Persoonlijk

Terug in NL: alles anders, maar zo normaal

geschreven door Marit augustus 19, 2020 0 comments
Nederland

Het is alweer een week dat we in het vliegtuig zaten vanaf Auckland. Vanaf het moment dat we op Nederlandse bodem landden, voelt alles zo anders, maar ook zo normaal. Moeilijk te omschrijven. Het voelt als thuiskomen, maar je ziet ook alles met andere ogen. Het ruikt anders, de geluiden zijn anders, maar het is ook zo “normaal” en natuurlijk. Dit opmerken en zo waarderen zie ik als iets heel waardevols en ik hoop dit ook vast te houden, al zal dat waarschijnlijk ook weer wat weg vagen. Daarom leek het me leuk om op te schrijven wat ik zoal “anders, maar normaal” ervaar en voel.

 • Nederlands pratende mensen om je heen
  In Nieuw Zeeland hoorden we op het begin nog wel eens Nederlanders(e toeristen) om ons heen, maar toen het land in lockdown ging hoorden we dit bijna nooit meer. We praatten natuurlijk wel met elkaar (en veel anderen) Nederlands, maar zomaar op straat hoorde je het amper. En nu hoor ik het overal waar ik kom om me heen. Grappig dat dit zo wennen is. Ook omdat je zelf ook best wel gewend bent dat niemand jou verstaat šŸ˜‰
 • Zongebruinde mensen
  Ik had niet verwacht dat dit bij dit rijtje zou staan, maar vanaf minuut Ć©Ć©n op Schiphol valt het ons zo op: wat een zongebruinde mensen hier! Niet alleen valt dit op, omdat we zelf uit de “winter” komen, maar vooral omdat ze in Nieuw Zeeland erg voorzichtig zijn met de zon en ze die vooral vermijden. Dat komt omdat de UV-straling daar veel harder is. Daar zie je dan in de zomer ook weinig zongebruinde mensen rondlopen. Hier in Nederland ga je er soms echt voor zitten/liggen.
 • Tijdsverschil
  Ik moet er zo aan wennen dat ik nu in dezelfde tijdzone zit als mijn familie, vrienden, jullie en zakelijke contacten. Vaak nam ik in Nieuw Zeeland in de ochtend een momentje om terug te appen, terug te mailen en Instagram te bekijken en daarna was het heerlijk stil (haha). Nu gaat het de hele dag door. Elke keer als ik een appje of mail krijg, denk ik “HOEZO ben jij zo laat/vroeg wakker?!” oh, wacht, het is bij jou ook 14:00 uur. Is toch op een hele andere manier contact hebben, haha.
 • Verwachtingen
  Over tijdsverschil gesproken, nu we weer in Nederland zijn krijgen we ook veel meer de vraag wat ons plan is. Toen we in Nieuw Zeeland waren, voor de meeste mensen een onbekende omgeving, en met het tijdsverschil, waren mensen veel minder met ons en ons plan bezig. Nu we terug zijn in Nederland krijgen we veel de vraag wat we gaan doen, waar we gaan wonen, waar we willen werken, hoe we alles gaan doen. Op zich logisch, maar ook wennen. We merken beide dat we best wel relaxed zijn (vakantiegevoel!) en de luxe hebben om vanuit een fijne basis uit te vogelen hoe, wat en waar de komende tijd.
 • Small talk
  Tot nu toe zijn we veel in Friesland te vinden, waar je (in ieder geval bij ons) veel mensen elkaar groeten op straat. Dat doe je minder snel in de grote steden, zo ook Auckland of Brisbane. Maar waar ik bijvoorbeeld echt aan moet wennen is dat het bij een “hoi” blijft bij bijvoorbeeld het afrekenen in de supermarkt of bij het bestellen van een koffie to go. In Nieuw Zeeland begin je standaard met “hey, how are you?” en daarna wordt al snel naar je dag of weekend gevraagd. Vond ik eerst wennen, maar daarna vond ik het altijd heel leuk. Altijd en overal een praatje, al is het niets diepgaands. Ik ben er nog niet over uit of ik dit op sommige plekken door kan zetten of dat ik dan raar aangekeken wordt (“hoezo wil jij weten hoe mijn dag is!!!?”). Wat zeggen jullie?
 • Geen “toerist” meer
  Zodra ik mijn mond opentrok in Nieuw Zeeland of AustraliĆ« hoorden mensen gelijk al “dat is geen Kiwi of Ozzy” (inmiddels weet ik ook vrijwel alle accenten te herkennen). Dat levert leuke gesprekken op. Ondanks dat beide Westerse landen zijn en de cultuurverschillen meevallen, zijn ze er zeker. Nu we weer terugzijn in Nederland, ons thuisland, kunnen we ons niet meer echt “verschuilen” achter het “toerist” zijn. Al is het ook wel weer heel fijn om terug te zijn in Nederland. Je eigen dokter, tandarts, orthodontist, etc. die “gewoon” al jouw gegevens hebben en waar je gemakkelijk een afspraak bij kan maken.
 • De natuur
  Een grote reden waarom we naar de andere kant van de wereld vertrokken, was omdat we super benieuwd waren naar de natuur daar. Daar hebben we ontzettend van genoten, maar als je dan terugkomt in Nederland zie je dat het hier eigenlijk ook prachtig is. Ik ben dat toch als normaal gaan zien en heb het voor lief genomen. Nu kan ik het zo waarderen. Zo vlak (ik was die heuvels zo zat daar, haha!), groen, mooie weggetjes langs water… ook genieten!
 • Zomer
  Mocht je ooit zelf een lange tijd gaan reizen dan is mijn tip om terug te komen in de zomer(vakantie). Niet omdat het er allemaal een stuk groener uitziet, maar ook omdat (naar mijn idee) de sfeer veel relaxter en gezelliger is. Heerlijk om de korte broek weer aan te kunnen en iedereen is wat relaxter qua afspreken. Helaas komen we nu in de corona-tijd terug en hebben we nog maar weinig mensen gezien (wel een heel fijn idee om weer in de buurt te zijn van familie en vrienden), maar het alleen al weer rond wandelen en fietsen met dit weer is heerlijk.
 • Nederlands eten
  Sinds we terugzijn eten we iedere dag paprika chips en ook ben ik al meerdere malen naar de supermarkt geweest. Ik weet niet of het perse de Nederlandse supermarkt is wat ik zo fijn vind, ik denk meer dat ik het fijn vind omdat ik hier veel meer producten ken. En als vegetariĆ«r heb je hier veel meer keuze en het is allemaal een stukje goedkoper. Als je in het buitenland bent realiseer je je pas hoeveel producten alleen in Nederland te koop zijn en wat voor gewoonten je hebt gecreĆ«erd. Paprika chips, appelstroop, curry, ruime keuze aan vleesvervangers, pindakaas, ontbijtkoek, lekker brood, Tony’s chocolade… ik heb wat in te halen!

Nieuw Zeeland en Australiƫ zijn natuurlijk ook Westerse landen, maar zo zie je maar dat je bepaalde dingen heel anders gaat zien en gaat waarderen als je een tijdje niet in dit heerlijke kikkerlandje bent.

Ben heel benieuwd of je nog aanvullingen hebt of bepaalde dingen herkenbaar vind.

ā™„

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram