HardlopenSporten

Marathonpraat: nog 8 weken!

geschreven door Marit september 10, 2017 11 Comments

Nog maar 8 weken en dan sta ik aan de start van de New York marathon! Elke zondag plaats ik een blog met mijn voorbereidingen en alles wat hierbij komt kijken. Afgelopen week stond in teken van “oeps, ik wil iets te veel, iets te snel” en een loopanalyse bij Runnersworld.

Inmiddels ben ik al bijna vier weken volop in training. Mijn lichaam is natuurlijk wel wat gewend, maar ik ben in korte tijd duurlopen boven de 20 kilometer gaan doen en mijn linkerknie blijkt het hier niet helemaal mee eens te zijn. Even een stapje terug dus… maar dat maakt niet uit, want rust is ook training en zo heb ik even wat extra tijd om me met met dingen bezig te houden die er ook van alles mee te maken hebben!

Afgelopen woensdag ben ik namelijk naar Runnersworld in Groningen geweest voor een loopanalyse. Een loopanalyse houdt in dat je, voordat je een paar nieuwe schoenen aanschaft, gaat kijken naar welke schoen bij jouw voet past. Ik vond dit dus mega interessant! Vooral in aanloop van zo’n grote afstand, was het super leerzaam en goed om te weten. Hieronder laat ik zien hoe dit in z’n werk ging.


Hier zie je een statische analyse. Dit houdt in dat je op zo’n plaat gaat staan, waardoor de drukpunten van je voet zichtbaar worden. Je ziet hierdoor de stand en het type voet. Bijna iedereen heeft twee verschillende voeten. Mijn voeten waren niet heel erg verschillend, maar de drukpunten waren wel iets anders. Bij de ene voet had ik bijvoorbeeld mijn kleinste teen wel als drukpunt, bij de andere niet.


Daarna gingen we door naar de loopanalyse. Door verschillende camera posities worden er video’s gemaakt, waardoor je de looptechniek onder de loep neemt. Je kijkt naar stabiliteit en de mate van demping. Bij mij was er duidelijk te zien dat tijdens mijn landing, mijn core/heup inzakt. Bij lange duurlopen zou ik hierdoor last kunnen krijgen van bijvoorbeeld mijn knieën of schenen, omdat je het gaat compenseren. Iets wat me dus bekend in de oren klonk, na de duurloop van de dag ervoor. Wat ik er aan kan doen? Bewust bewegen, loopscholing en core-oefeningen toevoegen aan mijn trainingen.
Ook kijken ze naar hoe je op je schoenen staat en of je extra ondersteuning nodig hebt, maar dit was bij mij niet het geval.


Ook wordt er aangeraden om op verschillende schoenen je hardlooptrainingen te doen. Niet alleen vertelden ze dat bij Runnersworld, maar ik was afgelopen week ook bij een lezing in het UMCG ziekenhuis over hardlopen. Ook hier vertelden ze dat je het beste afstanden, ondergronden, tempo’s en schoenen kunt afwisselen. Hierdoor geef je je lichaam verschillende prikkels, wat goed is voor training.

Uiteindelijk hebben ze twee paar New Balance schoenen voor mij besteld, zodat ik volgende week kan passen welke het beste aanvoelen. Beide hebben veel demping, zodat ik ze kan gebruiken voor de lange afstanden. Mijn kortere afstanden en intervaltrainingen doe ik weer op andere schoenen. Vond het echt heel interessant om mijn looptechniek eens onder de loep te nemen!

Ook krijg ik dit weekend mijn officiële trainingsschema. De afgelopen weken heb ik vooral naar inzicht getraind. Vandaag heb ik na vier dagen rust, weer (op zachte ondergrond) een rondje proberen te lopen. Voelde me knie al snel, dus moet je eerlijk zeggen dat ik een klein beetje bang ben geworden. Het zal toch niet dat ik, na nog nooit een blessure te hebben gehad, nu voor het tofste run vooruitzicht ever een blessure ga oplopen… ik hoop dat het bij een flinke waarschuwing van mijn lichaam blijft (soms denk ik dat het alles aankan….). Vanaf nu ook echt even rustig aan en rustig opbouwen!

Volgende week zal ik mijn schema met jullie delen en vertellen hoe de trainingen tot dan toe zijn gegaan. Over een week ga ik weer naar Runnersworld om het over voeding te hebben, daar ben ik erg nieuwsgierig naar! Tot nu toe red ik de duurlopen prima met een flesje AA tussendoor, maar ik ben wel benieuwd naar de gelletjes waar ik anderen altijd over hoor. Wat ik verder zoal eet, vertel ik jullie dus binnenkort!

Voor welke run train jij op dit moment en hoe pak jij dit aan?
Heb je verder nog vragen, die mag je natuurlijk altijd stellen! 

11 Comments

Bianca september 10, 2017 at 12:35

Leuk en interessant om te lezen.

Antwoord
Stephanie september 10, 2017 at 13:04

Leuk om te lezen. Ga je binnenkort nog een vlog opnemen? Ik vind ze altijd zo leuk! Hihi
Succes met de voorbereidingen!??

Antwoord
Marit september 11, 2017 at 08:57

Dankjewel! Ik denk het niet, vloggen is toch niet helemaal mijn ding, haha 😉

Antwoord
Lianda september 10, 2017 at 14:19

Super leuk artikel meis en interessant! Ik wens je heel veel succes met trainen en inderdaad rust is ook belangrijk! ^_^

Ik ga denk ik ook maar eens een loopanalyse te doen, om wat meer informatie krijgen. (Heb alleen bij de eerste keer mijn looptechniek laten zien en ben toen bij mijn eerste paar hardloopschoenen gekomen). Lijkt mij ook super interessant na bijna 3 jaar aan het lopen te zijn of hier iets in veranderd is of iets dergelijks. Ik wil namelijk volgend jaar mijn eerste marathon rennen en ben daar rustig naar toe aan het trainen. Dit zodat ik mijn lichaam rustig kan laten wennen aan de lange afstanden. 🙂

Antwoord
Marit september 11, 2017 at 08:58

Dankjewel Lianda! 🙂
Dan kan het zeker geen kwaad om weer eens een loopanalyse te doen, denk ik! Ik heb inderdaad vroeger ook wel eens een loopanalyse gedaan, maar je loopstijl veranderd in de jaren ook wel, dus ik vond het super interessant! Welke marathon wil je gaan lopen?!

Antwoord
Linda september 10, 2017 at 19:20

Leuk om jouw ervaringen te lezen, erg herkenbaar ook! Ik train nu ook voor mijn eerste marathon (Amsterdam) en ben er al wel achter dat een paar rustdagen nemen helemaal geen kwaad kan (hoewel je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk traint om je goed voor te bereiden). Succes met de voorbereidingen!

Antwoord
Marit september 11, 2017 at 08:59

Oh tof! Die is volgende maand al toch?! Ben je er klaar voor? Ja het voelt heel gek om te rusten, terwijl je kilometers moet/wilt maken, maar wat je zegt… rust kan echt geen kwaad!

Antwoord
Corine Breeuwsma september 10, 2017 at 19:41

De loop analyse vond ik een grote teleurstelling. Zie dat jij ook via Saucony de test op de loopband hebt gehad. Dat is niet de standaard werkwijze, misschien fijn om dat te vermelden. Normaal doen ze ook bij runnersworld een analyse, maar dan zelf in het ‘loopgangetje’. Ik vond dit zelf veel nuttiger en zag/zie niet de toegevoegde waarde van Saucony, de jongeman was niet vriendelijk en wilde alleen verkopen. Ieder zijn eigen ervaringen natuurlijk, maar niet de standaard analyse van de winkel.

Antwoord
Marit september 11, 2017 at 09:01

Oh jeetje, wat een andere ervaring dan! Ik vond het oprecht heel interessant en heel leerzaam. Had niet het idee dat ze me iets wilden aansmeren, maar echt het gevoel alsof ze me wilden helpen. Ik deed het trouwens niet bij Sauncony, maar gewoon bij Runnersworld zelf, in Groningen is die gewoon algemeen. Jammer dat je het zo hebt ervaren!

Antwoord
Ed van der Burg september 15, 2017 at 20:41

In een ideale wereld zou je een loopanalyse buiten op de ondergrond doen waar je normaal ook op loopt. Echter dat is natuurlijk heel lastig.
Als ik nieuwe schoenen koop laat ik altijd een analyse in winkel doen op een baan. Daarnaast heb ik ook een uitgebreide analyse bij een fysio gedaan. Daar moest ik in mijn onderbroek lopen en krijg je allerlei plakkers op je lichaam. Je wordt dan vanuit allerlei hoeken gefilmd en ga je een tijdje lopen. Op basis van de film en plakkers wordt er dan op de pc een analyse gedaan. Door de plakkers zie je exact wat er gebeurt. Zakt er iets in, zijn je hoeken goed etc. Dus naast blessure preventie is het ook een stukje loopscholing! Ik vond dit een hele goede aanvulling op de analyse in de winkels!

Antwoord
Marit september 18, 2017 at 15:47

Bedankt voor je reactie, Ed. Klinkt heel interessant en denk inderdaad heel erg hulpzaam! Zelf heb ik nooit eerder ergens last van gehad, dus dan heb je het gevoel het ook niet nodig te hebben, maar nu vond ik zo’n loopanalyse wel interessant. Loopscholing ga ik binnenkort ook wat over vertellen, ook een goeie inderdaad! Bedankt.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram