HardlopenSporten

De “mooi weer-lopers” komen weer tevoorschijn

geschreven door Marit april 8, 2018 4 Comments

Vanochtend ging ik een rondje hardlopen en ik kwam veel meer hardlopers tegen dan de afgelopen maanden bij elkaar. De lente is nu echt begonnen, dus de mooi-weer-lopers komen weer tevoorschijn! Hardlopen is het hele jaar leuk, maar ik kan me goed voorstellen dat voor velen het (warme) zonnetje een goede motivatie is om de hardloopschoenen weer tevoorschijn te halen. Toch is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden als je al een tijd niet hebt hardgelopen.

 • Bouw het écht rustig op
  Ja, dat kan heel moeilijk zijn, maar het is ZO belangrijk! Nu het buiten wat warmer wordt, hebben veel mensen direct zin om te knallen! Hardloopschoenen uit de kast en meteen 5 kilometer willen hardlopen. Gelijk al een hoog doel, terwijl jouw benen echt nog moeten wennen aan de belastbaarheid van het hardlopen. Probeer eerst eens vijf kilometer te wandelen bijvoorbeeld. Of ga een half uurtje naar buiten en wissel 1 minuut joggen af met 1 minuut wandelen. Als je te snel te veel wilt, dan is de kans op een blessure groter, omdat je lichaam aan de belastbaarheid moet wennen. Dat je gemotiveerd bent is hartstikke goed, maar het zou zonde zijn als je na een paar weken al moet stoppen, omdat je te hard van stapel bent gelopen. Op internet staan genoeg schema’s voor beginnende hardlopers en ook in de App Store zijn er verschillende apps te vinden die je helpen om het rustig op te bouwen.
 • Schoenen
  Ook al wil je ‘gewoon’ even een rondje gaan hardlopen en heb je nog wel een oud paar sportschoenen liggen, het is belangrijk dat je op goede schoenen loopt. Hardlopen is een belastende, blessuregevoelige sport en iedere loper heeft weer andere schoenen nodig. De één loopt naar binnen, de ander naar buiten, sommige hebben meer demping nodig… een hardloopspeciaalzaak (zoals Runnersworld) kan door een loopanalyse zien wat voor hardloopschoenen het beste bij jou passen. Een investering, maar als je vaker wilt gaan hardlopen, een goede motivatie en gewoon heel belangrijk.
 • Zoek een loopgroepje op
  Hardlopen is hip! Dat maakt dat er in elke stad of dorp vaak wel hardloopgroepjes te vinden zijn. Gevorderd, beginnend, vrijblijvend… Juist in deze periode zijn er veel beginners, dus dat kan het minder spannend maken om je ergens bij aan te sluiten. Naast dat het heel gezellig en motiverend is om met anderen te lopen, doe je door zo’n loopgroep ook vaak meer kennis op over hardlopen en kun je aanwijzigingen krijgen voor je techniek.
 • Doel
  Dit hoeft niet direct, maar het kan wel helpen om het hardlopen vol te houden. Stel je voor je investeert in nieuwe hardloopschoenen, kleding en loopt steeds regelmatiger hard… dan kan het op een gegeven moment leuk zijn om je voor een run in te schrijven, zodat je gericht kunt trainen. Dit hoeft iet gelijk een halve marathon te zijn, maar begin klein. Ergen een 5 kilometer meepakken kan ook heel leuk, motiverend en pittig zijn!
 • Voeding
  Veel mensen vragen zich af wat ze dan als beste voor en na die tijd kunnen eten. Eet niet te zwaar voor die tijd, experimenteer met wat voor jou wel of niet werkt (verschilt per persoon) en denk niet te moeilijk. Genoeg water drinken en vooraf niet te vet eten, daar kun je last van krijgen tijdens het lopen.
 • Plezier
  Het is zo belangrijk om plezier te hebben in het hardlopen. Plezier in het opbouwen, het werken aan je doel, het aanschaffen van nieuwe schoenen of sportkleding, maar vooral in het lopen zelf. Je hoeft niet perse een doel te hebben, je hoeft niet perse op de nieuwste Nikes te lopen, zorg er voor dat je er plezier in hebt en dan komt de rest vanzelf.

Vergeet niet dat iedereen ergens begonnen is. Vergelijk je niet met anderen en laat je hier niet door demotiveren. Lekker genieten van het hardlopen en jouw eigen proces hierin! ♥

PS. Ik ben eigenlijk stiekem zelf ook echt een “mooi weer-loper” en daarom heb ik mijn komende (grote) doel ook in het najaar gepland. Stay tuned! (can you guess?!)

4 Comments

Eva april 8, 2018 at 18:10

New York?

Antwoord
Marit april 9, 2018 at 12:15

NOPE!

Antwoord
Marlous april 12, 2018 at 14:22

Marathon Amsterdam?

Antwoord
Marit april 12, 2018 at 14:41

Nee! 😉

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram