HardlopenSporten

Marathonblog #14: nog een week!!!

geschreven door Marit september 9, 2018 5 Comments

Over een week ga ik ‘m rennen! DE MARATHON IN BERLIJN! Ik heb echt mega veel zin om die kant op te gaan en ‘m te gaan rennen. Nog een weekje heel rustig aan doen en dan gaan we ervoor!

16 weken trainingsschema

13 mei schreef ik marathonblog #1. Mijn schema was toen net begonnen. Ik heb mijn eigen schema gemaakt op basis van mijn vorige marathonschema (New York) + verschillende schema’s die ik op het internet heb gevonden. Ik heb toen gezegd dat ik ‘m voorlopig niet zou delen, omdat ik deze voor mezelf heb gemaakt. Ik ken mijn eigen lichaam, mijn eigen planning en de manier waarop ik graag train. Ik ben geen professional(!), dus wil je een marathon gaan lopen, schakel dan iemand in die er écht verstand van heeft en neem niet zomaar mijn trainingsschema over! 
Ik krijg veel vragen over mijn schema en vind, nu het einde nadert, het wel leuk om te laten zien wat ik zoal de afgelopen maanden qua training heb gedaan. Het schema heb ik uitgewerkt op een A4 papier en op de koelkast gehangen, zodat ik na de training kon afstrepen. Een aanrader om te doen! Er is behoorlijk wat op aangepast en gekrast, maar hieronder zie je zo ongeveer hoe mijn weken eruit zagen. De basis was drie trainingen (lange duurloop, intervaltraining en een kortere loop), daarnaast probeerde ik één keer per week naar de sportschool te gaan + deed ik vaak de dag na de lange duurloop nog een herstelloopje van 5 kilometer. De eerste weken lukte het om af en toe wat yoga thuis te doen, maar dat ben ik de laatste twee maanden een beetje vergeten…

Mijn marathonschema

Mijn doel

Ik heb het niet onder stoelen en tafels geschoven wat mijn doel is. Geen idee of dat verstandig is, maar ach, haha. Mijn doel is om rond de 3 uur en 45 minuten te gaan lopen. Dat is, om precies te zijn, 38 minuten sneller dan ik in New York liep. Dat is best wel een stuk sneller, maar ik had nu veel meer tijd om te trainen. Hierdoor kon ik het rustig opbouwen en heb ik gelukkig geen last gehad van blessures. Vorig jaar ging het om het uitlopen, deze keer wil ik ook een tijd neerzetten. Als de omstandigheden goed zijn, dan is het doel ‘redelijk realistisch’, maar ik moet zeggen dat het wel een uitdaging gaat worden. Als ik kijk naar mijn tempo’s van de trainingen van de laatste twee maanden, is 3:45 niet iets waar ik heel zeker van ben (ik moet dan namelijk 5:19 min per kilometer(!) lopen, dat lukt me in trainingen niet…). In wedstrijdvorm is mijn tempo altijd veel hoger dan tijdens trainingen, maar bij een marathon ga ik daar wel iets voorzichtiger mee om. Stuk ga ik toch wel, maar ik wil niet op de helft al helemaal kapot zijn. We zien het wel! Ik heb mijn best gedaan en trots ben ik op die finishlijn toch wel!

Streng voor mezelf

De afgelopen 16 weken ben ik best wel streng voor mezelf geweest. Ik heb zeker niet geleefd als atleet (respect voor Annemerel, die loopt volgende week ook de marathon na 16 weken trainen als atleet!). Wel heb ik me aan de trainingen gehouden, soms zelfs iets extra’s gedaan en gelet op mijn eten en drinken. Ik mag nogal graag een wijntje drinken, maar dat heb ik de afgelopen twee maanden flink verminderd. Ik voel er namelijk die dag erna altijd iets van en dat bevordert de training (en het herstel) niet. Ik die geen wijn drinkt, als je me dat vorig zomer had verteld, dan had ik je niet geloofd. Maar als ik ergens voor ga, dan kan ik best wel streng voor mezelf zijn. En nu klinkt ‘streng’ misschien wel wat heftig, want ik heb voor mijn gevoel mezelf niets ontzegd, maar ik had gewoon een doel voor ogen.
Qua voeding eet ik in de basis redelijk gezond. Ook hier heb ik de afgelopen maanden meer opgelet dan anders. Goed eten voor een training, goed eten na de training, goed (en veel!) eten de rest van de dag…

Beentjes omhoog

En nu? De beentjes omhoog! Zoals je op mijn schema kunt zien heb ik nog drie trainingen te gaan. Ik ga even kijken hoe en of ik die nog ga doen, want ik heb deze week ook wat andere dingen qua beweging gepland. In ieder geval rustig aan doen, goed eten, veel drinken (geen wijn nee), proberen goed te slapen…
Ik kwam net in de laatste blog voor New York nog een mooi stukje tegen met de laatste tips & tricks voor een marathon. Herinnert me eraan dat ik deze week geen koffie ‘mag’ drinken en maar eens mijn marathonoutfit moet gaan uitzoeken (zoals het nu lijkt volgende week 22 graden met wolkje en zonnetje in Berlijn).
Zaterdagochtend vertrek ik samen met Tom naar Berlijn. Daar zullen ook andere bekenden zijn, dus gezelligggg!

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in een reactie. Ik ga deze week nog een blog schrijven waarin ik jullie vragen beantwoord! 

Happy Sunday Runday! ♥♥

5 Comments

Diana september 9, 2018 at 12:11

Super leuk en spannend allemaal! En ik streep mijn trainingen inderdaad ook af op Mn schema, voelt goed!!

Antwoord
Marit september 10, 2018 at 08:45

Jaaa, zo leuk en motiverend om te doen!

Antwoord
Marlous september 9, 2018 at 12:44

Heel veel succes topper! Als je tijdens je marathon nou merkt dat je streeftijd er toch niet in zit, vergeet dan vooral niet gewoon te genieten. Het feit dat je een marathon in Berlijn loopt, is al fantastisch! (staat nog op mijn wishlist!)

Antwoord
Marit september 10, 2018 at 08:44

Wat lief dat je dat zegt, daar heb je helemaal gelijk in! Ik wil er zeker voor gaan, maar ik wil me er niet op stuk lopen! Ik hoop ook echt te genieten.

Antwoord
Debby september 15, 2018 at 11:41

Succes!!
Wat houdt leven als een atleet juist in?

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs