HardlopenSporten

Ben je pas een echte hardloper als je een marathon hebt gelopen?

geschreven door Marit september 1, 2018 4 Comments

Loop je regelmatig hard, dan hebben er vast al eens mensen aan je gevraagd wanneer jij nou eens een marathon gaat lopen. Alsof je een marathon moet lopen om een echte hardloper te zijn. Mijn moeder en haar compagnon (die samen een hardloopbedrijf hebben), schreven hier laatst een stukje over in de krant en ook ik wil daar wat over vertellen.

Een hype?

‘Vroeger’ toen ik ongeveer 20 jaar oud was liep ik dagelijks hard. Ik vond het heerlijk om mijn gedachten kwijt te kunnen en kwam vaak pas na een aantal kilometer op gang. Door mijn toenmalige werk kwam het idee om eens mee te gaan doen aan een halve marathon. Ik kende eigenlijk niemand anders in mijn omgeving die dit ook wel eens deed. Die überhaupt aan hardlopen deed. Net zoals dat ik bijna nooit hoorde of las dat iemand een marathon ging rennen. Het kwam daarom niet eens in mijn gedachten op om een marathon te gaan rennen. 

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Door social media proberen we elkaar te motiveren en inspireren, ook op sportgebied. Hardlopen is daardoor veel meer op de kaart gebracht. Er zitten veel voordelen aan en doordat er veel over gedeeld werd, werd het ook meer gedaan. Hardlopen werd hip! En zo groeide ook de deelnemers aan marathon. Doordat steeds meer mensen een marathon willen of gaan lopen, wordt het ook steeds normaler om er een te gaan lopen. 

Ben je pas een echte hardloper als je een marathon hebt gelopen? 

Nee, natuurlijk niet. Je bent een hardloper als je regelmatig je schoenen aantrekt. Of dat nou voor een 1, 5 of 10 kilometer is. Of dat nou snel, langzaam, kort of lang is… het doet er niet toe. Genieten van het moment en je gezond en fit voelen, dat is voor veel mensen het belangrijkste en ook voldoende. 

Doelen stellen

Wel kun je als hardloper doelen stellen. Misschien is er een afstand die je graag eens zou willen lopen, waar je naar toe kunt trainen. Jezelf uitdagen om langer of sneller te gaan lopen. Je kunt dan denken aan een snelle 5 kilometer of een 10 kilometer wedstrijd uitrennen zonder te wandelen. 
Een marathon lopen is andere koek. Dat doe je er niet even bij. Het vraagt toewijding, tijd en wilskracht. Een marathon willen lopen kan een logisch vervolg zijn op dat wat je al jarenlang met plezier doet, namelijk hardlopen. En na de marathon stop je niet, maar blijf je hardlopen, zoals die andere hardlopers die wellicht nooit een marathon zullen lopen, maar wel regelmatig met plezier de schoenen aantrekken voor een hardlooprondje. Of dat nou 1, 5 of 10 kilometer is. 

4 Comments

M september 3, 2018 at 18:16

Fijne blog.
Ik heb zelf al jaren last van een hardnekkige blessure. Gaat met ups en downs. Momenteel een down helaas. Moeilijk om gemotiveerd te blijven. Helemaal als ik zie en hoor wat anderen voor sportieve prestaties neerzetten. Ik heb op moment maar even helemaal geen sportieve doelen meer.
Fijn dat je benadrukt dat een marathon lopen etc geen must is.

Antwoord
Marit september 6, 2018 at 09:47

Wat vervelend om te lezen dat je last hebt van een blessure. Ik kan me dan voorstellen dat het demotiverend is als anderen het wel lukt, terwijl je ook zo graag wil. Hopelijk kun je genieten van de momenten dat het wel kan en heb je ook iets anders waar je je energie in kwijt kunt!

Antwoord
saskia september 8, 2018 at 15:55

Fijn artikel! Ik loop zelf hard maar ben me er van bewust dat 5k (en misschien ooit eens 10k) mijn max is. Ik heb er geen voeten en knieën voor. Hardlopen maakt mijn hoofd leeg en zorgt dat ik nog een beetje in beweging blijf. Daarnaast is zo af en toe een wedstrijdje lopen gewoon leuk voor de sfeer die er hangt.

Antwoord
Marit september 10, 2018 at 08:45

Dan moet je inderdaad lekker van die afstanden genieten! Leuk dat je af en toe een wedstrijdje doet ook!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs