HardlopenSporten

Laatste #Roadto3030 update: Q&A!

geschreven door Marit november 1, 2020 6 Comments

Over twee dagen ben ik jarig en word ik 30! En deze heugelijke dag ga ik inluiden met 30 kilometer hardlopen! In de afgelopen weken heb ik hiernaar toe getraind en dit met jullie gedeeld #roadto3030. Dagelijks kreeg ik hier vragen over, dus het leek me leuk om hieronder een aantal te gaan antwoorden. Komt ‘ie!

Hoe ben je ooit begonnen met hardlopen?

Leuke vraag om mee te beginnen! Ik kom uit een sportieve familie (mijn moeder is ook een hardloper) en zat al op jonge leeftijd op atletiek (tot m’n 12e) en schaatsen (tot m’n 20e). Bij beide was hardlopen een onderdeel. Toen ik stopte met schaatsen en veel aankwam heb ik het hardlopen echt opgepakt en sindsdien ben ik eigenlijk niet meer gestopt.

Hoe is je hardloopschema opgebouwd?

In juni liep ik in Nieuw Zeeland een halve marathon. Hier had ik rustig naar opgebouwd (elke week een kilometer verder). Sindsdien ben ik blijven hardlopen met af en toe een iets langere duurloop (15 km), dus de basis voor lange duurlopen was er. Na de eerste paar weken in Nederland heb ik een schema opgebouwd waarin ik vanaf 10 kilometer rustig opbouwde naar dus de 30 kilometer die ik as. dinsdag ga lopen. Het schema heb ik zelf gemaakt. In deze eerste #roadto3030 blog vertel ik je daar meer over (inclusief disclaimer en een foto van mijn schema).

Wat eet je de avond voor je lange duurloop?

Eigenlijk zoals altijd, maar misschien schep ik net wat meer rijst, pasta of aardappel (koolhydraten) op. Ik eet elke dag super voedzaam en merk vooral deze weken dat ik meer trek heb en hier ook naar eet. Naar mijn idee heb ik daarom genoeg voorraad in mijn lichaam en hoef ik niet perse extra te eten.

Wat eet je voor en na een lange duurloop?

Daar schreef ik een paar weken geleden een blog over, die kun je hier lezen.

Met welk sporthorloge loop je?

Ik heb de afgelopen maanden niet met sporthorloge gelopen! Eigenlijk is het er door de verhuizing en alles gewoon bij ingeschoten om me hiermee bezig te houden/in te verdiepen. En stiekem vond ik het ook niet zo erg zonder en had ik voldoende aan de NRC app. Toch wil ik de komende tijd wel weer met sporthorloge ga lopen. Zo kan ik intervaltrainingen timen en mijn hartslag in de gaten te houden. Ik laat jullie later (in een review) weten welke!

Op welke hardloopschoenen ren jij? Altijd dezelfde of wissel je af?

Ik wissel af. Ik loop nu op Adidas, Asics en On Cloud Ace. In deze blog vertel ik je daar meer over!

Heb je wel eens last van je schenen met hardlopen? Zo ja, heb je tips?

Nooit. Ik heb nog maar één blessure gehad bij het hardlopen (afkloppen) en toen ben ik gelijk naar de fysio gegaan. Dat is dan ook mijn tip voor jou (en een loopanalyse doen bij een hardloopspeciaalzaak!).

Hoe bepaal je het tempo waarop je loopt?

Ik laat mijn lichaam dat bepalen. Ik denk dat je een tempo hebt waar je het lekkerst op loopt en wat je het langst volhoudt. Vroeger was dit 6 minuten per kilometer, maar door intervaltrainingen is dit sneller geworden (nu rond de 5:30 min per km). Wanneer ik begin met mijn duurloop is het even inkomen, maar al snel vind ik een fijn ritme. Ik hoor (via de app) mijn snelheid na elke kilometer, maar luister daar eigenlijk niet echt naar, ik loop het tempo wat ik (op dat moment) het fijnst vind.

Hoe neem je je gelletjes onderweg? Rennend of verlaag je je tempo?

Rennend! Op hetzelfde tempo (misschien iiietsjes langzamer).

Hoe heb je je routes bepaald?

Elke zondagavond spendeer ik een kwartiertje op Google Maps, haha. Ik ken de omgeving hier aardig, dus had meestal wel een richting in gedachten en dan keek ik hoe ver het allemaal was en via welke dorpen ik kon lopen. Heel leuk om na jaren hier de omgeving weer te zien en nieuwe plekken te ontdekken.

Hoe houd je motivatie?

Doen wat ik leuk vind, doelen stellen, variatie, inplannen en denken aan het gevoel achteraf.

Hoe was deze weg er naartoe mentaal voor je?

Wat een leuke vraag. Waar op veel vlakken de discipline nog wel eens ontbreekt, is sporten iets wat ik altijd kan opbrengen. Bewegen/sporten is super goed voor mijn mentale gesteldheid, ik zou niet zonder kunnen. Tijdens deze #roadto3030 waren we bezig met ons settelen, verhuizen en ons leven hier weer opbouwen. Zo’n doel ernaast was voor mij heel fijn, want ik “moest” blijven trainen en daardoor had ik vaak even afleiding en kon ik mijn hoofd “leeg” lopen. Soms keek ik wel op tegen de duurloop, maar dat gevoel achteraf geeft me elke keer zo’n (mentale) boost!

Naar wat luister je tijdens lange duurlopen? En met welke oortjes loop je hard?

Podcasts! Met mijn iPhone oortjes. Ik spaar de leukste podcasts op tot mijn duurloop. Heerlijk dat geklets, een fijne afleiding! Soms gier ik het uit tijdens het lopen, maar daar krijg ik alleen maar energie van. In deze blog vind je mijn podcast-tips.

Welke rek- en strek oefeningen doe je?

Niet. Oeps. De dag na een lange duurloop jog ik een rustig rondje om de benen wat los te lopen en daarna doe ik een kwartiertje yoga. Verder eigenlijk niets…

Hoe verder?

Na de halve marathon in juni en de 30 kilometer dinsdag ben ik wel even klaar met die lange duurlopen (15+), maarrrrr dat zeg ik nu. Na een paar weken zal ik vast weer iets nieuws verzinnen. Ik zal in ieder geval blijven hardlopen, maar wil me ook weer wat meer bezig gaan houden met krachttraining en boksen.

Dat was de laatste #roadto3030 update! Bedankt voor jullie vragen. Wellicht schrijf ik nog een blog na de run (doen?).

Dinsdagochtend ga ik er voor, 30 kilometer op mijn 30ste verjaardag!

6 Comments

Melanie november 2, 2020 at 09:17

Super tof idee!
Ik ben geïnspireerd 🙂
Heel veel succes morgen en alvast een happy birthday 🥳

Antwoord
Marit november 9, 2020 at 11:51

Leuk om te horen. Thanks!

Antwoord
jos Langeveld november 2, 2020 at 17:11

Alvast een hele fijne verjaardag toegewenst. Zet hem op.

Antwoord
Marit november 9, 2020 at 11:50

Dankjewel, Jos! 🙂

Antwoord
Amy november 2, 2020 at 19:11

Succes!! Leuk om te lezen!

Antwoord
Marit november 9, 2020 at 11:50

Thanks, Amy! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs