Persoonlijk

Wij hebben een huis gekocht!

geschreven door Marit januari 5, 2022 9 Comments
Huis gekocht!

Het was even wat stiller op mijn blog/social media, want het was letterlijk gekkenHUIS achter de schermen… Tom en ik hebben namelijk ons eerste huis gekocht! We zijn echt super BLIJ en kunnen niet wachten tot de sleuteloverdracht! In deze blogpost neem ik je mee in het proces tot nu toe.

2018 – kopen of reizen?

Eigenlijk begon ons huizen-zoektocht al in 2018. We woonden toen drie jaar samen in een appartement in Groningen en waren toe aan een volgende stap: een huis kopen. Ook waren we toe aan iets nieuws. Dus, we besloten niet in Groningen te gaan zoeken, maar in Zwolle. Want dat leek ons een leuke stad, lekker centraal en het leek ons een mooie plek om vanuit verder te groeien. Wij vonden het toen al een bizarre huizenmarkt, want na een bezichtiging moesten we het liefst nog die dag een bod uitbrengen. Geen tijd om met je ouders nog een keer terug te komen om dingen op te meten en te checken, zoals je dat dan toch voor je ziet. Leuke huizen gezien, maar ONS huis zat er niet tussen.

Gelukkig maar, want niet veel later (of misschien een soort van tegelijkertijd) kwamen we op het idee om voor een jaar naar het buitenland te gaan. Een maand daarvoor zocht ik nog twee vrienden op (in Maleisië) die een jaar in Azië aan het rondtrekken waren. “Nee”, zei ik toen tegen die twee vrienden, “ik zie het echt niet zitten om zo’n lange tijd van huis weg te zijn, ik ben klaar om me te settelen in Nederland”. En toch loopt het soms opeens zo. Want ja, dit was best een spontaan idee, wat al snel serieuzer werd. En zo geschiedde, in november 2018 stonden we met onze koffers op Schiphol, afscheid te nemen van onze families en vrienden. Het plan: een jaar in Australië reizen, wonen en werken. Er even helemaal tussenuit, ons leven ergens (tijdelijk) opbouwen, ontdekken, ervaren, ontwikkelen en vooral heel erg genieten. 

2020 – settelen in Heerenveen

21 maanden later (10 maanden Australië, 2 maanden Azië en 9 maanden Nieuw Zeeland) landden we weer op Nederlandse bodem. We konden tijdelijk bij mijn ouders, Tom’s moeder en in een vakantiehuisje van familie wonen terwijl we op zoek gingen naar een huurwoning. Omdat we beide eigen ondernemers waren en de afgelopen tijd in het buitenland hadden gewoond was zelfs dat best lastig. Gelukkig kwam er na zes weken toch iets op ons pad en wonen we sindsdien in een heel fijn en nieuw appartementengebouw, in hartje Heerenveen. De plek waar ik ben opgegroeid. 

2021 – kijken zonder kopen

Hoe graag we ook een keer een echt huis wilden “kopen”, gezien ons buitenlandse avontuur en ons huurcontract van minimaal een jaar hielden we ons nog in. Daarbij was de huizenmarkt natuurlijk BIZAR, dus genoeg redenen om dit project nog on hold te zetten. Ondertussen kwamen we beide, naast onze eigen ondernemingen, in loondienst, voelden we ons steeds meer thuis in Heerenveen en werd ons appartement (voor ons gevoel) steeds kleiner. Af en toe Funda checken kan geen kwaad en met onze wensen (/eisen) lijst vielen er veel huizen af. Toen in de zomer bleek dat deze huizengekte hoogstwaarschijnlijk niet zou afnemen binnen nu en een aantal jaren, gingen we wat serieuzer zoeken. We deden best wat bezichtigingen, maar er waren altijd wel wat (belangrijke) dingen die wij niet konden afvinken op ons lijstje.

2021 – verliefd

Tot begin december. Op Tom’s verjaardag kregen we de wekelijkse mail waarin je huizen te zien krijgt, voordat ze op Funda komen. Daar stond een pareltje tussen! Als allereersten belden we voor een bezichtiging en een week later, op mijn moeders verjaardag, waren wij de eerste die dit huis gingen bezichtigen. We waren direct enthousiast. Het huis was verre van instapklaar, maar had zoveel potentie. Terug op de fiets naar huis was het duidelijk: ja, hier zien wij onszelf wonen! Na best wat bezichtigingen was dit de eerste keer dat we er beide zo’n goed gevoel bij hadden. Thuis gingen we direct aan de slag. Want het was een huis met heel veel potentie, maar zouden onze plannen (uitbouwen, muurtjes eruit, etc.) wel kunnen? Doordat we zo doorpakten, mochten we die volgende dag nog terugkomen met een aannemer, die weer via onze hypotheekadviseur op ons pad kwam. 

Na een weekend amper slapen, van alles uitzoeken, uittekenen en vooral heel veel excitement was maandag de dag aangebroken dat we een bod mochten doen. Het waren 28(!) ZENUWSLOPENDE uren, maar ONS BOD WERD GEACCEPTEERD!!!!!
Een week lang zijn we ontzettend hyped geweest en ook heel angstig, want wat als het opeens niet meer doorging? Zien we niets over het hoofd? Of had het echt even allemaal zo moeten zijn?

Inmiddels is het voorlopige koopcontract getekend en wordt de hypotheek geregeld. We zijn ONTZETTEND blij en kunnen het vrijwel nergens anders meer over hebben… afgelopen weken alle afleveringen van Kopen zonder Kijken (nogmaals) bekeken (waar ik ons dit jaar ook voor had opgegeven, haha!), ik heb voor het eerst een VT wonen open geslagen, er zijn moodboards gemaakt, er wordt heel veel gepint op Pinterest en verder zijn er vooral heel veel discussies over waar het toilet moet, waar een bepaalde deur moet en of we de kraan en inductie allebei in het kookeiland willen (DREAMS COME TRUE ;)) etc,.

Het lijkt me leuk om jullie de komende tijd hier wat af en toe in mee te nemen en ik zal jullie advies/ervaring bij veel dingen goed kunnen gebruiken!

READY FOR IT! #vanhuisnaarthuis

♥♥♥

PS. Hieronder de parel van het huis: de houten badkamer 😉 Wat zeg jij? To keep or not to keep?

Huis gekocht!

9 Comments

Miny januari 5, 2022 at 17:40

Wat super voor jullie. Gefeliciteerd!!

Antwoord
Marit januari 26, 2022 at 14:47

Dankjewel, Miny! 🙂

Antwoord
Aniek januari 6, 2022 at 00:52

Ooooh wat fijn, gefeliciteerd! Was nog wel benieuwd hoe dat dan werkt met zo’n mail met huizen die nog niet op Funda staan?

Antwoord
Kiki januari 6, 2022 at 12:07

Die mail trok inderdaad ook gelijk mijn aandacht haha

Antwoord
Marit januari 26, 2022 at 14:48

Dankjewel!

Bij ons kon je via de websites van makelaardijen aangeven! Dus je aanmelden bij hun! 🙂

Antwoord
Lissy januari 7, 2022 at 22:22

Wat leuk zeg! Gefeliciteerd!😄

Antwoord
Marit januari 26, 2022 at 14:48

Dankjewel!

Antwoord
Lotte januari 9, 2022 at 17:09

Gefeliciteerd! Welke mail bedoel je? Zal me er ook graag voor aanmelden

Antwoord
Marit januari 26, 2022 at 14:48

Dankjewel!

Bij ons kon je via de websites van makelaardijen aangeven! Dus je aanmelden bij hun! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram