Persoonlijk

Waarom ik geen kcal tel…

geschreven door Marit oktober 25, 2015 27 Comments

Omdat ik een heuse controlfreak ben. Kcal bijhouden? Dan wil ik het perfect doen. Been there, done that. Doen we niet weer. Als zo’n app me bijvoorbeeld op het eind van de dag vertelt dat ik over een week een kilo zwaarder ben? Dat vind ik verschrikkelijk confronterend. Een snoepje die me wordt aangeboden, maar waarbij ik dan ga bedenken dat ik die weer moet opzoeken, invoeren en waarbij ik dan direct de (niet zulke goede) voedingswaarden zie? Nee, bedankt. Ik ken mezelf. Ik begin er niet weer aan.

Tegenwoordig zie ik het veel voorbij komen op social media: calorieën bijhouden (wat calorieën zijn lees je hier), tellen, eten wegen, voedingsschema’s etc.  Enerzijds vind ik het ontzettend knap dat mensen dit doen. Hier de tijd voor nemen. Alles wat en hoeveel je eet bijhouden in apps die hiervoor bedoeld zijn. Precies wetende wat je mag eten op een dag. Hoeveel kcal je hebt gehad tijdens je ontbijt, of hoeveel je er nog over hebt voor je avondtussendoortje. Ik snap dat voor veel mensen een bepaalde houvast biedt.

Anderzijds ben ik zelf ontzettend blij dat ik dit zelf niet doe. Niet meer doe. En niet hoef te doen.
Mocht je het nog niet weten, ik ben een controlfreak. Vooral als het op eten en sporten aankomt. Joh…;) Ik wil hier de controle over hebben. Of in ieder geval dat wilde ik altijd. Sinds ik ben begonnen met bloggen durf ik eerlijk te zeggen dat ik die controle steeds meer los kan laten. Waarom? Omdat ik merk dat mijn lichaam best wel iets kan hebben. Een keer een work out overslaan, omdat het me toch niet zo goed uitkomt? Dat is niet erg, daardoor verlies ik niet direct spierkracht. Opeens eten bestellen in plaats van zelf koken? Soms niet helemaal de bedoeling, maar ook dit kan ik nu handelen. Dat was vroeger wel anders. Alles wilde ik in de hand hebben. Wat er werd gekookt, hoe er werd gekookt. Ik ging bijna door het lint als we opeens patat gingen halen. Dat paste niet in mijn hoofd, ik had het niet in de planning en ik moest de controle dan loslaten. De controle over mijn lichaam. Het was zo fijn om die te hebben. Ik had het helemaal in de hand en als dat anders liep, had ik direct het gevoel dat er van alles aan mijn lichaam zou veranderen.

Inmiddels heb ik mezelf de afgelopen jaren goed leren kennen. Ik heb geleerd dat het voor mij het beste werkt als ik op gevoel eet en hierbij niet te veel let op kcal inname. Natuurlijk weet ik (nog steeds) van producten wel redelijk de voedingswaarden, maar het komt vaker voor dat ik hier niet meer aan denk. Wel probeer ik op mijn eiwitinname te denken, maar niet door te tellen, maar door gewoon eiwitrijke producten te eten. Dit omdat ik dit belangrijk vind, omdat ik sport voor spieropbouw. Ook probeer ik het doorgaans wat gezond te houden, dat stelt mijn lichaam + huid natuurlijk ook op prijs.
Maar ik ken mezelf nu goed genoeg om te weten dat het voor mij niet verstandig is om kcal inname bij te houden. Dit zal voor mij voor te veel perfectionisme en controledwang zorgen.
Mij maakt het gelukkiger om naar eigen gevoel te eten. Dan zitten er dagen tussen waarbij (heel af en toe) ik misschien iets te weinig eet, maar eerder zullen het dagen zijn dat ik gewoon voldoende eet. Het belangrijkste vind ik dat ik me fit, goed en energierijk voel. Daar kijk en luister ik nu naar. Dat vind ik fijn en dat werkt voor mij.

Ik ben erg benieuwd hoe het met jou zit! Hou jij je inname bij? Hoe zit het met jouw controle hierop?

27 Comments

Hymke oktober 25, 2015 at 14:30

Wow hele mooie blog en ik snap je helemaal! Zelf ben ik ook een controlfreak en ik ben bezig om het allemaal los te laten, lukt nog niet altijd.. heb je tips? haha

Maar jij bent zeker een grote inspiratiebron en ik vind het tof en knap wat je allemaal doet! Jou receptjes zijn ook echt goed en zeker de bananenbroden.
Liefs, hymke

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:34

Hey Hymke, wat leuk om te horen, bedankt 🙂
Mijn grootste tip is: gewoon doen, ervaren! Dan merk je dat je lichaam best wat kan hebben en dat dat gevoel heel fijn is. Succes! En lekker doorbakken 😉

Antwoord
Noor (@gezondhoornoor) oktober 25, 2015 at 14:55

Ik herken mezelf hier heel erg in! Af en toe moet ik dan ook tegen mezelf zeggen, kom op laat het even los. Tegenwoordig ga ik er wel steeds beter mee om!

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:34

Bedankt voor je reactie Noor, wat goed om te horen dat het steeds beter gaat, succes!

Antwoord
Fenn oktober 25, 2015 at 17:15

Mooi geschreven en héél herkenbaar! Dat is ook de reden dat ik me hierin volkomen kan vinden en op gevoel eet..

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:35

Fijn he, op gevoel eten! 🙂 Bedankt voor je reactie.

Antwoord
Ellen oktober 25, 2015 at 20:41

Heel herkenbaar inderdaad! Ik heb een tijdlang mijn calorien bij gehouden in my fitness pal en heb hierdoor een eetstoornis ontwikkeld. Op dit moment ben ik in behandeling hiervoor en is de app gelukkig verleden tijd, maar het is niet altijd even makkelijk!

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:36

Wat vervelend dat je daardoor een eetstoornis hebt ontwikkeld… Gelukkig ben je in behandeling. Kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk is. Ik wens je veel succes!

Antwoord
Margriet oktober 26, 2015 at 13:41

Herkenbaar! Bij mij hetzelfde. Probeer het nu ook los te laten. Mag ik vragen waar jij onder behandeling bent?

Groetjes

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 15:06

Hi Margriet, bedankt voor je reactie. Waar haal je vandaan dat ik in behandeling ben? Want dan ben ik namelijk niet 🙂

Antwoord
Margriet oktober 27, 2015 at 11:41

Ik reageerde niet op jouw post, sorry! Maar op die van Ellen:)

Antwoord
Marit oktober 27, 2015 at 13:12

Ah, niet gezien! 🙂

Lianne oktober 25, 2015 at 20:44

Heel herkenbaar! Controle loslaten is echt een kunst op zich. Ik vind het dan ook super stoer dat het je zo goed afgaat! Zelf ben ik nog op zoek naar een mooie balans. Best een hele strijd. Maar ik blijf positief en met vallen en opstaan gaat het me zeker lukken!

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:36

Balans zoeken is ook een hele reis, maar door vallen en opstaan kom je er vanzelf achter wat voor jou jouw balans is. Positief blijven is altijd goed, succes!

Antwoord
Fenna oktober 25, 2015 at 21:17

Heel mooi geschreven! Ik durf het nog niet los te laten. Bang om de controle inderdaad te verliezen.. vooral dik worden enzo maar tegelijkertijd ook heel bang om weer af te vallen.. dat wil ik gewoon nooit weer! Dan worden mn ouders weer bezorgd en alles, dat wil ik niet en ik ben er zelf ook klaar mee. Te lang mijn tijd verprutst aan afvallen, niet meer willen eten etc. Nu gaat het eindelijk beter en iedereen is daar blij mee maar durf gewoon niet het tellen los te laten want ik wil niet afballen! Inmiddels wel de key tussen balanced not clean gevonden. Dat is wel heel fijn!! Laatste stap is om dat getel en gereken eruit te krijgen. Hoe is dat jou gelukt? Ik vind het dood eng.. XD
Liefs fenna

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:38

Hey Fenna, bedankt voor je reactie. Kan me je gevoel heel goed voorstellen. Dan kan het bijhouden ook nog echt wel een bepaalde houvast geven. Dat getal en gereken zal misschien altijd wat blijven, maar voor mij hielp het meer dat de optelsom me niet meer zoveel uitmaakte en ik door te ervaren dat die optelsom iedere dag anders was, ik me gewoon fit bleef voelen. Is ook dood eng, maar hierdoor kun je het steeds meer loslaten. Zet ‘m op!

Antwoord
Mirjam oktober 25, 2015 at 21:18

Heeel herkenbaar, lijkt mijn verhaal wel wat je vertelt! Gelukkig lukt het mij ook steeds beter om los te laten, maar heel af en toe komt de freak in mij nog naar boven☺️

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:39

Haha 😉 Ja, die freak is er heel af en toe bij mij ook hoor, zal misschien altijd wel een beetje blijven, maar dat hoort bij mij 😉 Bedankt voor je reactie!

Antwoord
Céline oktober 25, 2015 at 21:29

Ik heb ook heel lang hier als een gek controle op geprobeerd te houden. Toch merk ik dat ik het allemaal steeds beter kan loslaten en ook ik merk dat mijn lichaam echt wel wat kan hebben! Wel heb ik nog moeite om naar mijn lichaam te luisteren als het gaat om meer rust nemen en een keer niet sporten. Ook dit gaat al veel beter, maar hier werk ik nog wel aan! 🙂

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:40

Bedankt voor je reactie, Céline. Ook daar tussen moet je inderdaad een balans proberen te zoeken. En ook daarbij moet je gewoon ervaren dat het wat minder sporten af en toe ook niet erg is! 😉 Succes!

Antwoord
Dancer! oktober 26, 2015 at 08:50

Ik ben eigenlijk van mening dat kcal bijhouden in bijna geen geval een goede keuze is. Je lichaam is geen machine en er elke dag exact een x aantal kcal instoppen laat het lijken of dat wel zo is. De ene dag heb je nou eenmaal meer nodig dan de andere dag. En soms heb je niet eens meer nodig, maar gewoon wat meer behoefte aan lekker eten bijvoorbeeld. Ik denk dat het het beste is vertrouwen te hebben in je lichaam en er goed naar te luisteren!
Dat ik hier zo gevoelig voor ben komt omdat ikzelf jaren heb geworsteld met ernstige anorexia. De voedingswaarden die ik nog weet gaan niet zo makkelijk mijn hoofd weer uit. Dus beter kan je er gewoon niet aan beginnen!

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 09:42

Ik denk dat het voor sommige mensen juist wel een houvast kan bieden, dat kan ik me voorstellen. Alleen het is inderdaad een kwestie om er wat nuchter in te staan en niet te obsessief met de getallen om te gaan. Natuurlijk heb je iedere dag andere kcal nodig en ook af en toe wat lekkers, dat ben ik met je eens 🙂 Kan me voorstellen dat het dan idd wat gevoeliger voor je ligt en je het mensen afraadt om er mee te beginnen!

Antwoord
Marvin oktober 26, 2015 at 09:46

Ik heb een tijd lang wel strikt mijn calorieën geteld. De laatste tijd doe ik het echter meer op gevoel, zorg ik ervoor dat ik gezonde producten eet en kan ik zelf wel inschatten wat ik nodig heb 🙂

Antwoord
Sara oktober 26, 2015 at 10:39

Haha, herkenbaar. Had de app van Myfitnesspal gedownload en exact twee dagen gebruikt. Toen was ik er al helemaal klaar mee. Het begon een beetje naar obsessief gedrag te neigen bij mij, terwijl ik eigenlijk gewoon al gezond genoeg eet. Ik zat ook vanzelf ongeveer aan het juiste aantal calorieën, dus besloot ik om er maar snel mee te stoppen. Het zou bij mij namelijk niet lang duren voor ik er een soort ‘competitie met mezelf’ van zou maken, waardoor het gezonde er wel snel af zou zijn!

Fijn artikel!

X

Sara

Antwoord
Marit oktober 26, 2015 at 15:06

Haha ja precies dat! Die competitie met jezelf! Ook idd wel eens die app geprobeerd, maar werd er niet echt blij van, haha.

Antwoord
Astrid oktober 27, 2015 at 14:43

Hoi Marit!
Ik ben een echte control freak en vind het heel moeilijk de controle over t eten te verliezen. Ik ben nog niet zo lang bezig met een gezondere levensstijl zoals ik nu doe (hiervoor was ik het crash-dieet meisje weetjewel)
Is het verstandig dan nog wel een tijdje bij te houden zodat ik kan leren wat ik wel en niet kan eten?

Xx

Antwoord
Kim oktober 27, 2015 at 17:03

Heerlijk om te lezen dat iemand hetzelfde denkt!! Hou de positiviteit erin zou ik zeggen, je inspireert mij en waarschijnlijk genoeg andere meiden!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram