SportenTips

Je wilt graag fitter worden, maar hoe te beginnen?

geschreven door Marit april 21, 2016 4 Comments

Je wordt er mee overspoeld: selfies in de sportschool, groene smoothies bij je favo koffietentje, vriendinnen die trots vertellen over hun spierpijn en zichtbare abs, vriendjes die aan de proteïne shakes zitten, moeders die opeens gaan hardlopen en aan de tarwegras zitten… IEDEREEN OM JE HEEN IS BEZIG MET FIT WORDEN. En jij… jij wil dat ook, maar waar en hoe begin je?

Goede vraag. En ik zal je gelijk dit vertellen: die ‘iedereen’ zijn ook ergens begonnen. Dat lijkt misschien niet altijd zo en dat voelt soms al helemaal niet zo, maar het is wel zo.

En omdat ik ook ergens ben begonnen en uit mijn eigen ervaring jou graag wil helpen ook de eerste stappen te zetten, schrijf ik deze blogpost ter motivatie voor jou. Zo, da’s een hele uitspraak, maar uiteindelijk zul je het natuurlijk zelf moeten doen. Ik ga je gewoon wat tips & tricks geven die je opweg kunnen helpen.

Wat ik vooral de laatste tijd merk, ook aan mezelf, is dat het maar ‘logisch’ en ‘vanzelfsprekend’ is dat je naar de sportschool gaat. En dat je je bezig houdt met je voeding. Soms vergeet ik, en waarschijnlijk vele anderen ook, dat er heel veel mensen zijn die GEEN IDEE HEBBEN WAAR TE BEGINNEN. Maar wel heel graag willen beginnen. Jij misschien? In deze blogpost ga ik wat dingen bij langs die handig zijn om jezelf af te vragen. Zoals de vragen: “waarom wil je fitter worden?” “wat houdt ‘fit’ in?” “hoe ga je beginnen?” “welke handvaten heb je?”.

Mocht je dit een beetje voor jezelf helder en duidelijk hebben, dan is het een idee om eens te gaan kijken naar hoe je wilt gaan werken aan dat fitter worden. Wil je gaan sporten in de sportschool? Oriënteer je dan eens op de sportscholen om je heen, praat met bekenden en ontdek wat bij jou past.
Wil je dingen aanpassen in je voeding? Zoek eens wat rond op internet, praat met bekenden en probeer wat dingen uit, wat bij jou past. Het hoeft niet zoals iedereen doet, maar vind je eigen manier hierin (daar schreef ik eerder al eens over).
Wat weet je zelf al over sporten en eten, wat weet je over wat wel en wat niet werkt bij jou? Schrijf het eens op, om het helder en duidelijk te krijgen. En vergeet niet gebruik te maken van je omgeving. Wie heeft er kennis over? Wie kan jou hierin helpen?

DUIDELIJKHEID is zo belangrijk.
Een sportschoolabbonement, goede kleding, goede schoenen, gezond en lekker eten in huis… maar dan… dan heb je nieuwe sportkleding aangeschaft, nieuwe sportschoenen aangemeten gekregen, eiwitpoeders en een roze bidon in huis… Je voelt je er helemaal klaar voor! Maar alsnog: hoe begin je? Natuurlijk zijn een sportschool-abbonement, sportkleding, schoenen, eten etc. motiverend en de eerste stappen!

Maar het is ook goed om een duidelijk schema voor ogen te hebben. Wat ga je doen in de sportschool? Welke oefeningen ga je doen en hoe voer je deze uit? Dit zijn dingen waar je tegen aan kunt lopen als je wilt beginnen aan jouw ‘fitte journey’ en wat ontzettend demotiverend kan werken als je niet weet hoe of wat.

Gelukkig zijn er in dit soort gevallen genoeg mensen die je hiermee kunnen helpen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in ieder geval de eerste paar keren samen met iemand te gaan die je kent, maar die ook de sportschool(apparaten) kent. Daarnaast zijn er in de sportschool medewerkers die jou ook best wat kunnen uitleggen over oefeningen/apparaten en vaak liggen er schema’s klaar in de sportschool. Hiermee kun je altijd eens beginnen, zodat je een beetje een idee krijgt van spieren, oefeningen en op deze manier kun je wennen. En tijdens het sporten kun je naar anderen kijken, zodat je inspiratie op kunt doen en ervan kunt leren.
Ook heeft iedere sportschool Personal Trainers werken, waarvoor je misschien wat betaald voor een paar uurtjes, maar wat zeker helpt om je op gang te helpen en een beeld te krijgen over wat bij jou en jouw doelen past. Daarnaast is er ook genoeg te vinden op internet. Kijk eens rond op Instagram en je ziet genoeg oefeningen voorbij komen, waar je weer van alles over kunt vinden op internet.

Qua eten moet je vooral gaan experimenteren en ontdekken wat bij jou past. Als havermout en groene smoothies niet bij jou passen, begin er dan ook gewoon niet aan, maar kijk erna wat jij wel lekker vindt en wat past in een gezond eetpatroon. Een broodje met avocado en kipfilet bijvoorbeeld, eet je dit het liefst met mayo? Kies dan eens voor een gezonder product als vervanging, geef het wat tijd en je went eraan en gaat het zelfs lekker vinden. Probeer geleidelijk steeds wat ongezonde producten te vervangen voor gezonde, zorg dat je genoeg blijft binnen krijgen en bekijk eens wat vaker de voedingswaarden van een product, zodat je hier ook wat meer kennis van krijgt. Je hoeft heus niet tegen alle taartjes en chippies direct nee te zeggen, blijf ook genieten van de dingen, maar als je wat fitter wilt worden is het verstandig om er wat beter op te letten en voor jezelf een manier te creëren.

Ook ik ben ergens begonnen. Mijn zusje heeft me zo’n drie jaar geleden voor het eerst meekregen naar de sportschool. Zij volgde een schema die ze had gekregen via de sportschool en zo deed ik wat oefeningen met haar mee. Samen is het toch veel minder eng. Ik zag andere mensen sporten en ook daar leerde ik weer van. Toen ik me officieel aanmeldde bij de sportschool kreeg ik drie keer Personal Training. Er werd een meting gedaan, er werd gevraagd naar mijn doelen en we deden wat basis oefeningen om te zien wat mijn kracht + uitvoering waren. Een hele prettige ervaring en dit kan ik ook iedereen aanraden. Zo wordt je op een professionele manier begeleid en voel je je steeds zekerder bij de oefeningen die je doet. Na deze drie PT lessen vond ik het mega spannend om alleen aan de slag te gaan, vooral in het krachthonk tussen de mannen. Met in mijn hoofd de gedachte dat iedereen ergens begint, mijn eigen doelen en het feit dat je elkaar gewoon kunt aanspreken voelde ik me steeds meer thuis in de sportschool/het krachthonk. Zodoende sta ik nu iedere week zo’n vier keer per week te sporten met zelfvertrouwen en plezier.
En ook op het gebied van eten blijf ik leren. Er zijn tegenwoordig zoveel dingen die door de één als gezond worden bestempeld en door de andere als ongezond, maar ik vind het belangrijk hier gewoon mijn eigen ding in te doen en ik weet inmiddels waar ik zelf goede energie van krijg en wat me goed doet.

Wat ik vooral met deze blogpost mee wil geven is dat je vooral voor jezelf duidelijk moet hebben wat je precies wilt. Je wilt graag fitter worden, maar wat houdt dit voor jou in en hoe ga je hier aan werken? Maak gebruik van de mensen om je heen om je te helpen en maak ook gebruik van de sportschool en hun kennis.  Je mag me altijd een berichtje sturen met vragen, maar zoals ik hier vaker zeg: ik ben geen professional. Ik stel geen sport of voedingsschema’s op, puur omdat dit per persoon verschilt en ik vind dat je hiervoor gewoon bij de professionals (diëtisten, PT’ers…) terecht kunt. Zij willen je maar al te graag helpen, maar vergeet ook niet dat het vooral uit jezelf moet komen.

Go for it!

4 Comments

Sonja Starink maart 24, 2017 at 17:20

Mijn tip: gewoon doen! Begin er gewoon is mee. Dan gaat de rest vanzelf.

Antwoord
Sportspalace juni 28, 2019 at 16:23

Leuke blog, Marit! Belangrijk is om te weten wat je wil bereiken, doelen op te stellen en een plan te maken. Daarbij is voldoende beweging natuurlijk van belang, maar de juiste voeding en een goed voedingspatroon is minstens net zo belangrijk. Hou vooral ook je voortgang bij: dit houdt je scherp en het zorgt voor extra motivatie!

Groet,
Mike

Antwoord
Sportspalace juni 28, 2019 at 16:26

Terugkomende op mijn laatste bericht: ben je nou op zoek naar een goede sportschool met goede personal trainers? Neem dan eens een kijkje bij Sportspalace of bezoek https://www.sportspalace.nl/

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs