HardlopenSporten

30 km op mijn 30ste verjaardag #roadto3030

geschreven door Marit september 3, 2020 10 Comments
#roadto3030

Over precies twee maanden word ik 30! Het lijkt me dus heel leuk om precies op die dag, 3 november, 30 kilometer te gaan hardlopen. Er is voorlopig weinig zicht op hardloopevenementen, maar ik ben heel gemotiveerd en toe aan een nieuw doel. Op mijn blog ga ik je meenemen in mijn #roadto3030!

Terugblik

Het gaat niet de eerste keer zijn dat ik 30 kilometer loop. Rondom mijn 27e verjaardag, 5 november 2017, liep ik mijn eerste marathon in New York. En zo’n twee jaar geleden, 16 september 2018, liep ik de marathon in Berlijn (my god, time flies!). Aan beide heb ik fantastische herinneringen en de voorbereidingen die erbij kwamen kijken vond ik ook zo leuk. In die trainingen vooraf heb ik ook een aantal keer de 30 kilometer aangetikt. De laatste maanden heb ik meerdere keren per week hardgelopen, maar boven de 10 kilometer zijn de afstanden sinds de halve marathon in Auckland in juni niet meer gekomen. De komende twee maanden ga ik de afstanden vanaf 10 km weer rustig opbouwen. Zin in!

Schema

Afgelopen weekend heb ik een schema voor mezelf gemaakt (zie foto onderin de blog). Ik ben geen officiële hardlooptrainer/kenner, maar ik heb de afgelopen jaren naar mijn idee genoeg ervaring opgedaan om dit voor mezelf te maken. De kilometers rustig opbouwen en daarnaast ga ik (lichte) krachttraining en/of andere work outs doen. Dit schema heb ik voor mezelf gemaakt en is dus niet een schema wat je klakkeloos kunt overnemen. Doordat ik vaker (meer dan) 30 kilometer heb gelopen, weet ik wat mijn lichaam zoal aan kan, wat ik fijn vind qua trainingen en wat voor mij werkt. Neem het dus zeker niet klakkeloos over, maar vraag advies bij iemand die er verstand van heeft. Iedereen is anders!

Mijn schema bestaat uit vier à vijf trainingen per week. Minstens twee daarvan zijn hardlooptrainingen. Een duurloop en een interval training. Daarnaast wil ik (lichte) krachttraining (blijven) doen. Dit om mijn lichaam sterk te houden voor het hardlopen, maar ook omdat ik het heel leuk en een fijne afwisseling vind. Deze trainingen zal ik vooral met twee dumbells en één kettlebell in eigen tuin/buiten doen met misschien af en toe een workout in de gym tussendoor. De vijfde training is vrij in te vullen. Kan geen training zijn, kan een boksles zijn, kan een kort rondje hardlopen of wandelen zijn… waar ik op dat moment zin in/behoefte aan heb! Elke week heb ik dus sowieso twee rustdagen. Actieve rust door wandelen of fietsen “mag”, maar rustig aan doen staat centraal. Herstellen van de vorige trainingen en weer energie sparen voor de volgende trainingen.

Doel

Het doel is dus om op dinsdag 3 november 30 kilometer te hardlopen. Dat is ook vrijwel het enige doel dat ik heb. Helemaal leuk zal zijn als ik dit in precies 3 uur en 11 minuten doe (3-11), maar waarschijnlijk is dat tempo net iets te langzaam voor mij en maak ik het daardoor alleen maar zwaarder. Op mijn aller snelste zal ik ook zeker niet gaan, want ik wil de rest van de dag nog wel wat normaal doorkomen. Energie hebben om mijn 30ste verjaardag te vieren en taart te bakken!

De komende twee maanden en vooral de dag zelf draait vooral om plezier, maar ik heb dus wel een schema en neem dit ook serieus. Zo’n afstand ren je niet zomaar en ik wil het 30ste levensjaar zo fit mogelijk in gaan. Een schema vind ik vooral heel motiverend, duidelijk en leuk om af te strepen (zoals ik al bij een paar trainingen heb gedaan!).

Ik ben mega gemotiveerd en heb helemaal zin in de komende tijd. Hopelijk vind je het leuk om mijn #roadto3030 avontuur te volgen en wellicht… word je zelf ook bijna 30! Of 20! Of 53! Het maakt niet uit. Trainen met een doel is (af en toe) sowieso heel leuk en al helemaal in deze tijd én als we het (op wat voor manier ook) samen doen!

In plaats van de gebruikelijke “mijn sportweek” zal ik vanaf nu op zondag elke week een update plaatsen.
Heb je vragen? Laat het me vooral weten, want dan kan ik deze de komende tijd beantwoorden.

#roadto3030

10 Comments

Hedwig september 3, 2020 at 12:38

Ohh heel leuk! Ik had al wel iets gegokt met een lange afstand of marathon haha. Goed plan!

Antwoord
Marit september 11, 2020 at 11:32

Hihi! 🙂

Antwoord
Manouk september 3, 2020 at 18:33

Wat een megaleuk idee! Ik word 30 in juni, dus ik ga hier denk ik ook mee aan de slag. Ik heb tijdens de lockdown heel veel gerend, maar de afgelopen maanden weer minder. Maar voor juni moet me toch lukken, denk je niet 😛

Antwoord
Marit september 11, 2020 at 11:31

Jaaaaa leuk! Doen!

Antwoord
Rosanne september 3, 2020 at 22:27

Ooh Marit! Ik had ook met mezelf afgesproken dit jaar de 30 km aan te tikken, omdat ik 30 ben geworden. Misschien ga ik wel met je meedoen 🙂

Antwoord
Marit september 11, 2020 at 11:31

DOEN!

Antwoord
Celine september 7, 2020 at 08:45

Leuk, ik heb hetzelfde gedaan op mijn verjaardag: 33 km voor m’n 33e verjaardag vorige maand. Had hier maanden voor getraind en was goed voorbereid, de dag zelf om 5u opgestaan om te beginnen lopen, zodat ik nog ook de rest van dag leuke dingen kon doen. Na 33 km was m’n rondje dus klaar, maar mijn benen voelde nog zo goed, ik was nog zo fris, dat ik na een korte eet- en drinkpauze nog doorgelopen heb tot 42 km. Was een super leuke ervaring, zonder tijdsdruk of wedstrijd, maar gewoon puur voor mezelf omdat ik er plezier in vind!

Antwoord
Marit september 11, 2020 at 11:30

Wauuuuuw wat gaaf! Gewoon ook nog “even” bijna 10 kilometer erbij! Respect!

Antwoord
Miranda september 7, 2020 at 12:49

Mega gaaf! Ik wil zelf het hardlopen weer oppakken. Alleen hoe time je de interval workouts? Kijk je zelf op je sporthorloge of krijg je en signaal hiervan? Of een bepaalde app?
Dankjewel alvast en super om je te volgen! Alleen maar bewondering voor alles wat je deelt en de avonturen die je meemaakt.

Antwoord
Marit september 11, 2020 at 11:30

Hi Miranda, goede vraag. Met duurlopen heb ik mijn mobiel altijd in een soort heuptasje, maar met intervallen in mijn hand. Eigenlijk moet ik echt eens een goed horloge aanschaffen, maar eigenlijk gaat het zo ook wel prima! 😉 Succes met het oppakken!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram