HardlopenSporten

Marathonblog #1: mijn trainingsschema is begonnen!

geschreven door Marit mei 13, 2018 6 Comments

Yes, de allereerste marathonblog! Nu is het menens! Vorig jaar heb ik jullie meegenomen in mijn New York marathon-voorbereidingen, nu is het tijd voor de Berlijn marathon-voorbereidingen! Hopelijk vinden jullie het weer net zo leuk dat ik jullie meeneem in dit avontuur. Mijn trainingsschema is afgelopen week begonnen, dus tijd voor de eerste marathon-update!

How it began

Een half jaar geleden liep ik mijn eerste marathon. Ik weet niet of ik dat gevoel ooit weer ga overtreffen, maar ik vond de voorbereidingen en de marathon zelf zo tof, dat wilde ik weer! Ik heb eerst het New York avontuur wat laten bezinken, voordat ik overhaaste beslissingen nam, maar in maart was ik er zeker van. Ik dacht gelijk aan Berlijn. Een toffe stad, een snel parcours… ja, daar wil ik mijn tweede marathon gaan rennen. Startbewijzen waren er niet meer te krijgen, maar bij Loopreizen.nl bieden ze arrangementen aan: overnachtingen + startbewijs + als je wilt, een supporter mee. Perfect!

Trainingsschema

Zondag 16 september loop ik de marathon, dat is dus nog vier maanden te gaan. De vorige marathon heb ik gelopen met twee maanden als voorbereiding. Het is me gelukt, maar ik had liever iets langer en verder getraind, want juist dat vind ik zo’n leuk (en uitdagend) gedeelte. Ik heb nu dus langer de tijd om me voor te bereiden (yes!) en dus ook een ander schema als de vorige keer. Wel heb ik o.a. dat schema + voorbeeldschema’s van Runnersworld en Run2Day gebruikt en zo heb ik mijn eigen schema samengesteld. Deze ga ik (nu nog) niet delen, gezien ik het dus echt op mijn eigen manier heb samengesteld. Ik heb gekeken naar mijn ervaring en hoe vaak ik wil/kan trainen. Ik ben geen professional (inmiddels weet ik wel hoe mijn eigen lichaam werkt), dus als je zelf ook bezig bent met een schema, dan zou ik dit vooral met een professional bespreken/maken.

Onder de 4 uur

Dat is mijn doel. Onder de 4 uur. En dat zou me moeten lukken als je naar mijn wedstrijd-tempo’s kijkt, maar in trainingen ligt mijn basissnelheid veel lager. Bij lange afstanden heb ik als basissnelheid vaak rond de 5:30 min per km. Als ik dat een marathon lang kan volhouden, zou ik onder de 4 uur halen, maarrrrr als je naar mijn halve marathon tempo kijkt (rond de 4:47 min per km) zou ik dus wel iets sneller kunnen rennen. Met wedstrijden komt er toch vaak extra energie vrij, maar bij een marathon kan dat nog eens gevaarlijk zijn, want het is natuurlijk wel een behoorlijk stukkie langer. Als ik in Berlijn 3:45 wil gaan lopen (wat wel echt mijn droom is), dan moet ik een gemiddelde snelheid hebben van 5:19 min per km. Eerlijk? Dat is een uitdaging. Niet als je naar mijn wedstrijdtempo kijkt, maar wel als ik naar mijn snelheid tijdens trainingen kijk. Maar goed, ik heb nog vier maanden en terwijl ik de afstanden rustig opbouw, wil ik dus ook blijven werken aan mijn snelheid, of in ieder geval onderhouden.

De bedoeling is dat ik elke week drie keer ga hardlopen en daarnaast één keer krachttraining (licht en veel herhalingen) doe in de sportschool. Ik ga kijken hoe dit werkt en voelt en kan het altijd nog aanpassen.
In de afgelopen week deed ik een intervaltraining  (5 x 5 minuten tempo, 3 minuten rustig joggen tussendoor), een lange duurloop van 15 kilometer en een kortere loop van 8 kilometer. Daarnaast was ik nog in de sportschool te vinden voor versterkende oefeningen voor de benen en core. Je hebt runs die gaan niet lekker, je hebt runs die gaan mwah en je hebt runs die gaan TOP! De 15 kilometer die ik vrijdagochtend deed was er zo een. Het leek gewoon zo vanzelf te gaan en mijn gemiddelde snelheid was 5:10 min per km! Dus als eerste week van mijn schema geeft dat mega veel vertrouwen en heb ik nog meer zin in de trainingen die gaan komen!

Best wel spannend om mijn (tijd)doel te vertellen, maar ik vind het ook heel leuk om jullie mee te nemen in dit avontuur. Zijn er dingen die jullie graag in mijn marathonblogs (om de week op zondag) willen teruglezen? Laat het me weten!

Happy Sunday! ♥

6 Comments

Jolanda mei 13, 2018 at 18:23

Tof Marit! Ik ben vooral benieuwd naar jouw voedingspatroon voor een marathon met al deze trainingen? Of is het raadzaam om naar een sportdietist te gaan?

Succes en geniet weer van de voorbereiding!
Groetjes!

Antwoord
Marit mei 14, 2018 at 12:44

Hi Jolanda, daar kan ik wellicht binnenkort wat meer over vertellen, al verschilt het niet heel erg met wat ik altijd doe, ik luister gewoon naar mijn lichaam. Maar mocht je hulp daarbij nodig hebben, dan zou je zeker eens naar de diëtist kunnen!

Antwoord
John Geboers mei 14, 2018 at 12:25

Leuk, ik ga je volgen. zeker omdat mijn doel ook is om 3:45 te gaan lopen op de marathon. Ik ga voor de marathon in Eindhoven. Die is 3/4 weken later in oktober. Dus ik dan ook erg benieuwd hoe het jou vergaat.
Succes met de training, ik probeer ook een bestaand schema een beetje aan te passen.

Antwoord
david mei 16, 2018 at 11:46

Thanks voor de tip van loopreizen ! Erg handig.
Berlijn is een topkeuze, heel leuke stad en genoeg te doen voor of na de marathon.
Succes en veel plezier met trainen !

Antwoord
Joyce mei 18, 2018 at 09:09

Jouw loopblogs geven echt enorm veel zin om te lopen, zalig! Begin er echt over na te denken om eens een halve marathon te proberen… Maar eerst een achillespeesontsteking laten genezen 🙁 Veel succes alvast!

Antwoord
Martin mei 18, 2018 at 09:18

Stoer!! Succes en ik zal, ook nu weer, je marathonverhalen volgen. Zelf ga ik dit jaar New York weer lopen, het is mij afgelopen jaar prima bevallen… 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs