog wel hoog op mijn lijstje. Lijkt me ze tof! Eens wat anders dan de typische vakantiebestemmingen die ik de afgelopen jaren heb bezocht 😉
Hoi Marit, Ik heb net een reis geboekt naar Bali in Februari. Het is dan regenseizoen dus ik hoop dat het nog wel chill is! Was jij er ook tijdens het regen seizoen en heb je enig idee hoe dat er dan uitziet?
Ja klopt, het regende af en toe wel, maar niet heel veel vond ik zelf.