HardlopenSporten

5 stappen voor beginnende hardlopers

geschreven door Marit februari 24, 2018 5 Comments

Hardlopen, iets wat voor mij heel vanzelfsprekend is, omdat ik er mee opgegroeid ben. Mijn moeder was vroeger een goede hardloopster en bij het schaatsen vroeger was hardlopen ook een belangrijk onderdeel. Inmiddels kan ik hardlopen niet meer wegdenken uit mijn leven. Hardlopen is mijn hobby, uitlaatklep en iets wat overal en altijd kan. Ik inspireer jullie graag op dit gebied. Tips, events, persoonlijke praatjes… nogmaals voor mij heel vanzelfsprekend, maar ik denk voor veel ook niet zo vanzelfsprekend. Want misschien wil je wel heel graag beginnen met hardlopen, maar waar te beginnen? Runnersworld heeft in kader van de campagne #komjezelftegen 5 stappen opgesteld. 5 stappen die jou helpen om de eerste stap te zetten. 

  • Stap 1: schoenen

    Iedereen heeft een ander lichaam, andere voeten, een ander doel en een andere looptechniek. Schoenen zijn een super belangrijk onderdeel bij hardlopen. Bij de Running Girls Groningen trainingen ben ik al veel verschillende soorten schoenen tegengekomen. De één komt op Allstars, de ander op de nieuwste Nikes. Loop je bijvoorbeeld wat naar binnen of buiten, dan is het belangrijk dat je je schoen hierop aanpast. Hoe mooi en hip je schoenen ook zijn, het belangrijkst is dat ze bij jou passen en fijn lopen. Heb je bijvoorbeeld geen schoen die bij jou past of een schoen met amper demping, dan maak je de kans op een blessure veel groter. In de Runnersworld winkel kun je een loopanalyse doen (zoals ik al eens heb gedaan). Er wordt dan gekeken naar je landing, voetafwikkeling en pasfrequentie. Aan de hand hiervan kan er worden bepaald welke hardloopschoenen het beste bij jou passen.

  • Stap 2: onderkleding

    Je kent het vast wel: je hebt snel je sportoutfit aangetrokken, maar tijdens het lopen besef je dat dit hemdje altijd zo omhoog kruipt en dat die sokken niet geschikt voor het hardlopen zijn. Je hele run ben je bezig met het rechttrekken en voel je een blaar opkomen. Onderkleding is super belangrijk voor het hardlopen. Zorg ervoor dat dit voor jou zo comfortabel mogelijk is, dan heb je geen last van wrijving en dus geen last van blaren of schuurplekken. Denk hierbij aan goede sokken, een goede sportbh, fijn ondergoed…

  • Stap 3: shirt & short

    Het lijkt tegenwoordig alsof sportkleding er vooral heel hip en mooi uit moet zien, maar belangrijker is hoe het zit. Een shirt of broekje moet niet schuren en het is belangrijk dat je er goed in kunt zweten. In de winter is het belangrijk dat je laagjes draagt, zodat je halverwege ook iets uit kunt doen en om je middel kunt knopen. Ook is er veel verschil in hardloopbroeken. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om een legging aan te hebben die lang is (geen koude enkels), hoog (geen last van optrekken), een vakje voor de sleutels heeft en vooral: lekker zit! Een legging die je eigenlijk gewoon niet voelt tijdens het hardlopen. Kijk dus niet alleen naar hip, maar voel ook je de stof en het materiaal fijn genoeg vindt om in te bewegen.

  • Stap 4: bescherming

    Als je in de winter in de ochtend of avond loopt, dan is het donker. Zorg dan ook voor goede verlichting en/of een jasje met reflectiemateriaal. Als het echt koud is vind ik handschoenen ook fijn, maar eigenlijk loop je jezelf altijd heel snel warm, vooral je handen. Misschien vind je het een gek idee, maar hardlopen met een zonnebril kan erg fijn zijn als de zon schijnt, ook dit is bescherming.

  • Stap 5: behaal je doel

    Wil niet te snel, bouw het rustig op en zorg dat je gemotiveerd blijft om jouw doel te bereiken. Voor iedereen werkt motivatie anders. Voor mij werkt nieuwe sportkleding en schoenen voor een goede motivatie, maar ik haal ook veel motivatie om met een schema te trainen en mijn activiteiten bij te houden met een horloge. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik gezond en lekker eet, zodat ik genoeg energie heb voor mijn trainingen.
    Ben je op zoek naar een trainingsschema voor een bepaalde afstand of vraag je je af welke voeding goed voor je als je meer gaat hardlopen? Ook hiervoor kun je bij Runnersworld terecht.

De eerste stappen richting jouw doel. Al is het wekelijks een klein rondje hardlopen, een 5 kilometer, een halve of zelfs een hele marathon. Je moet ergens beginnen en vergeet ook niet dat iedereen ooit is begonnen. Hopelijk heb je wat aan de stappen en heb je nog vragen, stel ze vooral!

Happy Sunday! ♥

5 Comments

Lauu februari 26, 2018 at 10:15

Hee Marit,

Ik keek net op de site van Runnersworld en zag een hardloopschema. Hierin moet je dan bijvoorbeeld 1 min wandelen gevolgd door 2 min hardlopen en dit dan 6x. Heb jij voor mij tips om die minuten bij te houden tijdens het lopen? Het lijkt me niet fijn om continue een timer in te stellen tijdens het lopen namelijk..

Groetjes!

Antwoord
Marit februari 26, 2018 at 16:35

Hoi Laura,
Goede vraag! Zelf gebruik ik wel gewoon de timer op mijn mobiel. Nu ik dat gewend ben, werkt dat prima! Ik weet ook dat er verschillende apps zijn waarbij je het kunt instellen, maar dan zou je even op het internet moeten zoeken. Hoop dat dit lukt. Succes in ieder geval!

Antwoord
Laura maart 1, 2018 at 08:56

Hai, de app Start to run van de Belgische Evy Gruyaert is ook heel erg handig!

Antwoord
Manon februari 28, 2018 at 21:12

Hi Marit,
Regelmatig lees ik je blog, erg leuk en ook zeker een motivatie.
Ik heb wel een vraag, ik hoop dag je me kan helpen. Ik ben namelijk een paar maanden geleden begonnen met hardlopen en inmiddels kan ik nu 30 minuten achter elkaar hardlopen. Nu ik dit doel heb bereikt, wil ik graag mijn snelheid verbeteren. Kan ik dit dan het beste doen door te beginnen met interval trainingen of door regelmatig 30 minuten hard te lopen, zodat die 30 minuten uiteindelijk makkelijker en dus sneller gaan?
Groetjes

Antwoord
Marit maart 1, 2018 at 12:46

Hey Manon, wat super dat je dat kunt! Het hangt er vanaf hoe vaak je per week rent, maar als dit zo’n twee a drie keer is, dan zou ik daar zeker één keer een intervaltraining van doen! Doordat je dan tempo afwisselt met rustig lopen (en je hartslag dus omhoog en omlaag gaat) werk je ontzettend aan je conditie/uithoudingsvermogen en tempo! Doen! Ik heb al eens een Weetje Woensdag geschreven over Intervaltraining, die kun je wellicht opzoeken. Succes!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram