HardlopenSporten

Marathonblog #3: trainingen tot nu toe & blaren tijdens hardlopen

geschreven door Marit juni 10, 2018 4 Comments

Nog 14 weken en dan is het zover: de marathon in Berlijn. Mijn tweede marathon ooit. De voorbereiding is deze keer langer (dan die van New York) en ik beleef er ontzettend veel plezier aan. Inmiddels ben ik al vijf weken aan het trainen en hoe dat gaat, dat ga ik je in deze blog vertellen!

Alle trainingen tot nu toe afgevinkt
Twee maanden terug heb ik mijn eigen trainingsschema gemaakt waar elke week drie verschillende trainingen op staan: een duurloop, een intervaltraining en een rustige loop. Zoals ik in mijn eerste marathonblog al vertelde heb ik zelf een schema gemaakt wat voor mij haalbaar en passend (gebaseerd op eigen niveau en ervaring) is. Deze hou ik dus ook voorlopig voor mezelf, omdat trainen voor een marathon voor iedereen anders is. Naast de trainingen probeer ik elke week één keer krachttraining te doen en inmiddels voeg ik ook na mijn kortere loop een weerstandsband training toe (zie in deze blog welke oefeningen ik dan zoal doe). Tot nu toe heb ik alle trainingen nog af kunnen strepen. Het schema hangt op de koelkast en het is een heerlijk gevoel om na de training de training met markeerstift af te vinken (tip als je ook een schema volgt!). De ene training gaat lekkerder dan de ander, maar dat is logisch natuurlijk. Ik vind deze warme temperaturen wel echt heerlijk om in te lopen (liefst vroeg in de ochtend). Ik heb ook bewust gekozen voor een marathon in het najaar, zodat ik de hele zomer een goede reden heb om te hardlopen.
Verder voel ik me goed, geniet ik van de trainingen en bouw ik nu langzaam de afstanden weer op. Ik hoop dat ik dan mijn snelheid kan houden, want als ik zo doorga dan zou een persoonlijk record van 3:45 er zeker in moeten zitten. Maar goed, we hebben nog lang te gaan, dus er kan nog van alles gebeuren 😉

Op welke schoenen ga ik lopen?
Ik heb werkelijk waar nog geen idee op welke schoenen ik de marathon wil gaan lopen. Tot nu toe bevallen Adidas en New Balance hardloopschoenen mij heel goed (ook voor langere afstanden), maar komende week heb ik bijvoorbeeld een tripje van Saucony en ik ben ook erg benieuwd naar die schoenen. Het plan is wel om de hardloopschoenen binnen nu en een maand te vinden, gezien ik dan genoeg tijd heb om ze in te lopen. Wanneer ik nieuwe hardloopschoenen heb, heb ik namelijk steevast de eerste paar keren blaren. Zowel onder mijn voet (aan de zijkant) als aan de achterkant. Vooral in de zomer, omdat mijn voeten door de warmte dan nog meer uitzetten. Heel irritant, daarom wil ik de schoenen dus echt inlopen, voordat ik ze (bijna) vier uur lang draag tijdens de marathon in Berlijn. Naadloze sokken tijdens het hardlopen heeft me al veel geholpen, maar wat ik nu vaak ook doe is of preventief plakken (op de blaargevoelige plek) of achteraf een blaarpleister (van Hansaplast) te gebruiken, zodat het direct de pijn verminderd en ik die dag erna gewoon weer kan hardlopen.

Vinden jullie het leuk dat ik in de blogs vertel over mijn hardloopschoen-zoektocht? Ik zal binnenkort ook wat meer vertellen over hoe ik het trainen combineer met voeding. Wat willen jullie daarover weten?

Nog vragen? Stel ze gerust!
Happy Sunday ♥

– Dit is een advertorial, lees hier mijn disclaimer. –

4 Comments

Anouk juni 10, 2018 at 11:12

Hoi Marit, allereerst wat tof dat je de marathon in Berlijn gaat lopen! En ik vind je updates wat betreft de voorbereidingen erg leuk om te lezen. Zelf heb ik afgelopen april mijn eerste marathon in Rotterdam gelopen en ga binnenkort starten met de voorbereidingen voor de marathon van Eindhoven. Hardlopen kn de zomer vind ik net als jij altijd erg fijn, dus ben benieuwd hoe het met de lange duurlopen gaat.

Je gaf aan dat je nog 1x in de week krachttraining in de sportschool doet. Welke oefeningen voor je benen en core doe je dan? De oefeningen die je een tijdje geleden in een artikel hebt genoemd? Zelf doe ik namelijk ook aan krachttraining, maar met de voorbereidingen voor Rotterdam heb ik mijn benen grotendeels “overgeslagen” omdat ik bang was dat ik overbelast zou worden. En waar keeeg ik last van tijdens de marathon… mijn bovenbenen! (Niet duidelijk of dat door te weinig kracht kwam of door de onverwachte warmte; zelf denk ik een combinatie)

Kortom; heb jij tips voor het trainen van je bovenbenen icm training voor een marathon? En hoe doe je dat als je spierpijn hebt na krachttraining en je moet hardlopen?

Alvast bedankt !

Antwoord
Marit juni 12, 2018 at 06:56

Hoi Anouk,
Wat leuk dat je voor de tweede keer een marathon gaat rennen! Ik doe inderdaad nog 1 x per week krachttraining, juist om die kracht in mijn benen te onderhouden. Als je me volgt via Instagram, dan deel ik af en toe de oefeningen die ik doe. Ik zal binnenkort eens een filmpje opnemen! Ook op youtube heb ik een aantal oude filmpjes staan, deze oefeningen doe ik nog steeds, maar dan met meer herhalingen! Succes met je trainingen! 🙂

Antwoord
Deborah juni 10, 2018 at 16:03

Hee Marit! Leuk om te lezen hoe je jezelf voorbereid op de marathon! Ik ben nu zelf aan het trainen voor mijn eerste halve marathon en vind jouw blogs super motiverend. Het stukje over blaren kwam precies op het juiste moment. Vanochtend met een duurloop een aantal vervelende blaren opgelopen. Ik ga je tips zeker uitproberen!
Groetjes en nog superveel succes met trainen!

Antwoord
Marit juni 12, 2018 at 06:54

Hi Deborah,
Wat tof dat je een marathon gaat lopen! Welke ga je lopen? Succes met de trainingen!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram