SportenTips

9 tips om je fit(ter) te voelen

geschreven door Marit januari 25, 2023 0 comments
Blog foto fwm

Er zijn een aantal tips die voor mij de basis zijn van een “fitte levensstijl”. Soms zie ik zelf ook de bomen door het bos niet meer, maar hier kan ik altijd op terug vallen. Bijvoorbeeld na een druk weekend vol alcohol de maandag weer starten met voldoende water, beweging, een voedzaam ontbijt, supplementen en een goede nachtrust. Het hoeft niet moeilijk te zijn, het is vooral belangrijk dat het gewoontes worden. Hierbij mijn basis tips die bij mij zorgen voor een fit(ter) gevoel.

  • Drink voldoende water: het lichaam hydrateren, de hele dag door. Voldoende vocht hebben we nodig bij de opname van voedingsstoffen en het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het reguleren van je lichaamstemperatuur. Zorg altijd voor een fles water in je tas en zet heerlijk de hele dag kopjes thee voor jezelf (en anderen). Zelf hou ik niet van koud water als het buiten ook zo koud is, dus neem ik altijd een thermoskan thee mee naar werk. Zo drink ik voldoende en blijf ik lekker warm!

  • Eet meer groente: dit voelt misschien moeilijk, omdat het een stukje voorbereiding is wat we vaak vergeten. Maar het is slechts een paar extra groente op je boodschappenlijstje zetten, zodat je thuis wat groente kunt voorbereiden om bijvoorbeeld bij je ontbijt te eten of mee te nemen naar werk. Denk aan carrot cake havermout, snack tomaatjes, pompoen uit de oven, etc.

  • Slaap goed: tijdens deze kortere, donkere en koudere dagen merk ik dat ik minder energie heb en meer slaap nodig heb. Daarom ga ik (als mogelijk) lekker vroeg naar bed, zodat ik genoeg tijd heb voor mijn nachtrust. Voldoende en goed slapen is underrated, maar zo belangrijk!

  • Voedzaam eten: uiteraard! Kies voor onbewerkte producten die jou voeden! Warme, voedzame maaltijden met groenten, gezonde vetten (avocado, noten, vis, etc.) en voldoende eiwitten om je lichaam te laten herstellen. Zelf vind ik het heel fijn om de 80/20 “regel” aan te houden: in de basis zorg ik voor voedzame maaltijden, maar er is altijd ruimte voor iets “minder voedzaams”, zoals chocolade in de avond, een bakje chip, een wijntje, taartje, etc.

  • Regelmatig bewegen: en dat betekent niet één moment op een dag, maar meerdere momenten op de dag. En dan het liefst naar buiten! Wandelen voor, tijdens en/of na je werk. Stretchen, yoga, dansen… blijven bewegen! Dat vind ik tijdens dit weer soms heel moeilijk, maar als ik eenmaal ga geeft het zoveel energie en voldoening!

  • Supplementen: nu het winter is krijgen we geen vitamine D meer door de zon, maar dit is (o.a.) zo belangrijk om dan bij te slikken (ik raad VitaKruid hiervoor aan). Daarnaast zijn er zoveel andere vitamines en mineralen waar we een tekort aan kunnen hebben, dit supplementeren kan ontzettend helpen om je fitter te voelen. Zelf slik ik vitamine D, visolie, B12, magnesium en multi vrouw. Voor mij een hele fijne basis!

  • Minder koffie en alcohol: ja, ik weet het, beide heel erg lekker, maar ook beide een grote invloed op jouw lichaam. Zoals bij alles geldt, met mate. Koffie is niet per definitie slecht, maar te veel koffie kan zorgen voor een onrustig gevoel door de dag heen. Daarnaast is te veel koffie niet heel goed voor je hormonen (daar schreef ik in deze blog meer over). Alcohol, ook af en toe heel lekker en niets mis mee, maar een goede invloed op jou en jouw lichaam heeft het niet. Alles met mate!

  • Beperk je stress: deze vind ik persoonlijk het aller moeilijkst. Ik heb naar mijn idee snel stress en merk snel de invloed hiervan op mijn lichaam. Wat mij hierbij heel erg helpt: mijn agenda niet zo vol plannen en juist deze wintertijd nemen om wat in mezelf te keren, rust te nemen, yoga wel op te pakken, etc.

  • Niet zo streng voor jezelf: probeer die alles-of-niets mentaliteit los te laten en kijk op een dag naar wat je wél kan en wat goed gaat. Dat patatje of reep chocolade zorgen niet direct voor een slechte dag. Kijk dan naar wat je wel kunt gaan doen: focus op voldoende water, een wandeling maken, op tijd naar bed… lief zijn voor jezelf!

En vergeet niet: alles met mate! Niet te veel bewegen, te gezond willen eten, jezelf koffie en alcohol volledig verbieden, etc.

Lief zijn voor jezelf! #fitwithmarit

<3

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram