EventsHardlopenSporten

Marathonpraat: hoe doe ik het met voeding?

geschreven door Marit september 24, 2017 16 Comments

Sunday runday! Dus tijd voor een nieuwe marathonpraat! Nog maar 6 weken en dan klinkt het startschot voor de NEW YORK MARATHON!

Vorige week was de moed behoorlijk in mijn hardloopschoenen gezonken. De pijn in mijn knie, die steeds tijdens runs opspeelde, voelde echt niet goed. Het voelde flink mis en als ik de verhalen (van anderen en internet) moest geloven, was dat het ook. Ik maakte dan ook zo snel mogelijk een afspraak bij de fysio. Hij heeft mijn linkerbeen ‘onderzocht’ en kwam erachter dat de pijn in mijn knie, vooral kwam vanuit mijn hamstring. Dat had ik dus echt niet verwacht! Hij heeft het los gemasseerd en mij het advies gegeven met de foam roller aan de slag te gaan. Ook mocht ik het hardlopen weer opbouwen om te kijken hoe dit zou gaan. En dat ging verbazingwekkend goed! Ik voelde lichtelijk mijn knie, maar niet die pijn, waardoor ik direct moest stoppen. Inmiddels heb ik twee afspraken gehad en volgende week ga ik weer twee keer heen, zodat het in de gaten kan worden gehouden.


Inmiddels heb ik in de afgelopen week alweer drie keer gelopen. 10, 8 (interval) en 12 kilometer. Nog geen mega lange afstanden, maar het begin is er weer. En dat voelt goed! Ik ben dus weer helemaal positief en vrolijk gestemd! Ik ben heel blij dat ik er op tijd bij ben geweest (in aanloop naar zo’n event, ben je naar mijn idee ook extra gefocust op pijntjes), dus dit is ook een tip voor jou: voelt het niet goed? Ga naar de fysio!
Zoals je kunt zien, klopt mijn schema helemaal niet meer. Ik kan het gelukkig wat loslaten en probeer echt naar mijn gevoel/lichaam te luisteren. Niet altijd even makkelijk, want de tijd begint te tikken, but I know it’s the best.

Ook ben ik afgelopen week weer langs geweest bij Runnersworld om het met Emiel (die mij begeleidt) te hebben over voeding. Van jullie krijg ik hier veel vragen over en zelf ben ik ook wel nieuwsgierig. Zo heb ik veel verhalen over ‘gelletjes’ gehoord, maar nog nooit geprobeerd. Ik heb verschillende gelletjes meegekregen om uit te proberen tijdens het lopen. Ik heb al een paar geprobeerd, maar voor een beter oordeel ga ik nog een week proberen en vertel ik jullie er volgende week meer over.


De rest van mijn voeding gaat eigenlijk wel vanzelf. In de basis eet ik altijd wel redelijk gezond en voedzaam. Af en toe hou ik een dagje mijn calorieën bij (in de app Myfitnespal), zodat ik de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in de gaten kan houden, maar eigenlijk eet ik vooral op gevoel.
Het liefst loop ik in de ochtend. Korte afstanden (tot 10 km) kan ik zonder ontbijt doen, maar voor wat langere afstanden neem ik wel iets kleins als ontbijt. Havermout heb ik al vaak genoeg geprobeerd, maar dit ligt te zwaar op de maag. Ik kies wel voor iets met koolhydraten (energie), dus vaak worden dat twee broodjes met appelstroop en een banaan. En natuurlijk een kopje koffie en glas water. Dit laat ik een kwartiertje zakken en dan kan ik rustig beginnen met hardlopen.
Na mijn training zorg ik voor een groot ontbijt met onder andere eiwitten (spierherstel) erin. Denk hierbij aan havermout met eiwitpoeder, een mugcake of eiwitrijke pannenkoekjes.
Verder eet ik eigenlijk niet heel anders dan anders. Wel merk ik dat als de afstanden langer worden, ik ook veel meer trek heb tussendoor. Dus dan eet ik ook meer ;).

Gelukkig weer een positieve en optimistische blog deze week! De komende week ga ik de afstanden weer rustig opbouwen, dus ben erg benieuwd hoe dit zal gaan. Over een week vertel ik je er alles over!
Heb je nog vragen over mijn voorbereidingen of tips qua voeding? Laat een reactie hieronder achter!

Happy Sunday ♥

16 Comments

Alissa september 24, 2017 at 14:38

Hoii Marit!
Ik lees dat je als ontbijt vaak 2 broodjes en een banaan eet voor het lopen. Ga je hierna gelijk lopen, of wacht je nog n tijdje om dit te laten zakken?
Groetjes!

Antwoord
Marit september 24, 2017 at 15:05

Goeie vraag, ik zal het zo even aanpassen! 🙂 Meestal kan ik door dit ontbijt na een kwartier al lopen. Begin ik wel rustig, zodat het langzaam zakt 😉 Met havermout moet ik wel 2 uur wachten, dus dat vind ik zonde (en dan heb ik alweer honger, haha).

Antwoord
Carlijn september 24, 2017 at 14:48

Hoi Marit,

Bij welke fysio ben je geweest en kan je deze aanbevelen?

Liefs. Carlijn

Antwoord
Marit september 24, 2017 at 15:04

In Groningen Zuid. Voor het eerst naar de fysio geweest, ik ben tevreden, maar weet verder niet hoe andere fysio’s zijn 😉

Antwoord
Francien september 24, 2017 at 18:23

Ik vind het echt knap dat je zo goed luistert naar je lichaam. Dat is over zes weken jouw sleutel tot succes!

Antwoord
Marit september 24, 2017 at 21:12

Dankjewel lieverd! Samen gaan we knallen!
PS. Mooi e-mailadres, francien@girlslove2ruM.com 😉

Antwoord
Marit september 24, 2017 at 21:03

Ik reageer eigenlijk nooit maar lees wel altijd alles. ik wens je super veel succes met de training en weet zeker dat je het goed gaat doen!
En bedankt voor je leuke artikelen en tips. Jij bent een van de weinige bloggers die in mijn ogen ‘normaal’ eet. Waardoor je deze gezonde stijl veel beter vol kan houden.
ga zo door ! 🙂

Antwoord
Marit september 24, 2017 at 21:11

Hey Marit met achternaam 😉
Bedankt voor je lieve berichtje! Super leuk dat je altijd meeleest, hoop dat je dat vooral blijft doen!

Antwoord
Danielle september 25, 2017 at 08:26

Hey Marit,
Je schrijft leuke blogs! Enne; goed dat je naar je lichaam luistert! Kan me voorstellen dat je baalt qua schema, maar laat je er niet teveel van de wijs door brengen. Ik heb vorig jaar door blessures mijn langste duurloop niet kunnen doen voor de marathon en de laatste weken niet volledig kunnen trainen. Dat voelde niet zo fijn, maar heb em uiteindelijk toch uitgelopen 🙂 Als ik niet even een stapje terug had gedaan dan was het zeker niet gelukt. Als je structureel ermee bezig bent, en bent geweest komt het helemaal goed!
Ik wens je iig heel veel succes!
Xx
Ohja, meer dan 5 km zou ik niet lopen zonder iets te eten. Al is het maar een halve banaan of paar happen mueslireep. Bij onvoldoende koolhydraten gaat je lichaam je spieren opvreten en dat wil je niet. Langer herstel en slecht voor je volgende training (aangezien die nu kort op elkaar zijn). 5 km herstelloopje kan verder prima hoor. Succes!

Antwoord
Marit september 28, 2017 at 12:50

Hi Danielle,
Bedankt voor je berichtje! Wat goed dat jij ook naar je lichaam hebt geluisterd. Tof hoor dat je een marathon hebt gelopen! Dankjewel!
En je hebt gelijk, ik eet nu ook altijd wel iets hoor! Al komt het ook wel goed als ik die avond ook goed heb gegeten, je lichaam heeft wel wat reserves.

Antwoord
Danielle september 25, 2017 at 09:14

Hoi marit,
Weer een super leuke en interessante blog.
Ik vroeg me af wat een goede intervaltraining is en over welke afstand?
Heb je een paar voorbeelden ?
Groetjes

Antwoord
Marit september 28, 2017 at 12:49

Dat hangt af van wat jouw doelen zijn en hoeveel kilometer jij vaak loopt. Bekijk anders een oude weetje woensdag van me: intervaltraining. Misschien helpt die je wat verder! 🙂

Antwoord
Kim september 29, 2017 at 06:16

Hi Marit! Mega spannend zo, die marathon preps. 🙂 Merk je dat de foam roller veel helpt met je hamstring? Ik heb ook veel last van m’n knie met hardlopen / actieve dingen zoals jumpsquats met gewichten en denk dat ‘t waarschijnlijk komt door m’n hamstring. Succes met je NY voorbereidingen! Ik blijf je op de voet volgen. X

Antwoord
Marit september 29, 2017 at 09:09

Hey Kim! Bedankt voor je berichtje. Ben je al naar de fysio geweest? Dat heeft voor mij echt geholpen en doet het nog steeds. Foam rollen helpt voor mij wel, zodat het wat losser voelt, vooral voordat ik aan mijn training begint. Succes in ieder geval!

Antwoord
Marie de Jonge juli 10, 2020 at 11:45

Ik vind voeding ook een lastig onderdeel wanneer ik train voor een marathon of wedstrijd. De juiste voeding vinden en deze voorbereiden kan veel tijd kosten. Daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar afwisselende recepten. Ik ga snel verder zoeken.

Antwoord
Vincent Rondwijk november 19, 2020 at 12:41

Ik zou ook graag een halve marathon willen lopen en ben al begonnen met trainen. Voeding vind ik overigens een lastig onderdeel, omdat ik me er nog niet goed in verdiept heb. Ik ga in ieder geval wat meer letten op mijn koolhydraten en eiwit inname. Ook ga ik kijken of ik wat extra supplementen kan nemen.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram