SportenTips

Fitbit review: Ionic, Charge 2 en Alta HR

geschreven door Marit februari 18, 2018 16 Comments

Fit with Marit? Fitbit Marit! Inmiddels maak ik al een aantal jaar gebruik van de Fitbit wearables. Een fitbit is een activity tracker die je als horloge om je pols heen draagt. Er zijn verschillende modellen, ingericht op verschillende behoeften, van alledaags gebruik tot middel- en hoge sportprestaties. Met een Fitbit kun je o.a. stappen bijhouden, je hartslag, je slaap etc. Dit is terug te zien op je Fitbit of in de Fitbit app op je mobiel.

Sinds het dragen van een Fitbit om mijn pols krijg ik er geregeld vragen over. Zelf heb ik ervaring met de Charge 2 en Ionic, maar heb nu ook de Alta HR getest, zodat ik jullie meer zou kunnen vertellen over de voordelen en verschillen. Lees hieronder het resultaat!

Alta HR
De Fitbit Alta HR is kleiner en compacter dan de andere wearables. Deze activity tracker meet je stappen, calorieën, slaap en de afstand die er wordt afgelegd. Het bandje is smal, wat zorgt voor een strakke en hippe uitstraling om de pols. Deze Fitbit meet in tegenstelling tot de andere modellen geen traptreden, is niet waterdicht en je kunt niet instellen dat je aan een workout begint. Wel kun je dit terugvinden in de app. Ik vond deze echt heel fijn, omdat ik dunne polsen heb en deze niet zo grof is. Hij is perfect voor alledaags, maar als je veel sport, dan zou een andere Fitbit interessanter zijn.

Charge 2
Een opvolger op de Fitbit Charge HR. Iets groter dan bovenstaande wearable. Ook met deze activity tracker meet je je stappen, calorieën, slaap en afstand (gebruikt hiervoor de GPS op je mobiel). Daarnaast meet deze Fitbit wel de gelopen trappen. Ook kun je je workout instellen (bijv. hardlopen, krachttrainingen, fietsen etc.) en kun je dus tijdens je workout je hartslag goed in de gaten houden, de tijd en de verbruikte calorieën. Deze Fitbit is niet waterdicht, maar nog wel een extra functie is dat je berichten en oproepen binnenkrijgt (dan gaat ‘ie trillen).

Ionic
Het nieuwste Fitbit model! En ook de eerste smartwatch die Fitbit op de markt heeft gebracht. Afgelopen augustus werd deze smartwatch gelanceerd en daar was ik bij! Het is een duurder model, maar dat komt ook door de extra functies die deze bevat. Deze wearable kan wat de twee bovenstaande Fitbits kunnen, maar dan meer! Ook deze houdt je stappen, calorieën, slaap en afstand (met GPS) bij. Daarnaast is deze Fitbit wel waterdicht, waardoor je naast alle workouts ook zwemmen bij kan houden en ook leuk: je kunt ‘m onder de douche omhouden. Ook krijg je oproepen, berichtjes en andere notificaties van je mobiel binnen op je Fitbit. En nog een leuk extraatje: je kunt via de Fitbit een workout doen (dat zie je dan op het schermpje) én muziek downloaden, zodat je tijdens het sporten alleen oortjes mee hoeft en niet je hele mobiel.

De batterij van bovenstaande Fitbits gaan ongeveer 5 tot 7 dagen mee. Je kunt de Fitbits in verschillende kleuren bestellen of bijvoorbeeld nog een extra bandje in andere kleur. Een leuk iets aan de Fitbit vind ik de app: hier kun je niet alleen alles goed in bijhouden, maar je kunt ook je vrienden toevoegen. Zo kun je zien hoeveel stappen zij zoal per dag/per week zetten en kun je elkaar zelfs uitdagen voor bijvoorbeeld een weekend challenge (wie haalt er dit weekend 30.000 stappen). Zo kun je elkaar motiveren om stappen te zetten dus!

Ik hoop dat de verschillen in functies nu duidelijk zijn. Het kan dus per persoon verschillen wat je fijn vindt. Zelf vind ik de Alta HR het leukst om de pols (ik hou van klein), maar omdat ik veel sport vind ik de Charge 2 en de Ionic interessanter, omdat ik dan beter mijn workouts kan bijhouden. Ik heb niet altijd een Fitbit om, omdat ik niet altijd hoef te weten als ik een lui dagje heb (;)), maar over 14 dagen loop ik samen met Fitbit de halve marathon in Parijs, dus in aanloop daarnaar toe vind ik het leuk om, vooral de runs, weer bij te houden!

Of ik een Fitbit aanraad? Jazeker! Het is super interessant en je krijgt een goed beeld van jouw fitheid door je activiteiten en hartslag. Heb je nog vragen over bovenstaande Fitbits? Laat dan hieronder een reactie onder!

PS. Over een maandje is het weer tijd voor #stapril, de stappen challenge! In deze blog geef ik je tips om elke dag minstens 10.000 stappen te zetten!

16 Comments

Kjenta robert februari 18, 2018 at 12:25

Hey Marit,
Ik loop gemiddeld 2x per week een afstand tussen de 8-15km en doe 2x per week een workout (op mijn mat +cardio). Wat zou jij mij aanraden van horloge want ik geraak er zelf niet uit. ?

Antwoord
Marit februari 18, 2018 at 15:02

Als jij het leuk vindt om echt je activiteiten bij te houden, dan is de Ionic het meest sportgericht. De Alta HR vind ik meer ‘wandel’ of af en toe sporten gericht en de Charge 2 is ook zeker geschikt! Ik ga je niet één aanraden, denk dat je zelf moet beslissen wat dan het beste bij jou past!

Antwoord
Kirsten februari 18, 2018 at 14:17

Hoi Marit!! Ik twijfelberg tussen de charge of de ionic… Wat natuurlijk toch wel best een groot prijsverschil is! Ik sport niet elke dag, ga ehem eerder gebruiken om mijn activiteit een beetje in het oog te houden. Welke vond jij het fijnste in gebruik? De ionic lijkt me ook een stuk groter dan de charge, dus mss dat de charge meer ‘classy’ is?

Antwoord
Marit februari 18, 2018 at 15:07

Hey Kirsten. Ik vind de Charge 2 meer classy inderdaad. De Ionic is een smartwatch, dus met meer functies, maar als jij je activiteit in het oog wil houden, is de Charge 2 zeker geschikt!

Antwoord
Eva februari 18, 2018 at 14:17

Hoi Marit,

Vroeger liep ik verl hard, maar nu wandel ik de komende maanden voornamelijk met een kinderwagen! Is de fitbit hier ook geschikt voor omdat je niet met je arm zwaait?

Gr Eva

Antwoord
Marit februari 18, 2018 at 15:08

Hoi Eva,
Hij telt wel stappen als ik bijvoorbeeld een zware boodschappentas draag, maar ik heb het nog nooit geprobeerd met een kinderwagen, dus ik kan je helaas daar geen antwoord op geven.

Antwoord
anne februari 18, 2018 at 14:56

Hoi Marit,

fijn om de verschillen te lezen. Ik ben ook nog aan het twijfelen maar meer over welk sporthorloge ik zou willen. Dus meer gericht op het hardlopen, bootcampen etc. Nu kun je muziek offline downloaden voor de fitbit. Kun je ook via spotify muziek offline erop zetten via een app? Of moet je echt op de ouderwetse manier downloaden? Ben benieuwd. Gr’s Anne

Antwoord
Marit februari 18, 2018 at 15:09

Hoi Anne,
Kan helaas niet via Spotify, dus ouderwets muziek downloaden! Hopelijk zo jouw vraag beantwoord! 🙂

Antwoord
Jule februari 18, 2018 at 17:33

Hi Marit! Heel interessant artikel, ik ben aan het twijfelen om de fitbit chance te kopen. Zou je een artikel willen maken met wát jij precies allemaal met je fitbit doet? Hoe gebruik je hem? Wat ik er nu van begrijp telt ie vooral calorieën die je verbrand, klopt dat of kun je er nog meer mee?

Antwoord
Marit februari 18, 2018 at 18:23

Hey Jule,
Volgens mij leg ik dat uit in deze blog 😉 wil je er nog meer info over, dan zou je op Fitbits eigen website kunnen kijken! Het is een horloge die je inzicht kan geven in jouw fitheid /activiteiten dmv stappen tellen, hartslag, calorieën, slaap, etc.

Antwoord
Moniek februari 18, 2018 at 19:38

Hey Marit,

Een goed alternatief met een dun bandje is de Garmin Vivosport. Met gps (zonder je mobiel mee te nemen), muziek en je krijgt meldingen binnen van je telefoon. Het horloge telt stappen, meet je hartslag en traplopen. Via de Garmin app kun je gemakkelijk alles bijhouden. Tevens is het echt een gebruiksvriendelijk horloge en makkelijk te koppelen aan Strava of andere fitness apps.

Echt een aanrader!

Antwoord
Kirsten februari 18, 2018 at 21:08

Wat tof dat je in Parijs gaat rennen! Wat een mooie route zal dat zijn. Leuk hoor!

Antwoord
Maxime april 23, 2018 at 14:16

Hoi Marit,

Sinds ik jou ‘volg’ krijg ik steeds meer interesse in de fitbit alleen werk ik in de zorg… zoals je misschien weet zijn sieraden uit den boze en zo ook een horloge. Kan de fitbit ook om de enkel dat je weet? Dan kan ik er alsnog plezier van hebben op mijn werk qua stappen en voor het sporten doe ik hem weer om mijn pols. Groetjes!

Antwoord
Marit april 23, 2018 at 16:06

Hi Maxime, ik durf daar niet zo een antwoord op te geven. Bij de Fitbit stel je ‘m in dat je ‘m om je pols (linker of rechter) draagt, maar weet niet of het lukt met de voet.

Antwoord
Marije april 23, 2018 at 16:24

Hoi Marit,
Thanks voor deze handige blog.
Ik wil graag een fitbit hebben voor hardlopen. Is de fitbit charge 2 dan goed genoeg i.v.m. geen gps?

Groetjes Marije

Antwoord
Marit april 23, 2018 at 17:02

Hi Marije,
Ik ren altijd met mobiel (muziek) dan werkt het goed! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs