PersoonlijkTips

Gezond genieten

geschreven door Marit september 29, 2014 10 Comments

Een wijntje, bitterbal, taartje, pepernoot, patat, pizza… Het was een feestweekend, want ik moest een weekendje op mijn nichtjes passen. Dus haalde ik uiteraard alles uit de kast om de naam favoriete nicht te krijgen.

Zulke weekendjes doen me altijd realiseren hoe blij ik ben dat ik dit gewoon normaal mee ‘kan’ doen. Sjah, dat klinkt stom.. Maar twee jaar geleden kon ik hier echt niet zo van genieten als ik nu doe. Toen dacht ik bij alles na, elke hap die ik nam en elke stap die ik zette… Ik bleef liever een weekend thuis zodat ik alles zelf onder controle had, dan dat ik al die controle los zou moeten laten.
Bizar toch? En juist daarom geniet ik nu zo extra. Ik denk er helemaal niet meer zoveel bij na. Ik eet gewoon, wat uit mezelf vaak gezond is, maar ook vaak genoeg niet. Doordat ik veel sport maken al die ‘cheats’ echt niet zo veel uit. Ja, als ik echt op m’n eten zou letten dan zou ik meer kunnen presteren en progressie boeken, maar voor mij weegt dit niet op tegen dit soort weekendjes en al die andere leuke momenten.
Dit is de balans waar ik al eens over heb geschreven. Ik kan me gewoon nog moeilijk voorstellen dat je je leven zo laat leiden door eten en bewegen. Natuurlijk is dit belangrijk, maar er zijn zoveel meer dingen die toch echt naar mijn idee belangrijker zijn.

De kunst is ook om gezond eten en sporten ook een deel van je leefstijl te maken in plaats van dat het iedere dag een uitdaging is. Als ik naar mezelf kijk heeft het tijd nodig om dingen wat meer automatisch te laten gaan. Eerst vond ik het moeilijk om gezond te eten en ongezonde dingen te laten staan, toen werd het moeilijk om juist ongezond te eten, want ik wilde graag zo gezond mogelijk eten. Daarna was het ook weer een uitdaging om meer te eten dan wat ik normaal deed en nu zijn al deze dingen een soort van samen gekomen en kan ik gewoon leven zonder te veel na te denken over dit soort dingen. Juist omdat ik weet hoe het is om er veel mee bezig te zijn, kan ik er nu heel erg van genieten om dat nu niet meer te zijn.

Zo, dit moest ik even opschrijven… Vanmorgen een heerlijk rondje hardgelopen, dus klaar voor deze week!

Hoe zit dat bij jou? Beïnvloed sporten en eten jouw humeur? Ontneem jij jezelf dingen om liever te gaan sporten of je eigen eten te eten?

 

10 Comments

Milou september 29, 2014 at 15:53

Hoi Marit,

Jouw verhaal over ‘Mijn reis naar fit’ heeft mij heel erg aangesproken. Ik las het een paar weken geleden (denk iets langer dan een maand nu), op dat moment zat ik zelf in een dal qua voeding. Naast dat ik opeens veel was gaan sporten, ging ik ook veelste weinig eten. Het werd een obsessie. Net als jou werd ik steeds dunner en zag ik het totaal niet. Mijn humeur veranderde van moe en chagrijnig en gezelliger werd ik niet. Gelukkig bleef ik me wegen en zag mijn omgeving op een gegeven moment dat mijn gewicht niet gezond meer was. Ik was blij dat er weer een kilootje af was, want daar deed ik het voor afvallen en een mooi lichaam. Maar eigenlijk was het niet goed en werd ik juist ongezonder. Door meer te gaan eten moest het wel goed komen, en iedereen dacht dat ik dat ook deed. Ik deed het wel, maar snoepen vond ik onwijs eng. Zoals jij ook zegt: controle. Alles wilde ik controleren en als het niet liep zoals ik had had gepland, raakte ik van slag en ging ik het compenseren op een andere manier, zodat ik haast niet kon aankomen. Toen ik maar bleef afvallen, heb ik om hulp gevraagd. Voor mij gevoel moest ik opeens onwijs veel gaan eten, maar ook vooral weer gaan snoepen. Balans vinden. Ik vond het erg moeilijk. Nu zo’n 1,5 maand verder ben ik 3 kilo aangekomen en weer op een gezond gewicht. Ook voel ik me weer goed en is me humeur stukken leuker. Ik vind steeds meer de balans terug tussen lekker eten en gezond eten, maar het is nog steeds wel een proces. Over een tijdje hoop ik er net zo van eten te genieten als jou, en me geen zorgen meer te maken of ik er nou daadwerkelijk van aankomen, of hoeveel suikers en ongezonde vetten er wel niet in iets lekkers zitten.

Antwoord
Marit september 29, 2014 at 18:02

Als het goed is, heb ik je gemaild?!

Antwoord
Maaike september 29, 2014 at 17:53

Zo blij met je blog en dit soort posts! Fijn dat je deze balans weer hebt teruggevonden! Ik heb zelf hetzelfde meegemaakt en kan op dit moment ook extra genieten van heerlijke weekendjes waarvan ik vroeger misschien zou balen of dat ik er niet alles uit zou halen wat erin zat. Zelf kan ik ook steeds beter relativeren, wel fijn, want dan is het in je hoofd ook wat rustiger 😉
Hoop dat je een fijn weekend hebt gehad, en dat deze week ook een leuke mag worden! Liefs

ps. Kan ik je een mail sturen/contact opnemen over Running Girls Groningen? Jij leidt deze crew toch? EN ik zag op GL2R een blogje dat ze nu ook meiden in mijn studentenstad zoeken haha, dus ben wel benieuwd wat jij ervan vindt! Je mag mij ook mailen op dit adres 🙂

Antwoord
Marit september 29, 2014 at 18:05

Je kunt me mailen via contact! Mail ik je daarop terug!;)

Antwoord
lotte september 29, 2014 at 19:59

ik doe eigenlijk precies hetzelfde. ik let ook bij alles op van oh shit is dit wel gezond, maar ik doe dit ook voornamelijk voor mijn vette huid. ongezond eten = meer puistjes.. dus vind ik het heel lastig om van iets lekkers te genieten

Antwoord
Lieke september 30, 2014 at 22:55

Hoi Marit,

Herkenbaar verhaal! Ik heb niet echt in een dal gezeten maar wilde graag gezonder gaan eten. Ik at gewoon wat ik tegen kwam of haalde dat waar ik zin in had. Lichamelijk heb ik geluk met mijn genen en was er niets van al die snoep, chocola en pepernoten niet echt wat terug te zien maar toch wilde ik mijn lijf meer ‘voeden’ dan vullen. Ook wilde ik me lichamelijk sterker voelen en zodoende heb ik meegedaan aan Personal Body Plan. Het heeft mijn leven best wel veranderd maar ik geniet nog steeds zó erg van echte treats. Dus dan niet de healty brownie protein varriant, nee gewoon de muffins van AH of de echte Milka Oreo, chocolade pepernoten en ga zo nog maar even door. Ik probeer dus te balansen tussen gezonde voeding en training in combinatie met échte treats. Dat wat jij nu hebt gevonden zeg maar 🙂 Goed om te lezen dat nog meer ‘fitgirls’ toch ook gewoon ontzettend kunnen genieten van veel suikers, verzadigde vetten en E nummers! Leve je lijf en je smaakpapillen 🙂

Liefs Lieke

Antwoord
Marit oktober 9, 2014 at 11:10

Wat super om te lezen dat je er echt van geniet! Ik heb dat ook hoor. Soms zie je ‘cheats’ van mensen, wat voor mij nog steeds gezond zou zijn, haha. Ik kan ook erg genieten van de echt ongezonde dingen. Vooral nu er chocolade pepernoten in de winkel liggen! Vooral mee doorgaan dus!

Antwoord
Sharon oktober 1, 2014 at 07:53

Lieve Marit,

Ik vind het echt waanzinnig hoe jij de balans weer hebt gevonden tussen sporten en eten. Ik ben het afgelopen jaar, net als jij, ook heel veel afgevallen en ben nu weer op de weg terug, maar het aankomen lukt mij niet zo heel erg. Zoals je schrijft, heb ik nog steeds heel erg het gevoel dat ik alles onder controle wil hebben qua sporten en eten, en vind het écht heel knap van je dat jij dit al een beetje hebt kunnen loslaten. Ik zou ook heel graag weer willen genieten van zulk soort momentjes, en dat lukt af en toe ook wel, maar automatisch gaat het bij mij niet. Ik hoop dat ik, net als jij, door kan vechten en er uiteindelijk weer bovenop kom! Ik vind het in ieder geval heel fijn om te lezen dat het mogelijk is om gewoon weer te kunnen genieten, wees trots op jezelf!

Liefs,
Sharon

Antwoord
Marit oktober 9, 2014 at 11:09

Hoi Sharon, ik weet niet of ik je gemaild had, maar bij deze nog een reactie. Je moet het tijd geven om die balans weer te vinden. Een jaar geleden toen ik begon, ging ik ook echt nog wel obsessief er mee om en wilde ik zo veel mogelijk krachttraining doen. Je vind er vanzelf een ritme in en dit komt vooral als je ziet dat het werkt, maar ook als je ziet dat ongezonde dingen of een keer niet sporten, geen directe invloed op je lichaam heeft. Geef het gewoon tijd en jij ook trots op jezelf zijn!

Antwoord
Lau juli 24, 2015 at 15:49

Hi Marit! Ik kwam laatst op je instagram en via daar ook op je website. Nu ben ik al je blogs eens aan het doorlezen en komt dit verhaal me echt bekend voor! Door alle ‘hypes’ sloeg ik er eigenlijk ook in door. Kcal tellen, voedingswaarden meten & me tegelijkertijd waardeloos voelen omdat ik iedere keer minder wilde eten. Tot het moment dat ik me dat realiseerde en het roer weer om heb gegooid. Gezond eten, maar ook genieten van ‘snacks’ als zelfgemaakte havermoutkoekjes, verse dadels etc. etc. Ik ben nog niet zo ver dat ik mezelf ook ‘toesta’ om weer eens een echte snack te eten.. maar ook dat zal hopelijk weer eens zonder schuldgevoel kunnen. Een mens zit gek in elkaar! Maar bedankt voor al je mooie blogs en recepten, je bent een inspiratie!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs