Persoonlijk

Een spontane Q&A!

geschreven door Marit februari 2, 2017 9 Comments

Jaaaaa leuk! Vandaag ben ik een dagje vrij en dus vroeg ik jullie via social media of jullie QUESTIONS hadden, zodat ik daarop een ANSWER kan geven. Zo leuk dat jullie me dan ook echt vragen sturen, komt ‘ie!

“Ik ontbijt altijd eerst en daarna wil ik hardlopen, maar dan verzin ik allerlei smoesjes en ga maar niet. Hoe kan ik sneller beginnen met hardlopen?”
Ik ga het liefst zo snel mogelijk wanneer ik wakker ben, want anders moet ik er zo op wachten (inderdaad, ontbijt laten zakken etc…) en dan krijg ik minder zin. Wat mij helpt is om direct mijn sportkleding aan te trekken, koffie te zetten, een cracker te eten (staand in de keuken, anders blijf ik zitten) en GAAN!

“Wanneer komt er weer een filmpje op je YouTube kanaal?”
Waarschijnlijk as. maandag! Ik hou deze week mijn workouts bij, dus dat wordt een “sportvlog”! Met normale vlogs ben ik opgehouden, was toch niet helemaal mijn ding. Ik vind schrijven toch echt leuker dan video’s, misschien moet het nog even wennen, maar voor nu heb ik er nog geen ritme in. Voorlopig dus spontane challenges, workouts en andere video’s. Tips zijn altijd welkom!

“Heb je een doel waar je mee bezig bent voor hardlopen/krachttraining?”
Gister vertelde ik in mijn ‘Weetje Woensdag’ dat ik eigenlijk vooral op onderhoud train. Behouden wat ik heb qua kracht en conditie. Ik heb er gewoon heel veel plezier in, maar verder momenteel geen specifieke doelen. 

“Hoe kom je verantwoord aan en bouw je spiermassa op?”
Aankomen doe je door meer te eten dan je nodig hebt. Dit kun je verantwoord doen door bijvoorbeeld zo’n 300/500 calorieën boven je behoefte te zitten. Deze calorieën kun je laten bestaan uit een goede combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Om spiermassa op te bouwen, eet je ook meer dan je nodig hebt, maar is het extra belangrijk om op de eiwit-inname te letten. Dit natuurlijk in combinatie met krachttraining. 

“Waarom ben je begonnen met een healthy lifestyle en hoe ben je er mee gestart?”
Ik ben er eigenlijk nooit echt mee begonnen, ik doe het altijd al. Ik ben op een ‘normale’ en gezonde manier opgegroeid en heb gezonde producten bijna altijd al lekker gevonden. Nu nog steeds ben ik gek op gezond eten en vind ik het leuk om hier mee aan de slag te gaan. Ik heb natuurlijk wel een ‘ongezondere’ periode gekend, maar ook toen hield ik van gezond eten (iets te veel misschien). Hierna heb ik het opgepakt door me er vooral in te verdiepen, veel te experimenteren en te ervaren wat werkte voor mij. 

“Ik ben door mijn werk vaak weg van huis en moet dan als ik gezond wil eten, zelf alles meenemen Maar dus echt voor onderweg, zonder koelkast bijvoorbeeld. Wat kan ik meenemen?”
Brood, wraps, een mugcake, salade, havermout… Veel eten kan echt wel een dagje buiten de koelkast en is dan ook nog lekker. Je kunt zelf brood maken. Bijvoorbeeld met wortel of bananenbrood. Dit kun je als lunch eten, maar ook tussendoor. Net als een plak zwarte bonen brownie bijvoorbeeld.
Wraps kun je beleggen met kip, ei, avocado, groenten, noem maar op. Dit net zoals een salade, bijvoorbeeld een koude pasta salade.
Ook kun je gewoon gaan voor havermout maaltijden. Je kunt overnight oats maken of een mugcake en deze goed verpakken voor onderweg. Maar er is naar mijn idee ook niets mis met een paar boterhammen met pindakaas of kipfilet en wat snack tomaatjes. En vergeet geen bestek mee te nemen! 

“Hoe heb je zo’n mooi lichaam gecreëerd en hoe snel is jouw vetverbranding gegaan?”
Sjah. Van dit soort vragen hou ik nooit zo, want, naja hoef dat niet uit te leggen denk ik. Het is niet vanzelf gekomen en er zijn ook niet een paar tips die ik je zo kan geven, want ieder lichaam is anders.
Ik heb sowieso nooit echt aan vetverbranding gedaan. Mocht ik even een tijdje wat strenger voor mezelf willen zijn, dan probeer ik wat gezonder en minder te eten en bijvoorbeeld wat meer cardio in plaats van krachttraining te doen. Maar eigenlijk heb ik al jaren een stabiel gewicht, omdat ik de juiste balans heb gecreëerd tussen gezond eten, sporten en ook genieten. En hier krijg ik zoveel energie van, dat ik dit ook uitstraal en ik denk dat je daar al heel ver mee komt!

“Hoe hou je balans in maaltijden? Ik merk dat ik na elke avondmaal een opgeblazen gevoel heb, omdat ik waarschijnlijk meer eet dan ik honger heb, wat resulteert in avondjes op de bank.”
Goeie vraag! Ik voel ook pas na een kwartier of ik genoeg heb gehad of nog een beetje op kan en dat is vaak te laat. Ik denk dat het voor jou vooral belangrijk is om wat langzamer te eten en misschien te werken met kleinere bordjes/minder opscheppen. Heb je na een uur weer trek, dan weet je dat het misschien wat te weinig was. Maar dan kun je altijd nog wat meer nemen! Zelf schat ik het gewoon altijd wat in en daarvan leer je natuurlijk iedere keer. Soms zit ik bomvol, soms heb ik na een half uur weer trek, dat verschilt natuurlijk elke keer. 

“Hoe combineer jij het gezond eten met je werk? Neem je het zelf mee of eet je op je werk?”
Half-half. Ik neem sowieso altijd wat tussendoortjes mee naar werk. Een plak zelfgemaakte, gezonde cake, een eiwitreep en wat fruit. Daarnaast neem ik vaak wat havermout mee voor ontbijt, omdat ik er niet van hou om met brood te ontbijten. En af en toe neem ik zelf avondeten mee, omdat ik dan weet dat er op werk iets met varkensvlees wordt gegeten, daar hou ik echt niet van.

“Wat raad je beginners aan om mee te beginnen? Een split schema of full body? En hoe vaak per week?”
Daar heb ik al eens over geschreven. In deze blog lees je over split of full body voor beginners en in deze blogpost hoe vaak per week! 🙂

“Hoe is bij jou de knop omgegaan om aan te komen en hoe heb je het aankomen opgebouwd/aangepakt?”
Al een oude blogpost, maar hierin vertelde ik hoe bij mij de knop is omgegaan. Het belangrijkste was dat ik me niet meer gezond voelde, mijn relatie tot sporten en eten ook niet gezond was en ik me weer energierijk wilde voelen en mijn schaatsbillen terug wilde. Ik ben naar de sportschool gegaan voor krachttraining, heb me erin verdiept, begon meer en meer te eten en op een gegeven moment vond ik het én heel interessant om te zien wat er met mijn lichaam gebeurde, vond ik het heel leuk om mee bezig te zijn én had ik mijn energie terug! Tips om aan te komen geef ik je in deze blog

“Klopt het dat eiwitpoeder zijn eiwitten verliest als dit verhit wordt?”
Deze vraag krijg ik vaker, maar eigenlijk wil ik het gewoon niet weten, aangezien ik altijd van alles verwarm met eiwitten, haha. Toch heb ik het even opgezocht en het antwoord valt me mee! Ik heb op verschillende websites gelezen dat verhitten de voedingswaarde niet beïnvloed en het de eiwit ook niet schadelijk maakt. Net zoals gewone melk, kan eiwitpoeder gewoon verhit worden. Tijdens de spijsvertering worden de eiwitmoleculen sowieso afgebroken en worden dan gewoon opgenomen. Wel het liefst met zo min mogelijk toegevoegde suikers, omdat die bijvoorbeeld wel door de hitte weer beschadigd kunnen worden. 
Dus ja, de meest veilige keuze is om het niet te verwarmen, dan weet je het zeker, maar uit de verschillende dingen die ik heb gelezen kan verwarmen geen kwaad en zullen de eiwitten niet verloren gaan bij het verhitten. 

“Hoe blijf je motivatie voor sportmomenten behouden?”
Er plezier in hebben en weten wat voor gevoel het je oplevert als je weer een workout hebt geknald! Zelf vind ik het gewoon een heerlijk gevoel om hier mijn dag mee te beginnen. Krijg ik energie van voor de rest van de dag! Plan je sportmomenten en hou hier ook rekening mee. Nog meer motivatie nodig? Lees deze blog!

“Komt er weer een #teamfitwithmarit?”
Dit vind ik een hele leuk vraag, want JA, er komt weer zoiets als een #teamfitwithmarit! Net even wat anders, maarrrrrr dat ga ik jullie allemaal volgende week vertellen, dus stay tuned!

“Wat voor opleiding heb je gedaan?”
Ik heb Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd. Ander half jaar geleden ben ik afgestudeerd na zes jaar. Tussendoor heb ik namelijk nog twee tussenjaren genomen, om te gaan reizen. Nu heb ik sinds een jaar een flexibele functie als pedagogisch medewerker en hier heb ik het echt onwijs naar mijn zin!

Nou, dat was een leuke besteding op mijn vrije dag! Heb je nog vragen, dan mag je ze altijd stellen, in een mailtje of in een reactie hieronder. 

9 Comments

Rian februari 2, 2017 at 15:35

Thanx voor het antwoord!! ?
Ik blijf m’n eiwitpoeder lekker verhitten vanaf nu ? Heeeerlijk
Xx

Antwoord
Marit februari 2, 2017 at 15:58

Was ook erg blij met dit antwoord! 🙂

Antwoord
Anne februari 2, 2017 at 15:57

Teamfitwithmarit!! Was zo leuk vorig jaar

Antwoord
Marit februari 2, 2017 at 15:58

JAAAAAA!!! Vond ik ook!!!

Antwoord
Maartje februari 2, 2017 at 17:53

Jaaa een team fitwithmarit en iedere variatie lijkt me echt geweldig! Ik hou het in de gaten ??

Antwoord
Imke februari 2, 2017 at 20:53

Leuk om weer te lezen! 🙂
Heb je nooit last tijdens het hardlopen als je zo vlak na het ontbijt gaat? En zou je ook een lange duurloop (1,5 uur) kunnen doen op alleen een cracker, of is een steviger ontbijt dan toch aan te raden? (Ik ga namelijk ook het liefst zo snel mogelijk de deur uit, maar ik ben bang dat het niet lukt zo vlak na het ontbijt).

Antwoord
Marit februari 2, 2017 at 21:04

Ik ontbijt dus nooit echt als ik ga lopen, behalve een cracker, maar daar heb ik geen last van. En ik kan daar ook een duurloop van zo’n 15 km op doen, maar als ik langer zou gaan, zou ik wel wat meer eten. Maar dit verschilt per persoon hoor! Ik ontbijt liever daarna groots, dan heb ik er én geen last van én kan ik direct in de ochtend!

Antwoord
Denise februari 3, 2017 at 11:18

He Marit,

Misschien heb je het ooit al wel behandeld, maar ik vraag me af: wanneer je ziek wordt of bent, dan wel of niet sporten? Veel hoor ik ‘wel gaan, dan zweet je het er lekker uit’, maar van de week hoorde ik dat het helemaal niet verstandig is omdat je lichaam aan het vechten is tegen de ziektekiemen en wanneer je gaat sporten je lichaam die kracht gaat gebruiken voor andere zaken en dan dus niet meer tegen de opkomende verkoudheid/ziekte kan strijden.

Groetjes, Denise

Antwoord
Marit februari 3, 2017 at 18:46

Goede vraag, Denise! Hier kan ik binnenkort wel een ‘Weetje Woensdag’ over schrijven! Zelf twijfel ik daar ook wel een beetje over, maar doe ik het vaak op de laatste dag/dagen van het ziek zijn: even rustig wat bewegen.
Maar goeie dus! Binnenkort denk ik te lezen op mijn blog!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram