Persoonlijk

Van huis naar thuis #1: voorbereiding

geschreven door Marit maart 10, 2022 1 Comment
Van huis naar thuis #1

Twee maanden geleden vertelde ik het aan jullie: we hebben een huis gekocht! We vinden het allemaal super exciting en tellen af naar de sleuteloverdracht op 1 april. In deze blogpost ga ik jullie wat meer vertellen over de voorbereidingen die erbij komen kijken de afgelopen maanden en de komende weken.

Geregistreerd partnerschap

Nadat ons bod was geaccepteerd kwamen we al snel tot de conclusie dat een samenlevingscontract handig zou zijn. En ja, waarom dan maar niet direct een geregistreerd partnerschap? En ja, waarom dat niet direct op de allermooiste datum die we in ons leven nog mee gaan maken: 22-2-22. (Ik had ook ten huwelijk gevraagd kunnen worden, maar hey, da’s een ander verhaal ;))
Goed, op dinsdag (de 2e dag van de week, ja ja) 22-2-22 zeiden we dus beide JA tegen geregistreerd partnerschap. Tussen ons veranderd er niet zoveel, maar op papier wel. Ook wel fijn. We vierden de dag samen met onze families en ook wilden we niet dat het een ding werd, het werd toch wel een ding. We kregen zelfs drie bossen bloemen en heel veel kaartjes thuis gestuurd. Het was een speciale dag en het tovert een lach op mijn gezicht als ik eraan terug denk.

Keuzes maken

De afgelopen tijd zijn we vooral druk met voorbereidingen: met de aannemer een plan maken, maten opmeten in het huis, heel veel Pinteresten en vooral: heel veel keuzes maken. Dat laatste, daar zijn wij niet zo goed in. Dit is ons eerste huis en we gaan verbouwen, flink verbouwen. We gaan uitbouwen, we gaan muren slopen en we gaan verduurzamen. Dus er moeten keuzes worden gemaakt over de uitbouw (wat voor stenen?), welke muren eruit gaan, waar deuren komen (wat voor deuren?), hoe groot het kozijn moet worden (wat voor kozijn?), wat voor isolatie we willen, laat staan WELKE KLEUREN!? We willen het graag perfect doen, omdat het over veel geld gaat en over een huis waar we van plan zijn om jaaaren te gaan wonen. Maar perfect is onmogelijk, niet haalbaar en eigenlijk ook helemaal niet leuk. Dus we maken stapje voor stapje keuzes, praten veel, denken lang na, zoeken informatie op, bellen de aannemer, bezoeken allerlei showrooms en vragen advies bij vrienden, familie en een interieurarchitect.

Keuken

De keuken. Ja, de keuken. Voor mij een zeer belangrijk element waarbij één ding zeker is: WE KRIJGEN EEN KOOKEILAND!!! En dat is een grote droom die uitkomt! We krijgen een kookeiland! En even hebben we getwijfeld om niet de inductie, maar de kraan op het eiland te doen, maar jullie hadden me al snel overgehaald (300 berichtjes waarvan 250 zeiden: koken op het eiland!). De rest van de indeling was snel gemaakt. Maar dan de kleuren en materialen, zo lastig! Ik zag een groene keuken helemaal zitten, maar Tom niet. Tom wilde een witte keuken. Iets waar ik het op het begin niet mee eens was, maar je wilt ook geen keuken waar je na een paar jaar op uitgekeken bent (ja, ik ben overgehaald). Wit is veilig en met wit kun je heel veel combineren (kleuren en tegeltjes op de muren). Dus het wordt wit (en dan heb je nog dertig kleuren wit, maar daar zal ik je niet mee lastig vallen, haha) met een grijs betonnen-look blad (keramiek)(zie foto’s hieronder). Klinkt saai, maar ik denk er zeker iets leuks van te kunnen maken met de rest van de woonkamer.

Begane grond

We gaan ons eerst focussen op de begane grond. We hebben advies gekregen van een ontwerper hoe we deze het beste in kunnen delen. Heel fijn, want zij heeft dingen bedacht die wij zelf niet hadden bedacht, maar die wel heel leuk en goed zijn. Zoals een lichtstrook: vanaf de voordeur, door de hal, met een deur naar de keuken en dan een deur naar de bijkeuken. Dat scheelt een deur in de woonkamer, zodat we daar weer meer ruimte hebben voor een gezellig zit-gedeelte (zie foto’s hieronder). In de woonkamer (inclusief keuken) willen we PVC, in de hal en bijkeuken (waar ook de wc zit) lijkt het mij tof om (Portugese) tegels te hebben. Daar zijn we nu druk mee bezig (ik droom over tegels), maar vinden we beide lastig om keuzes in te maken. Want wat doe je met de muren? En doe je in de wc dezelfde tegels? En dan ook met kleine tegeltjes? Zo. Veel. Keuzes. (Wel heel leuk.)

De planning

De keuken zal midden juni worden geïnstalleerd. Dat betekent dat we 2,5 maand hebben om de benedenverdieping af te maken. 1 april krijgen we de sleutel, dan wordt er champagne gedronken met familie en vrienden, maar er zal ook worden gesloopt. We hopen zelf al veel te kunnen slopen, zodat de aannemer 4 april direct aan de slag kan met de dingen waar hij goed in is. De focus zal eerst zijn op uitbouwen en de vloerverwarming.

De eerste twee weken van april hebben wij beide vakantie, dus hopelijk kunnen we veel zelf doen en de aannemer ondersteunen. Ook is het plan om in april/mei met de zolder te gaan beginnen (verven en laminaat), zodat we hier in juni kunnen gaan slapen (en we dus onze huur kunnen opzeggen). Dit zal niet de uiteindelijke slaapkamer worden, maar de eerste verdieping (inclusief badkamer) zal pas later worden aangepakt.

Als ik dit zo opschrijf kan ik niet wachten om te beginnen, maar volgens mij heb ik ook geeeen idee wat me te wachten staat en gaat het best een pittige tijd worden. Er zullen tegenslagen komen, er zullen verkeerde keuzes worden gemaakt en er zal veel geld worden uitgegeven. Toch hoop ik onwijs van de verbouwing te gaan genieten en hoop ik dat jullie dit met mij gaan doen. Nog 22 nachtjes tot de sleutel!

Nog vragen? Let me know!

♥♥♥

#vanhuisnaarthuis

Van huis naar thuis #1
Dit is het blad dat we hebben uitgekozen (keramiek). Deze dus in combinatie met witte (mat) kastjes/lades (greeploos).
Van huis naar thuis #1
Links hoe het nu is, rechts hoe het wordt! Die dikke, bruine lijn is een lichtstrook. En door de uithouding + muur die eruit wordt gehaald zie je dat er veel meer ruimte is voor tafelen, relaxen en koken. (Gemaakt door onze fantastische interieurarchitect Sietske)

1 Comment

Lissy maart 10, 2022 at 15:29

Gefeliciteerd! En wauw wat komt daar veel bij kijken! Leuk om een beetje een mee te kijken in dit proces. 🙂
Heel veel succes met alle keuzes en veel plezier ook met dit alles! 😀

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram