Wat gebeurt er met mijn gewicht nu ik meer train? Hoeveel kilometer loop ik gemiddeld per week? En wat voor sporthorloge is het beste? Het is nog 9 weken tot de start van de Berlijn marathon en omdat ik geregeld vragen hierover krijg, leek het me een leuk idee om een aantal van jullie marathon-gerelateerde vragen te beantwoorden in een nieuwe marathonblog.
- Als je het even moeilijk hebt tijdens het lopen, waar denk je dan aan om positieve energie te krijgen?
Oef, goede vraag! Ondanks dat ik hardlopen leuk vind, heb ik het ook vaak genoeg ‘zwaar’ tijdens zo’n run. Meestal denk ik dan aan mijn doel en aan het gevoel wat ik ga krijgen na de run. Ik wil na een run wel het gevoel hebben er alles uit te hebben gehaald, dus dan denk ik daar aan op zulke momenten en dat geeft me weer nieuwe, positieve energie! - Wanneer rende jij je eerste (halve) marathon? Hoe lang liep je toen al hard?
Mijn eerste halve marathon liep ik zo’n zes jaar geleden. Daarna heb ik denk ik vier jaar niet meer aan events mee gedaan (wel blijven hardlopen) en nu in de afgelopen twee jaar heb ik vier halve marathons gerend. En mijn eerste en enige marathon liep ik vorig jaar november in New York! Hardlopen doe ik eigenlijk al sinds ik jong ben, omdat dit een onderdeel van schaatsen (in de zomer) was. Maar ‘echt’ hardlopen doe ik sinds zo’n acht jaar, met een paar jaar ertussen waarin het vooral krachttraining was.
- Heb je ook tips tegen verzuring? Bij een marathon weet ik dat het erbij hoort, maar hoe doe je dat bij een duurloop?
Dat is vooral veel trainen en wennen. Verschillende soorten trainingen afwisselen (dus kort, lang, interval, tempo, rustig, etc.) en krachttraining (voor in ieder geval de benen) zorgen ervoor dat die verzuring steeds later komt, zeg maar. En verzuring is wel een teken van trainen en grenzen verleggen. Train je iets minder zwaar (lagere hartslag bijv.), dan komt die verzuring ook later. Daarnaast natuurlijk genoeg rust nemen tussen trainingen, zodat je spieren weer kunnen herstellen. - Hoe gaat het met trainen?
Goed! Ik mag niet klagen eigenlijk! Ik ben nog niet helemaal tevreden over mijn temp, maar ik ben heel blij dat ik alle trainingen tot nu toe heb kunnen doen. Mocht je meer over mijn trainingen willen lezen, dan moet je de vorige ‘marathonblogs’ even lezen, daar vertel ik in hoe de trainingen tot dan toe gaan. - Hoe meld je je aan bij een marathon in het buitenland?
Volgens mij kan het op verschillende manieren en kun je je laten inloten bij marathons. Die van New York was voor mij geregeld (yes, lucky) en Berlijn eigenlijk ook, want die heb ik via Loopreizen.nl geregeld en zij bieden gewoon het totaalpakket aan van startbewijs + hotel, super chill! - Wat gebeurt er met je gewicht nu je meer traint? Let je extra op voeding, hoeveelheden etc.?
Volgens mij niet zoveel. Ik sta eigenlijk nooit op de weegschaal en aan kleding merk ik het niet en in de spiegel zie ik ook geen verschil. Volgens mij eet ik genoeg om niet af te vallen en sport ik genoeg om niet bij te komen, haha. - Hoe stimuleer je jezelf mentaal tijdens een marathon? Een kijkje in de mentale strijd lijkt me interessant!
Ik heb er dus nog maar één gelopen en ik denk dat de eerste keer zo anders zal zijn dan de komende keren. Het stond echt in teken van uitlopen, genieten, New York… En ik liep samen met een groepje, dus we waren elkaar heel erg aan het motiveren. De laatste 10 kilometer waren wel echt super zwaar, maar je weet dan dat je de finish wel gaat halen, je bent dan al zover gekomen namelijk. En omdat de tijd mij niet uitmaakte, was dat wel heel relaxed in mijn hoofd, al moest ik wandelen. Maar het was vooral ‘blijven hardlopen, blijven hardlopen’, want als ik eenmaal zou stoppen, dan zou ik niet meer op gang kunnen komen denk ik. Op een gegeven moment krijg je ook zo’n overweldigend gevoel dat je realiseert dat je straks gewoon over die finish komt (tranen in je ogen)… dat motiveert ook onwijs (ook al moet je dan nog best wel wat kilometers, haha). - Ik heb nu twee keer een halve marathon gelopen en wil graag een hele proberen, maar ik heb altijd een hoge hartslag, ook als ik langzaam ren. Is dat erg? Kan dat met een lange duurloop?
Oei, wat vervelend! Het is niet helemaal aan mij om deze vraag te beantwoorden, want ik ben geen professional. Gek dat je hartslag ook zo hoog is wanneer je langzamer loopt. Ik denk dat het wel goed is om eens te kijken naar verschillende (hartslag)zones en dit te bespreken met iemand die er echt verstand van heeft. Ik denk namelijk dat je dit wel zou kunnen trainen en dus veranderen. Het is heel lastig om langzaam te gaan lopen in trainingen, maar wel belangrijk.
- Welke sporthorloge voldoet voor het trainen van een marathon? Qua GPS, hartslag aan pols…
Zelf vind ik de Fitbit Ionic heel fijn. Een Fitbit horloge die gericht is op sport, met GPS en naar mijn idee is de hartslagmeter accuraat. Daarnaast hoor ik veel vriendinnen over de Garmin 735 XT , die is ook mega precies! - Hoeveel kilometer loop je gemiddeld in trainingsweken voor de marathon?
Tot een paar weken geleden was dat zo’n 40 kilometer per week, nu is dat zo’n 50 kilometer per week. Ik denk dat het niet veel hoger wordt (misschien 55) en dat het over een paar weken ook weer minder wordt. Het klinkt meer dan het voelt eigenlijk, omdat ik zo doelgericht bezig ben. Zonder doel zou ik echt geen 50 kilometer per week gaan hardlopen, haha.
Vanaf nu deel ik iedere zondag een marathonblog, omdat Berlijn dus steeds dichterbij komt. Zelf vind ik het heel leuk om over te delen, dus ik hoop dat jullie het ook leuk vinden om te lezen!
Happy Sunday! ♥
2 Comments
Leuk dat je hier wat meer over gaat posten! Ben benieuwd naar de andere blogs. Maak je je eigen trainingsschema of heeft een trainer die voor je gemaakt? Heb je eigenlijk een hardloop trainer die je begeleidt?
Veel succes nog de komende weken!
Hoi Laura, bedankt voor je berichtje. Over mijn schema vertel ik in de eerste marathonblog! Er staan al 5 blogs online over de voorbereidingen.