EventsHardlopenSporten

Marathonpraat: nog 5 weken!

geschreven door Marit oktober 1, 2017 8 Comments

De tijd vliegt sneller dan ik wil! Nog maar 5 weken en dan is het zover: de New York marathon! Ik heb nog lang niet het gevoel dat ik hier klaar voor ben. Vorige week praatte ik je bij over mijn zeurende knie en vertelde ik over hoe ik hardlopen met mijn voeding combineer. Vandaag ga ik daar nog wat dieper op in!


De afgelopen twee weken ben ik namelijk verschillende soorten gelletjes aan het uittesten. Nog nooit eerder gedaan, maar jakkes, dat is echt wennen! De smaakt valt op zich wel mee, maar de substantie voelt heel vies aan. Ik merk wel ik ze met de keer minder vies vind, dus het is denk ik een kwestie van wennen. Ben ik hier de enige in?

Waarom ik die gelletjes dan neem? Omdat ze super handig zijn tijdens het rennen. Je lichaam kan prima een uur hardlopen aan, maar daarna is het goed om je vocht en koolhydraten weer aan te vullen voor de energie. Voor snelle energie kun je kiezen voor een banaan of een reep, maar tijdens het hardlopen gaat eten wat lastiger. Zo’n gelletje is dan een goede uitvinding: een flinke energy-boost in vloeibare vorm.


Bij Runnersworld hebben ze me van alles vertelt over de gelletjes. Ik heb twee vormen meegekregen: ‘hypertoon’ en ‘isotoon’. Bij een hypertone gel is de concentratie van de deeltjes (bijv. koolhydraten en zout) heel hoog. Bij deze gel is het belangrijk het met water te nuttigen, zodat het beter opneemt. Mij is aangeraden met deze gels te beginnen tijdens de marathon. Na 50 minuten één, 40 minuten later weer en 30 minuten later weer.
Daarna is het de bedoeling om door te gaan met de isotone gel. Vrijwel hetzelfde als hierboven, maar dan met meer vocht, waardoor het makkelijker en sneller opneemt. Iets wat je in het laatste deel goed kunt gebruiken. Mij is aangeraden dan ieder half uur één gelletje te nemen.
Dat wordt dus heel wat gelletjes meeslepen tijdens de marathon. Maar dat is niet erg, want ondanks dat ik ze (nog) niet lekker vind, merk ik wel een positief effect vlak na het opdrinken, het rennen kost me minder energie. De komende tijd nog wel wat oefenen en kijken wat voor mij (en mijn maag) het beste aanvoelt.

Dan als afsluiting nog een stukje over mijn trainingen. Zoals ik vorige week vertelde komt de pijn uit mijn knie vooral vanuit mijn hamstring. Nu ik dat weet, kan ik hier rekening mee houden door middel van foam rollen, rekken strekken en loopscholing (daarover binnenkort meer!). Van de fysio mocht ik de afstanden weer rustig opbouwen, wat goed ging, maar ik merk bij de langere lopen (afgelopen week 15 kilometer) dat het er toch weer inschiet. Dus ik heb nog wat oefeningen meegekregen van de fysio om mijn hamstrings te versterken en de komende tijd zal ik doorgaan met opbouwen. De tijd begint wel een klein beetje te tikken…

Dit weekend heb ik een familieweekend en komende week ga ik een weekje op vakantie. Mijn hardloopschoenen zitten in de koffer, dus ik ga zeker kilometers maken! Nieuwe plekken ontdekken tijdens het hardlopen, heerlijk!

Heb jij ervaring met gelletjes? Wat vind jij ervan?


8 Comments

Amber oktober 1, 2017 at 12:37

Qua gelletjes neem ik de sis go in de smaak lemon and lime, hier reageert mijn lichaam best goed op en qua smaak is deze goed te doen. Daarnaast gebruik ik ook de PowerBar gelshots (die snoepjes haha) de energie beter te spreiden. In principe is mijn plan om tijdens de marathon iedere 20 minuten of een gelshot of een gelletje te nemen, beginnend met een snoepje. En daarnaast natuurlijk sportdrank te drinken als dat er is 🙂 Qua trainingen (ook de 30k) en halve marathons heb ik deze strategie goed kunnen oefenen.

Antwoord
Marit oktober 9, 2017 at 16:51

Die snoepjes, goed idee! En hoe neem je alles mee? Bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Carlijn oktober 1, 2017 at 17:53

Hee Marit,
De gelletjes werk ik ook altijd met moeite weg! Toevallig ga ik dit jaar ook New York lopen dus ben ook aan het stoeien met de gelletjes. Ik gebruik zelf altijd degene van SIS, die zijn nog vrij goed te doen, degene van Powerbar zijn een stuk dikker en dus moeilijker weg te krijgen. Ik gebruik ze altijd iedere 8-9km, en als laatste altijd eentje met een beetje cafeïne voor een extra energie boost! Komende week ga ik de bars van sis testen, kijken of die lekkerder zijn en net zo goed werken. Succes met de voorbereidingen nog de laatste 5 (!!) weken!

Antwoord
Marit oktober 9, 2017 at 16:52

En, hoe bevielen de gelletjes van SIS? Dat van de cafeïne op het laatst heb ik ook als tip gekregen. Heel veel succes met jouw laatste voorbereiding + de marathon!!!

Antwoord
Lien oktober 3, 2017 at 11:47

Ik liep mijn marathon op bananen en gedroogde abrikozen en dat ging zeer goed eigenlijk.. Geen gelletjes voor mij! Veel succes!

Antwoord
Marit oktober 9, 2017 at 16:53

Wat goed om te horen dat het ook zo kan! Bedankt voor de tip! 🙂

Antwoord
Katrien juli 5, 2018 at 16:40

Hoi! Loop jij met een fles in je hand of hoe pak jij het aan voor water/de gellekes waarbij je water nodig hebt?
Groetjes
Katrien
Ps. Goed bezig zeg!!! 25km! Chapeau!

Antwoord
Marit juli 6, 2018 at 10:25

Ik heb zo’n band van Runnersworld om. Even wennen, maar zo handig. Daar heb ik flesjes water, mn gelletjes en mijn mobiel in (en om).

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram