HardlopenSporten

Afkicken van de marathon en what’s next?

geschreven door Marit december 3, 2017 10 Comments

Het is alweer 4 weken geleden dat ik in New York aan de start stond, klaar voor mijn eerste marathon. Na weken lang voorbereiden en focus, was het zover. Ik denk er vaak aan terug en ben nog steeds aan het nagenieten van dit geweldige avontuur en de mooie ervaring. Hoe ik het hardlopen weer oppakte na de marathon en wat er nu op de planning staat? Ik ga het je vertellen!

Spierpijn
En of ik spierpijn had toen ik de maandag na de marathon (op zondag!) weer in het vliegtuig naar Nederland stapte. Toch had ik erger verwacht… ik kon nog lopen, kon de trappen nog afkomen. Ik denk dat dit kwam omdat ik niet op een ander tempo of andere manier ben gaan lopen, als wat ik in de trainingen deed. Ik voelde zeker dat mijn benen een hele prestatie hadden geleverd, maar gelukkig mijn herstel voorspoedig. Goed eten, blijven bewegen (wandelen) en veel slapen. Oh ja, en heel veel napraten over de marathon. Zo leuk om hier met iedereen over na te praten! Het is tijdelijk zo’n groot onderdeel van je leven, dat het zeker wel even afkicken is.

Weer gaan hardlopen
Ik had verwacht dat ik na de marathon weken lang geen zin zou hebben om te gaan hardlopen en ik was stiekem erg bang om in een zwart gat te vallen. Niets was (gelukkig!) minder waar. Na vijf dagen volledige rust, had ik zin om weer te gaan lopen. Niets moest, gewoon waar ik zin in had. Dit werden 8 kilometers door het regenachtige Groningen. Tijdens het lopen dacht ik vooral aan de marathon en al mijn opgedane ervaringen. Sinds de marathon ben ik blijven hardlopen en ik loop nu gemiddeld zo’n twee keer per week. Daarnaast ben ik weer krachttraining in de sportschool gaan oppakken, iets wat ik nog steeds erg leuk vind, wat goed is voor het hardlopen en wat nu ook wel erg fijn is in de winter 😉

Nog een marathon?
In de eerste week na de marathon heb ik meerdere malen op het punt gestaan om me in te schrijven voor een volgende marathon, Rotterdam of Berlijn. Toch heb ik besloten dat ik eerst mijn eerste marathon maar even moest laten bezinken, alles weer wat oppakken en dat dit later altijd nog kan. Het was zeker niet mijn laatste marathon, want de voorbereidingen, de marathon en alles wat er bij kwam kijken vond ik ontzettend tof ook leerzaam. Ik vind het super leuk om een doel voor ogen te hebben en hier voor te trainen! Maar ik vind een marathon ook full focus nodig hebben en op dit moment vind ik het ook belangrijk dat andere dingen de focus krijgen.

Herstellen van een marathon
Een paar weken na de marathon ging ik bij Runnersworld langs. Zij hebben mij in de voorbereidingen begeleidt en daar moest natuurlijk over nagepraat worden. Emiel, met wie ik sprak, was eigenlijk wel verbaasd dat ik zo snel het hardlopen weer had opgepakt. De meesten hebben echt wel een week tot twee weken hersteltijd nodig. Dit ook vaak omdat je tijdens een marathon snellers/anders loopt dan in de trainingen, hierdoor kan je spierpijn vele malen erger zijn. Ook vroeg hij naar mijn rusthartslag in de week na de marathon. Deze zou zo twintig slager hoger kunnen liggen dan voor de marathon. Dit heeft met je herstel te maken. Helaas heb ik hier voor en na helemaal niet opgelet, maar ik vind het wel een teken dat zo’n marathon een hele aanslag op je lichaam is en je echt tijd moet geven om te herstellen en je rust te pakken. We waren het er beide over eens dat het altijd het belangrijkst is om naar je lichaam te luisteren. Zelf had ik dus echt zin om weer een stukje te gaan hardlopen, maar stel je voor dat je dit niet hebt, doe het dan vooral niet. Wil je wel bewegen, dan kun je bijvoorbeeld gaan fietsen of zwemmen. In ieder geval niets overhaasten en doen wat voor jou goed voelt.

Halve marathon Egmond!
Één van de tips die ik meekreeg bij Runnersworld was om me weer in te schrijven voor een run, zodat je blijft lopen en weer een doel hebt. Zo kwam de halve marathon in Egmond ter sprake. Deze run is op 14 januari, wat maakt dat ik genoeg tijd heb om te herstellen, maar ook om het hardlopen en de trainingen weer op te pakken. Een halve marathon die deels over het strand gaat, heel tof, maar daar moet ik zeker wel voor trainen. Ik ben nu nog wat in de fase dat ik doe en ren waar ik zin in heb, maar ik zal over een week of twee weer wat langere afstanden gaan lopen en intervaltraining toepassen.
Ook zijn de Stichting Semmy lopers, met wie ik naar New York was, nog niet uitgerend! We hebben ons met z’n allen (+aanhang) ingeschreven voor de Vondelparkloop in Amsterdam 20 januari. Super leuk! In beide runs heb ik super veel zin en het maakt ook dat ik gewoon lekker door blijf rennen, ook al is het koud en donker buiten.

Om de zondag een blog
Tot zover mijn hardloop-update! Blij met alles wat geweest is en wat komen gaat. Kom ik jou nog tegen op één van de genoemde runs?
De komende maanden zal er om de week op zondag een hardloopblog online staan. Nu ben ik heel benieuwd of jij nog onderwerpen hebt waar je meer over wilt weten en wat je graag in de blogs terug wilt zien. Let me know!

Happy Sunday ♥

10 Comments

Madelon Zandvliet december 4, 2017 at 11:40

Een vraagje over hardlopen in de winter/kou: hoe kun je het beste kleden tijdens het hardlopen in de kou? Ik vind het deze dagen erg koud en daardoor zakt mijn motivatie omlaag om te gaan hardlopen. Tips?

Antwoord
Marit december 5, 2017 at 14:47

Laagjes! Zelf ben ik een koukleum, maar met een shirtje en daarover een fijne trui/vest heb ik het al snel warm! En ik vind het in de winter fijn om wat langere sokken dan enkelsokken te dragen. Oh ja, en een oorwarmer, zo blijft je hoofd lekker warm!

Antwoord
Kirsten december 4, 2017 at 11:43

Fantastisch plaatje! ?
Het is dus echt verslavend dat rennen… de halve van Egmond is toch over het strand en door de duinen? Hoe train je daarvoor? Het lijkt me een hele andere belasting van je spieren?
Doei!!!

Antwoord
Marit december 5, 2017 at 14:47

Jahaaa Kirsten, wanneer ga jij je opgeven voor een run? Iets op het oog?
Ik ga gewoon hardlopen en doe mijn trainingen in de sportschool, denk dat ik dan het zand wel aankan 😉

Antwoord
Noortje Dorscheidt december 4, 2017 at 12:06

Leuk om te lezen!! Ik had een mega hardloopdip na mijn eerste marathon, maar inmiddels weer helemaal on fire ? Succes komende tijd! Misschien zie ik je in Egmond 😉

Antwoord
Marit december 5, 2017 at 14:46

Kan ik me ook heel goed voorstellen, toch wel blij dat ik die niet had! Fijn dat je weer up en running bent! Succes in Egmond!

Antwoord
Liset de Groot december 4, 2017 at 12:50

Tot de 14de in Egmond! Daarmee start mijn voorbereiding voor de marathon van Londen op 22 april 2018!

Antwoord
Marit december 5, 2017 at 14:45

Oh wat tof!! Succes met de trainingen en wie weet tot dan!

Antwoord
Samantha december 4, 2017 at 13:48

Ik vraag me af hoe jij jezelf opgeeft voor die marathons? Is daar een aparte website voor ofzo waar je je aan kan melden? Ik wil mij ook graag aanmelden! Groetjes

Antwoord
Marit december 5, 2017 at 14:45

Voor de New York marathon? Ik had een samenwerking met Runnersworld, dus ik had het iets gemakkelijker! 😉 Normaal kun je je ver van tevoren opgeven en is er een loting.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram