Persoonlijk

Mijn social media invloed op anderen…

geschreven door Marit juni 28, 2016 39 Comments

Een paar weken terug ontving ik een mailtje van iemand. Diegene vertelde dat ze kampte met orthorexia: een eetstoornis waarbij je alleen maar gezond wilt eten. Ze vertelde dat social media, oftewel de fitgirls, een invloed hierin zijn geweest. Het was op zich een duidelijk, netjes mailtje wat geëindigd werd met de vraag hoe ik aankijk tegen het effect dat ‘fitgirls’ hebben op hun publiek en wat mij beweegt om een ‘fitgirl account’ te onderhouden.

Dit raakte me.

Want weet je waarom? Als er iets is wat ik NIET wil uitstralen is dat jij, diegene die dit leest, diegene die mij ‘volgt’, hetzelfde moet willen zijn als wat ik ben. Dat ik uitstraal dat je  gezond móét eten, dat je naar de sportschool toe móét. Want jij bent jij, ik ben ik. Wat ik wel wil zijn, is een inspiratiebron, een motivatiebron. Ik wil op een realistische manier een balans laten zien tussen sporten, eten en genieten. Ook ik ben ergens vandaan gekomen. Ook ik heb ervaren hoe het voelt om weinig energie te hebben, en weer te werken aan een sterkere Marit. Om wel energie te hebben. En omdat ik me hier zo goed bij voelde, ben ik hierover gaan schrijven. Mijn verhaal gaan delen. Wie of wat mij volgde, boeide me op dat moment niet, ik wilde het gewoon kwijt. Mijn passie. Mijn ervaring. Het fijne gevoel van fit zijn. Inmiddels is dit meer dan een passie, het is deels mijn werk. Op Instagram tel ik inmiddels bijna zo’n 60.000 volgers. Natuurlijk ben ik me dan bewust van wat ik schrijf en plaats op social media.

Juist daarom laat ik zien wat voor mij die balans betekent. Dat ik heel hard kan sporten, maar ook ontzettend kan genieten van een patatje. En dat ik kan genieten van een work out, maar ook van een groene smoothie. Of een rustdag.

En dat heb je blijkbaar niet gezien. En dat vind ik jammer. Ben benieuwd of je überhaupt een kijkje hebt genomen op mijn website voordat je die mail stuurde. Ik heb nog steeds geen mailtje terug ontvangen.

Toch wil ik je ook bedanken, want hierdoor ben ik me wel weer bewuster van wat ik wil uitstralen en overbrengen op mijn lezers. En dat is iets waar ik altijd bewust van wil en moet blijven.

39 Comments

esme juni 28, 2016 at 12:47

Hee Marit! Goed dat je hier ook aandacht aan besteed. Ik weet zelf idd ook wat het is om problemen te hebben met eten en het obsessieve sporten. Toch wil ik even zeggen dat jij juist iemand bent die mij motiveert om gebalanceerd te leven en ook lekker te genieten van een Tony’s op z’n tijd! Vind juist dat je goed laat zien dat er een balans kan zijn tussen sporten, gezonde voeding en genieten van het leven met wat ongezondere snacks en rustdagen! Je bent een inspirerend voorbeeld voor velen denk ik, ga zo door!
Liefs Esme

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:50

Wat een lief berichtje Esme, dankjewel! 🙂

Antwoord
Pien van der woning juni 28, 2016 at 13:10

He lieve Marit,
Als eerste wil ik zeggen dat van alle accounts op insta, jij JUIST een van die gene bent die je motiveert/inspireert om te leven in balans. (Je snapt wel wat ik bedoel ?) Je bent ook echt een heel groot voorbeeld voor me! Want ik had (heb af en toe) orthorexia maar juist DOOR JOU, inspireer je mij om balans te vinden! Ik eet nu gewoon waar ik zin in heb maar als basis eet ik gezond. Ik voel me geweldig! En zit lekker in mijn vel.
Nik hiervan aantrekken want jij bent juist de gene die mensen daarmee helpt in plaats van dat soort dingen veroorzaakt!!
je bent echt een voorbeeld voor me!❤️

Veel liefs,
Pien.

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:51

Wat goed om te lezen dat je je zo voelt Pien, ik gun het je! Jij bent ook een topper! Dank voor je lieve berichtje.

Antwoord
Elske juni 28, 2016 at 13:11

Hee Marit,
Je bent voor mij een inspiratiebron en je motiveert me alleen maar.
Geloof in jezelf je doet het goed ga zo door!!
Je vlogs vind ik ook geweldig!!
Groetjes Elske

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:52

Wat lief, dankjewel Elske!

Antwoord
Ilse juni 28, 2016 at 13:12

Ik sluit me aan bij Esme. Met als toevoeging dat in the end iedereen verantwoordelijk is voor zichzelf. Ik zie bij de meeste fitgirls die ik volg ook wel eens cheat days voorbij komen, dus ik denk dat het ook is dat je ziet wat je wilt zien. Ik kan me voorstellen dat je dat soort dingen niet meer ziet als je een eetstoornis hebt, maar nogmaals, dat kan een ander niet verweten worden.

Ik hoop dat het weer beter gaat met de betreffende persoon en dat ze weer een gezonde balans heeft gevonden. Bedankt voor het bewustmaken, allebei, want ik wist niet eens dat deze stoornis bestond.

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:53

Fijne woorden. Het is inderdaad aan jezelf wie je wel en niet volgt, natuurlijk. En dingen op social media kunnen triggerend werken, maar dan moet je ervoor kiezen om dat niet meer te volgen.
Ik hoop hetzelfde. Bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Julia juni 28, 2016 at 13:25

Marit jij laat juist precies die balans zien, niemand is perfect dus jij ook niet! Patat & chocola, daar doen we het allemaal voor ?

Antwoord
Julia juni 28, 2016 at 13:27

* is/leeft

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:50

Lief, dankjewel!

Antwoord
Lianda Wiegerinck juni 28, 2016 at 13:30

Jeetje wat heftig! En wat vervelend ook ja..
Ik krijg altijd bij jou juist het gevoel dat het om balans gaat en luisteren naar jezelf. 🙂
Heb je zin in iets lekkers, doe dat dan gewoon.
Heb je je dag niet, neem lekker rust.
Heb je wel zin in gezond en trainen, doe dat lekker.

Wel erg goed dat je het laat weten dat het niet altijd even goed wordt ontvangen en eigenlijk wat je zogenaamd mensen aan zou doen door wat je post. Jammer dat mensen inderdaad niet verder kijken en lezen.

Balance is key they said.

Dat is zo ontzettend belangrijk!
Ik vind het juist fijn hoe jij het laat zien en enorm motiverend om door te zetten en te genieten van je leven.

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:54

Ik vond het heftig om te lezen, omdat ik zoiets echt niet wil uitstralen! Natuurlijk sta ik open voor zulke mails, mits het goed onderbouwd is. Dank voor je lieve reactie! Balance is echt the key!

Antwoord
Marvin juni 28, 2016 at 13:39

Vind het een beetje raar dat diegene die zo’n mail stuurt de schuld (deels) bij anderen probeert neer te leggen. Dat is een soort vluchtgedrag, want uiteindelijk is zij zelf 100% verantwoordelijk voor de keuzes die zij maakt op het gebied van voeding, sport en alle andere factoren die hiermee gemoeid zijn. Toont wel aan dat deze persoon niet sterk in haar schoenen staat…

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:55

De mail was netjes geschreven, het was niet perse een aanval, ik voelde me gewoon erg aangevallen, gezien dat hetgeen juist is wat ik niet wil uitstralen. Maar je hebt gelijk met dat je zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Dank voor je reactie, Marvin.

Antwoord
Sanne juni 28, 2016 at 13:59

Ik heb ook gestruggled met een eetstoornis en ik snap dat meisje wel met sommige ‘fitgirl’ instagrams maar dat zijn denk ik (iig voor mij) die hele dunne meisjes die foto’s posten van een beetje kip met sla en tomaat. Dat triggerd me wel een beetje maar jij hoort daar ABSOLUUT NIET bij. Ik volg jou juist omdat jij het tegenover gestelde uitstraalt, je sport en eet gezond en gebalanceerd en dat geeft mij rust. Dan zie ik dat dat dus ook kan. Keep it up, i’m a fan hihi

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:55

Ik snap ook ergens precies wat ze bedoeld, maar dan moet je inderdaad de keuze maken dit niet te volgen, als dit triggert. Bedankt voor je lieve berichtjes, fijn dat ik zo niet over kom!

Antwoord
Lisa juni 28, 2016 at 14:09

Lieve Marit,

Bepaalde dingen komen mij bekend voor je post. Ik was zo iemand die zo bezig was met het volgen van die fitgirls dat ik zo in een dip raakte. Want je moet slank en fit zijn. En ik mocht maximaal 2 x per week snoepen terwijl ik werkelijk soms dagelijks eetbuien had. 5 keer per week sporten. Ik leefde ook niet echt, Ik heb geen sixpack , teveel vet, terwijl ik misschien maar paar kilo teveel weeg. Ik was zo ongelukkig met mezelf. Wat voor mij toen hielp was afgaan van sociaal media en reizen want dat heelde mij en deed mij inzien wat echt belangrijk was. Heb ik nog eetbuien ja die heb ik nog. Vind ik mijzelf nog steeds een mislukkeling nee. En nee ik ben niet diegene van dat mailtje. Want ik zou nooit iemand ergens de schuld van geven omdat het een probleem van mij is dat er iets niet goed zit. Stoornis heb ik ook nooit gehad . Maar sociaal media kan wel iets negatiefs hebben zonder dat de bedoeling is en of dat nou over afvallen, relaties, werk etc gaat. Was en is weer een trouwe volger van je.

Antwoord
Esmee juni 28, 2016 at 14:47

Ja, ik denk dat het mailtje zo ook juist bedoeld was inderdaad. Sommige fitgirls kunnen best wel een negatieve invloed op andere meiden hebben, zonder dat ze dat zelf zo bedoelen. Uit jouw blog af te lezen klinkt het ook niet alsof diegene jou hier de schuld van geeft ofzo.

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:59

Diegene heeft me ook zeker de schuld niet gegeven. Ze vroeg zich wat dingen af en vertelde dat er wel aan heeft bijgedragen. Ik voelde me aangevallen, omdat ik juist niet zo wil overkomen. Ik snap dat sommige accounts negatieve invloed kunnen hebben, maar dan moet je sterk genoeg zijn om dit te ontvolgen om je er niets van aan te trekken.

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 14:58

Dat is wel iets wat je zelf vind: slank en fit zijn. Natuurlijk is dat de leidraad die fitgirls willen uitstralen, maar daarom wil ik juist zoveel mogelijk uitstralen dat er meer is dan dat en dat het juist belangrijk is om die balans te creëren. Ik kan me heel goed voorstellen dat bepaalde accounts triggerend kunnen werken, maar dan moet je er zelf voor kiezen om deze niet te volgen. Wat goed dat je bent gaan reizen, dit heeft mij ook zeker geholpen. Dit meisje heeft mij ook zeker niet de schuld gegeven, ze vroeg zich puur af of ik er bewust van was, maar ik voelde me aangevallen, omdat ik juist anders wil overkomen. Social media kan zeker negatieve invloed hebben, maar op zulke momenten moet je er zelf voor kiezen en de verantwoordelijkheid voor jezelf nemen om dit soort dingen niet te gaan volgen. Dank voor jou berichtje!

Antwoord
Jillian juni 28, 2016 at 15:01

Wanneer er iemand is die een trigger voelt, door middel van fitgirls accounts en motiverende sportaccounts. Dan betekent dat dat diegene weet waar de trigger ligt. Dat betekent ook de keus maken tussen wel kijken en niet kijken.
Ook is het waar dat er ‘fitte/gezonde’ accounts in de omloop zijn, die helemaal niet zo gezond zijn en dus echt wel te weinig eten, in verhouding met hun gesport.

Misschien was dat mailtje wel gewoon een soort uitlaatklep over alles wat diegene gezien heeft, trof ze jouw social media en stuurde ze daarom de mail naar jou.
Marit, ik wil dat je weet dat je een ontzettende motivatie en inspiratie bent voor zo, zo, zó veel mensen. Inclusief voor mij!
Alleen maar positiviteit.

Dikke kus, Jillian

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:51

Ja, ik vind dat je daar gelijk in hebt. Als het je triggert, dan moet je er niet naar kijken, het gaan volgen. Bedankt voor je lieve woorden!

Antwoord
Pam juni 28, 2016 at 15:18

Lieve Marit,

Dit moet jij niet persoonlijk nemen want jij ben namelijk iemand die ook de ‘ongezondere’ tussen doortjes laat zien (bijvoorbeeld op snapchat). Ik denk dat diegene zelf meer gefrustreerd was en jouw als eerste fitgirl tegen was gekomen op het Internet om het tegen te zeggen. Want ja er zijn zat meiden die niet hun mindere gezonde maaltijden laten zien!!
Jij bent mijn inspiratiebron omdat jij laat zie dat af en toe wat lekkers ook mag en dat is ook belangrijk! Tuurlijk train jij hard en Let je ook op je voeding maar je bent er tenminste wel eerlijk over!

Ik zal daarom ook een trouwe volgster blijven!
Liefs x

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:52

Weet ik nu ook! Dat deed ik wel even, maar inmiddels weet ik dat het goed zit. Wat een lieve woorden, dankjewel!

Antwoord
Lotte juni 28, 2016 at 15:36

Lieve Marit,

Niemand kan jou de schuld geven van zijn of haar eigen onzekerheden en de gevolgen daarvan.
Het is goed dat jij bewust bent van wat je doet, meer dan dat kun je ook niet doen.
Ik snap heel goed dat je je onzeker kunt gaan voelen van alle fit-girls en het legioen aan fit-sites op heel internet.
Zelf heb ik daar ook mee te maken, maar ik ben me ook bewust dat ik het zelf op zoek. Het is hoe dan ook een wisselwerking.
Ik haal altijd veel uit jouw berichtjes, en heb net als ieder ander zelf de keuze om ze te bekijken of niet.
Bedankt voor de inspiratie!

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:52

Ik heb natuurlijk niet de schuld gekregen, maar dat fitgirls invloed hebben op dit soort problematieke, vond ik erg om te horen. Je hebt inderdaad zelf de keuze. Bedankt voor je lieve berichtje en sterkte jij! X

Antwoord
Maxime juni 28, 2016 at 15:55

Lieve Marit,

Ik volg je nu een tijdje op instagram, blog & snapchat en keer op keer vind ik het weer geweldig hoe JIJ ja die vrouw die ook ergens is begonnen meiden zoals mij inspireert en motiveert. Ik ben zelf een meisje van 19 wat al een tijdje kamp met overgewicht, nu is eindelijk na tig mislukte pogingen te knop om. Door jou geniet ik zo nu en dan van mijn patatje!

Bedankt! X

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:53

Wat een lief berichtje zeg! Dankjewel!

Antwoord
Chantal juni 28, 2016 at 16:23

Mooi verhaal!
Wat ik juist fijn vind aan jouw profiel is dat je ook geniet en guilty pleasures hebt, dat maakt het realistischer en helpt mij juist om gezonder te eten, omdat dit duidelijk maakt dat je niet altijd alleen maar gezond hoeft. Bedankt dat je je verhalen deelt met ons!

Antwoord
Marit juni 28, 2016 at 17:49

Bedankt voor je lieve berichtje!

Antwoord
Cindy juni 28, 2016 at 20:19

Ik moet door mijn gezondheid heel gezond leven om zo min mogelijk pijn te hebben (en cheat ook wel eens hoor dan accepteer ik de ergere pijn)
Juist door girls zoals jou ben ik enorm gemotiveerd toch voldoende van alles binnen te krijgen en enorm veel inspiratie op te doen om mijn eigen leefstijl te creeeren. Ik ben blij dat deze site bestaat! En ja ik heb een lichte obsessie voor een gezonde leefstijl maar dan op de ‘gezonde ;’) manier. Ga zo door.

Antwoord
Marit juni 30, 2016 at 20:10

Als je dat al van jezelf kan zeggen, is dat heel goed! Wat heb je waardoor je zo gezond moet eten als ik vragen mag? Bedankt voor je lieve berichtje!

Antwoord
Dominique juni 28, 2016 at 22:19

Jeetje, wat heftig! Ik hoop dat het inmiddels beter met haar gaat, of dat je onderweg is daarnaar. Ik kan me voorstellen dat ‘fitgirls’ dit effect uitstralen, sommige wel, sommige niet. De meeste ‘fitgirls’ en natuurlijk ook ‘-boys’ plaatsen alleen maar een foto van hun havermoutje en 10 ons groente die instaworthie waren. Niét van hun patatje, niet van hun Tony’s Chocolonely zeezout caramel. Jij wel, dat vind ik mooi, sterk, moedig vooral. “Fitmetmarit” staat natuurlijk bekend om haar salade kip, maar ook zeker om haar Tony’s Chocolonely! Ik vind het moedig dat jij de uitdaging aangaat om te laten zien dat ‘fitgirls’ en ‘-boys’ écht niet leven op havermout, salade en banaan. Dat ze écht niet elke dag in de sportschool staan. Jij laat zien dat je geen echte ‘fitgirl’ bent wanneer je niet een keertje snoept van de meeste zoete, vette, maar vooral lekkere dingen die er bestaan!
Wat mij wel vaak opvalt, is dat als je zegt dat je gezond eet, mensen dan gelijk zeggen: ‘je moet ook eens wat lekkers eten, hè!’ Nou, ik zal je vertellen: mijn havermout en groenteburgers zijn niet om over te klagen! Maar hey, soms neem ik een stukje taart best aan 😉 it’s called balance.
Stay strong, meisje-van-de-mail.
Ga zo door, Marit.
Niemand is perfect, niemand is echt tevreden met zichzelf, maar zodra je een manier hebt gevonden waarop je denkt: hey! Hierdoor voel ik me greaaaat! Please, don’t you ever let anyone let you down.
Liefs 🙂 ❤️

Antwoord
Marit juni 30, 2016 at 20:12

Daar heb je gelijk in. Maar soms ziet een havermout ontbijtje er ook wat mooier uit dan een stukje chocolade op Insta 😉 Maar ik denk dat de meesten ook echt wel genoeg lekkers eten, maar dat moeten ze dan misschien wat vaker delen. En ohhh je hebt zo gelijk! Net alsof gezond eten niet lekker is, dat is altijd zo’n stomme opmerking! Wat stuur je een lief berichtje zeg. Ik heb inmiddels contact gehad met het meisje en het gaat volgens mij al een stuk beter met d’r nu ze er wat afstand van heeft gedaan, gelukkig!
Echt een lief berichtje, dankjewel!

Antwoord
zonderzooi juni 29, 2016 at 12:44

Jij bent juist degene die uitstraalt dat je niet alleen fit en healthy bent, maar ook gewoon geniet van chocolade en frietjes. En dat vind ik juist zo mooi aan je! Soms heb ik wel eens van die dagen dat ik me helemaal verlies in een healthy lifestyle en alles per se puur en gezond wil doen, dan zie ik weer een snapchat met Tony’s en denk ik: Marit doet het ook dus ik mag het ook! Juist hartstikke motiverend en leuk hoe jij de balans houdt. Keep up the good work girl!

Antwoord
Marit juni 30, 2016 at 20:09

Wat een lieve reactie, dankjewel! Fijn dat je lekker van Tony’s geniet 😉

Antwoord
Aneta juni 29, 2016 at 14:22

Wauw! Ik heb de comments stuk voor stuk gelezen. Wat een mooie woorden komen er voorbij. Ik kan me alleen aansluiten bij wat ieder zegt. Ga vooral zo door! Je inspireert velen van ons en ook mij. Balans in het leven is waar velen naar opzoek zijn. Jij laat dit zien.

Antwoord
Marit juni 30, 2016 at 20:08

Wat een lieve reactie, dankjewel!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram