Zoals ik al in deze blogpost vertelde, wil ik meer bekendheid creëren voor diabetes type 2. De vorige keer legde ik meer over diabetes type 2 uit, deze keer wil ik belangrijke informatie over verschillende complicaties van diabetes type 2 uitlichten.
Microvasculair en macrovasculair
De complicaties van diabetes type 2 kunnen we onderscheiden in microvasculair en macrovasculair. Bij microvasculaire complicaties worden problemen veroorzaakt door problemen van de kleine bloedvaten. Denk hierbij aan problemen met de ogen, nieren en zenuwschade.
Bij macrovasculaire complicaties worden de problemen juist veroorzaakt door problemen met de grotere bloedvaten. Hierbij moet je denken aan slagaderverkalking, waardoor hart- en vaatziekten en hartfalen kunnen ontstaan.
Korte termijn en lange termijn
Kortetermijncomplicaties kunnen onmiddellijk ontstaan als de bloedglucosespiegel te laag of te hoog is (denk hierbij aan een hypo).
Langetermijncomplicaties kunnen, in tegenstelling tot kortetermijncomplicaties, niet van de ene op de andere dag ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn de macrovasculaire en microvasculaire complicaties, zoals hier boven genoemd.
Zes belangrijke complicaties bij diabetes type 2
- Oogproblemen (retinopathie)
Een complicatie die kan optreden bij het hebben van diabetes type 2, zijn problemen met de ogen. Er zijn verschillende oogproblemen. Het meest voorkomende oogprobleem is diabetische retinopathie, wat een probleem met het netvlies (bevindt zich aan de achterkant van het oog) is.
Een andere complicatie is glaucoom. Dit kan ontstaan door ophoping van vocht in het oog, waardoor de druk in de oogbol stijgt, wat ervoor kan zorgen dat de bloedvaten die het oog van bloed voorzien, worden samengedrukt. Dit leidt tot zichtproblemen.
Een derde complicatie die bij patiënten met diabetes type 2 optreedt is staar. Hierbij vertroebelt de ooglens, waardoor het minder licht kan doorlaten. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedglucosespiegel. De kans op oogproblemen is bij mensen met diabetes type 2 aanzienlijk hoger dan bij mensen zonder.
- Parodontitis
Een andere complicatie die het vermelden waard is, is parodontitis. Bij deze complicatie worden het tandvlees en het bot dat de tanden ondersteunt, aangetast. Als iemand met diabetes type 2 langdurig een hoge bloedglucosespiegel heeft, heeft diegene een grotere kans om last te krijgen van parodontitis. Bij een slecht gereguleerde bloedglucosespiegel kunnen de bloedvaten namelijk beschadigd raken. Beschadigde bloedvaten kunnen het tandvlees minder goed van zuurstof en voedingsstoffen kunnen voorzien, wat de kans op infecties vergroot.
- Hart- en vaatziekten
Mensen met diabetes hebben een tweemaal grotere kans op hart- en vaatziekten (HVZ) dan mensen zonder diabetes. HVZ zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met diabetes.
Bij HVZ kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende vormen: coronairlijden (problemen met de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien), cerebrovasculair lijden (problemen met de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien) en perifeer arterieel vaatlijden (problemen met de bloedvaten die de armen en benen van bloed voorzien).
Bloedvaatproblemen kunnen dus resulteren in HVZ. Een verstopt bloedvat kan een hartaanval of beroerte veroorzaken. HVZ kunnen ontstaan onder invloed van veel suiker en de aanwezigheid van vrije vetzuren in het bloed. Deze combinatie kan namelijk leiden tot vernauwing van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding belemmerd wordt. Verstoring van de doorbloeding kan hartproblemen of een beroerte veroorzaken.
- Zenuwschade (neuropathie)
Zenuwschade (neuropathie) is een langetermijncomplicatie van diabetes type 2. Zenuwen verzorgen de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we kunnen zien, horen, voelen en bewegen. Ook zijn ze betrokken bij de aansturing van het hart en de longen. De kleine bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien, kunnen bij een hoge bloedglucosespiegel beschadigd raken, waardoor belangrijke voedingsstoffen de zenuwen niet kunnen bereiken. Als gevolg hiervan kunnen zenuwvezels beschadigen of, in het ergste geval, verloren gaan.
- Nierproblemen (nefropathie)
Bij mensen met diabetes komen nierproblemen vaker voor dan bij mensen die geen diabetes hebben. Nierproblemen ontstaan door aantasting van bloedvaten in de nieren, waardoor de nieren minder goed werken. Dit komt omdat er in de nieren minuscule openingetjes zitten die werken als een soort filter. Kleine moleculen uit het bloed, zoals afvalstoffen, worden door deze openingetjes geperst en komen daarna in de urine terecht. Nuttige stoffen, bijvoorbeeld eiwitten en rode bloedcellen, passen niet door deze openingetjes en blijven in de bloedbaan. Als de bloedglucosespiegel te hoog is, gaan de nieren te veel bloed filteren. Als de nieren lange tijd extra hard moeten werken, gaan ze lekken en komen er ook kleine hoeveelheden eiwit in de urine terecht.
Op langere termijn kunnen overbelaste nieren het vermogen verliezen om afvalstoffen uit het bloed te filteren. De afvalstoffen zullen zich dan in het bloed ophopen. Dit kan uitmonden in een ernstige complicatie: terminaal nierfalen.
- Voetproblemen
Het is extra belangrijk voor mensen met diabetes type 2 om hun voeten goed te verzorgen. Dit komt omdat het vanwege hun diabetes type 2 mogelijk is dat ze wondjes en andere beschadigingen aan hun voeten niet voelen. Hierdoor kunnen er gemakkelijker voetproblemen ontstaan. Wees met diabetes type 2 dus extra alert op voetproblemen zoals zwemmerseczeem, blaren en eelt. Deze problemen kunnen namelijk gemakkelijk verergeren als je diabetes type 2 hebt.
Naast deze zes complicaties van diabetes type 2, zijn er nog enkele andere complicaties. Deze kun je vinden via de landingspagina van Diabetes type 2.
Maak je je zorgen over de complicaties van diabetes type 2? Neem dan gerust contact op met je zorgverlener om dit te bespreken.
#AtTheHeartOfDiabetes
– Dit is een advertorial, lees hier mijn disclaimer. –