FoodSportenTips

Een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn

geschreven door Marit januari 26, 2017 2 Comments

Regelmatig word ik door vrienden, collega’s, familie en ook jullie gevraagd of ik een knopje heb om hun motivatie voor sporten en gezond eten aan te zetten. Nou, daar heb ik natuurlijk altijd van alles op te zeggen, maar waar het op neerkomt is dat je het ZELF moet doen en dat jezelf de motivatie zult moeten opbrengen. MAAR dat je het vooral niet te moeilijk voor jezelf moet maken. Voor veel mensen is het vaak “alles of niets”, terwijl het niet zo zwart-wit hoeft te zijn. Je moet het op een bepaalde manier leuk maken voor jezelf en er energie en plezier uit halen. Dat is makkelijker dan gezegd, maar laat ik je vertellen dat ook ik niet altijd zin heb om te gaan sporten en dat ik, ook op doordeweekse avondjes, gewoon met een zak chips op de bank zit. Soms geef ik me er aan toe, soms geef ik mezelf een schop onder de kont. De balans hierin heb ik door de jaren heen gecreëerd en deze levensstijl is nooit een opgave voor me, omdat het gewoon echt mijn levensstijl is. Niet iets wat ik ‘moet volhouden’. Hieronder een aantal tips van mij voor jou. Voor de motivatie, om het niet een week, maar altijd vol te houden en om te laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

 • Wees niet zo streng!
  Waar veel mensen de fout ingaan is dat ze direct te streng voor zichzelf willen zijn. Geen enkel snoepje of chocolaatje meer, weinig eten, elke dag sporten… Niet een hele leuke manier van leven en naar mijn idee houd je het daarom ook niet goed vol. Het is niet het één of het ander, zoek voor jezelf een middenweg. Wees af en toe streng voor jezelf en zeg eens ‘nee’ tegen een taartje bijvoorbeeld, maar ontzeg jezelf niet alles.
 • Werk met kleine aanpassingen
  Kleine aanpassingen in je voeding kunnen al zoveel verschil brengen. In deze blog geef ik je een aantal gezonde alternatieven voor ongezond eten.
 • Geef jezelf tijd om te wennen
  Nee, natuurlijk smaakt dat bakje havermout op het begin niet zo lekker als jouw broodje boter met hagelslag. Maar geef jezelf ook de tijd om aan ‘gezonde’ voeding te wennen. Varieer en experimenteer en je komt er vanzelf achter wat jij wel lekker vindt en wat voor jou werkt om het vol te te houden en er zelfs naar te verlangen! En zet ook door met sporten. Het is niet altijd even makkelijk, maar door regelmatig te gaan, zal je lichaam er steeds meer aan wennen en zal je er ook steeds meer zin in krijgen. Je lichaam zal er zelfs naar verlangen, want een potje energie krijgen van sporten is toch heerlijk?!
 • Drink genoeg water 
  Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, maar zo veel mensen drinken nog te weinig. Genoeg water drinken is essentieel. Het is goed voor het opnemen van voedingsstoffen, de transport van afvalstoffen en je lichaamstemperatuur. Drink water met een smaakje (citroen, limoen, vers fruit), drink thee en desnoods remind je jezelf door een wekker te zetten. Het is makkelijker dan je denkt!
 • Boodschappen
  Je weet vast wel dat je geen boodschappen moet doen als je trekt hebt. Dat gaat mis. Als je op je voeding wilt letten, let dan ook op je boodschappenmandje. Geen chocolade in huis? Dan kun je het ook niet eten. Koop van dat geld juist verse groenten, vers fruit en andere lekkere, maar gezonde dingen. Dit werkt motiverend en zo heb je geen verleidingen.
 • Eet niet minder, eet beter (en voldoende!)
  Zo vaak gaan mensen van de één op andere dag ‘gezond’ eten en verlagen hun inname ontzettend. Logisch dat je dan na een aantal dagen (of zelfs al uur) mega cravings krijgt en dus gaat snoepen. Eet dus niet (gelijk) veel minder, waardoor je constant trek hebt, maar eet betere dingen. Voeding met meer vezels, onbewerkt, meer groenten en fruit etc. Wil je afvallen, dan is een negatieve energiebalans belangrijk (minder eten dan je verbruikt). Zorg er dan voor dat de producten die je eet, vult, gezond is en een goede verhouding heeft tussen koolhydraten, eiwitten en vetten (dit kun je eens invullen in een app). Eten kan ook op een gezonde manier een feestje zijn!
 • Zoek een ritme wat jij fijn vindt
  Als je in bed ligt en je ziet mij alweer om 8 uur in de sportschool staan, dan krijg je misschien wel direct een rot gevoel. Argh. Ik lig nog in bed, en zij alweer in de sportschool. Maar als in de ochtend sporten niets voor jou is, doe het dan ook niet. Het moet wel leuk blijven! Ik moet er niet aan denken om in de avond te sporten, dan is mijn energie op! Zoek je eigen ritme in dingen, in sporten, boodschappen doen, je maaltijden bereiden… Voor iedereen is dit anders!
 • Hou er plezier in
  Krijg je er geen energie van en heb je er na maanden proberen totaal geen plezier in? Dan is het blijkbaar iets wat niet werkt voor jou. Praat met anderen, waar krijgen zij hun energie van? Misschien een heel andere sport, of een hele andere manier van eten. Het MOET niet he, het moet wel bij je passen. Er zijn genoeg mensen in mijn omgeving die dingen doen (elke zondagochtend voetballen, veganistisch eten, op wintersport gaan) die ik minder leuk vind en waar ik niet blij van word. Hou er plezier in en doe waar jij blij van wordt en waar JIJ je goed bij voelt.

2 Comments

Belinda januari 27, 2017 at 01:50

Goed gezegd! Je moet iets zoeken wat bij je past, dan houd je het ook langer vol. En zeker jezelf niet alles ontzeggen of moeten.

Antwoord
Sonja Starink februari 6, 2019 at 13:30

Hi Marit,

Goed artikel! Veel mensen maken het zichzelf inderdaad te moeilijk. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg en moet je eerst wennen aan je andere levensstijl. Jezelf de tijd gunnen en blijven genieten! Dan blijft je motivatie hoog.

Groet,

Sonja Starink

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram