Persoonlijk

Mijn ‘reis’ naar fit

geschreven door Marit augustus 18, 2014 16 Comments

Precies één jaar geleden kwam ik terug uit Afrika: Kenia & Tanzania. Samen met een groep meiden hebben we daar vrijwilligerswerk gedaan met straatkinderen. Heel veel mooie ervaringen rijker, maar ook weer wat kilo’s lichter. Dat eerste staat natuurlijk voorop en ik zal deze reis dan ook nooit vergeten. Maar op het tweede ga ik nu in… Eigenlijk was Afrika gewoon de druppel… in Afrika zelf kregen we, en de kinderen, echt voldoende en goed te eten. Het was meer mijn haat/liefde verhouding met eten die me na deze reis gewoon opbrak. Al een paar jaar was ik bezig met eten en veel sporten, maar het laatste jaar speelde het echt een grote rol. Ik vond het heel erg fijn om controle te houden over mijn eten. Daarbij fietste ik zo’n 120 km per week voor stage en probeerde ik daarnaast zoveel mogelijk te hardlopen, om te trainen voor de halve marathon. Sporten deed ik dus veel, daarbij goed eten niet. Ik werd dunner… En hoe dunner, hoe mooier. Het was niet dat ik weinig at, maar ik wist precies wat ik at/ging eten en verbruikte veel meer dan ik binnen kreeg. Dit werd opgemerkt in mijn omgeving, maar ik wuifde het weg… Ze zagen me toch eten? Ik lette er echt wel op. En dat deed ik ook, maar het gaf me een kick als het getal op de weegschaal weer lager was. Dit heb ik eigenlijk nooit echt tegen iemand gezegd, maar ja, ik was er eigenlijk non-stop mee bezig.
De controle vond ik fijn, maar ik zag het ook gewoon echt niet. Ik zag dikke benen en ik voelde vet bij mijn buik, ook had ik een onderkin. Als ik nu foto’s terugkijk dan snap ik het gewoon echt niet. Dat ik het mezelf zo moeilijk maakte en ik niet luisterde naar de mensen om mij heen. Mensen hebben zich zorgen gemaakt, maar ik nam het niet serieus. Ik weet niet wat precies de knop heeft omgezet vorig jaar september… Het was denk ik een combinatie van mijn weinige energie, uitgesproken zorgen vanuit mijn omgeving en een nieuwe uitdaging. Ik heb me aangemeld bij de sportschool om krachttraining te gaan doen. Daar heb ik PT’er Jorn ontmoet en samen met hem heb ik een schema opgesteld. Ik probeerde er veel bij te eten, wat op het begin lastig was, cardio te minderen en hiermee kwam ik iedere maand zo’n kilo aan… En nu ben ik heel wat (spier)kilo’s zwaarder, maar ben ik ook weer gewoon Marit. Ik kan weer genieten van dingen en maak me niet meer zo’n zorgen over eten en sporten. Ik ben er nog veel mee bezig, maar op een positieve manier, ik vind sporten gewoon super leuk en het is een enorme uitlaatklep voor mij en bezig zijn met eten vind ik ook leuk en lekker. Ik voel me veel zekerder en heb veel meer energie. Ook al schrok ik van mijn foto een jaar geleden, toch ben ik daardoor in gaan zien dat ik daar echt niet meer terug naar wil. Voor nu ga ik lekker door met sporten, gezond eten & genieten… Wat je reis ook is, afvallen, aankomen, gezond worden, het is niet altijd makkelijk, maar wil je iets echt, dan zal het je lukken!

hakuna matata

16 Comments

Jorn augustus 18, 2014 at 18:49

Een Heel leuk stuk marit. Erg motiverend!!

Groetjes

Jorn

Antwoord
Marit augustus 18, 2014 at 18:51

Vooral thanks aan jou hé Jorn!

Antwoord
Jorn augustus 18, 2014 at 20:55

Ey Marit

Het was je eigen discipline en harde werken dat je hier naar toe heeft gebracht!! Ook de dingen die je er nu nog vrijwillig naast doet zoals de kindertelefoon zijn echt inspirerend.
Keep up the good work!!

Cheers

Jorn

Antwoord
Bo augustus 18, 2014 at 19:12

Wat onwijs knap van je dat je er zo goed uit gekomen bent! Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn, en hoe cliché het ook mag klinken: je kunt écht trots op jezelf zijn.
Geniet van de fijne dingen in het leven, van het sporten en het feit dat je daar nu weer energie voor hebt. Heel veel succes met alles en laat nooit iemand je wijs maken dat je niet goed genoeg bent.

Antwoord
Marit september 8, 2014 at 16:47

Ben ook inderdaad trots! Wat een lieve reactie. Ik hoop dat het met jou dan ook goed gaat, gezien je ervaring.

Antwoord
Merel augustus 18, 2014 at 20:42

Trots op jou meid

Antwoord
Maaike augustus 18, 2014 at 21:02

Fijn geschreven Marit, fijn stukje. Ik herken mezelf er erg in, met mij gaat het nu ook stukken beter 🙂 Echt fijn om te lezen dat het nu ook goed met jou gaat, ook al zie ik dat ook wel op Instagram etc! Toppie bezig!! Vind je recepten ook erg leuk!

Antwoord
Marit september 8, 2014 at 16:46

Beetje laat, maar wat een lieve reactie! Goed om te lezen dat het met jou ook beter gaat! Keep going!

Antwoord
Céline oktober 1, 2014 at 20:14

Wauw, wat een mooi verhaal!
ik volg je al een tijdje op instagram en echt je bent zo’n inspiratie!
zo mooi! en niet alleen je lichaam, ook je ogen en haar gewoon. en hoe je (nu) kan omgaan met sporten en eten, gewoon relaxed en niet obsessief! echt een voorbeeld, dankjewel.

Liefs

Antwoord
Marit oktober 9, 2014 at 11:07

Hoi Celine, wat een super lief berichtje, heel leuk om te horen, want ik probeer echt mensen te inspireren dat het dus ook zo kan! Fijn dat dat gezien wordt. Jij ook succes met je reis naar fit! 🙂

Antwoord
Chantal oktober 7, 2014 at 16:55

Wat een inspirerend verhaal!
Ik ben zelf sinds half september begonnen met krachttraining (deed ervoor altijd cardio en vooral hardlopen) en nu moet ik kilo’s aan gaan komen om spieren te kunnen kweken.
Ik vind het best lastig om aan te komen aangezien ik daar nooit mee bezig ben geweest. Hoe heb jij dit de eerste weken/maanden aangepakt? Wat at je zo op een dag?

Ik ga ook process foto’s maken en zeker jou blijven volgen! Het geeft me inspiratie en motivatie. Bedankt en succes verder!

Antwoord
Marit oktober 9, 2014 at 11:05

Wat een lieve reactie, dankjewel.
Zeker progress foto’s maken! Daar zie je soms veel beter hoe ver je al gekomen bent. Ik ben gewoon bij iedere maaltijd meer gaan eten en zorgde dat ik nooit trek had. Ik hield me niet aan een eetlijst, maar at gewoon wanneer ik dat wilde en probeerde gewoon veel te eten. Koos altijd voor de kcalvolle dingen: pindakaas, noten, veel vullende salades met avocado, ei, bonen etc. Ik ging weer meer vlees eten, voegde overal saus bij toe.
Hoop dat je er wat aan hebt! Succes!

Antwoord
Chanou juli 5, 2015 at 22:10

Hey Marit! Wat een mooi verhaal echt inspirerend! Je moet echt trots op jezelf zijn. Vind t ook heel knap dat je er zo open over durft te zijn! Was je niet bang dat je aan zou komen in vet op bepaalde plaatsen die je niet wou( buik ofzo), want neem aan dat je nu ook weer hoger in vet zit dan toen? (En niet alleen spiermassa omhoog) nogmaals ik vind je een kanjer!
De weg die je hebt afgelegd is niet gemakkelijk, be proud!
Liefs!

Antwoord
Marit juli 6, 2015 at 10:52

Hoi Chanou,
Wat een lieve reactie, dankjewel! Ja, ik was heel bang om aan te komen bij alleen mijn buik, daarom deed ik het ook stapje voor stapje en merkte ik daarbij dat het zich gewoon verdeelde, vooral ook omdat ik er krachttraining bij deed. Mijn vet is inderdaad ook omhoog, maar dat was ook wel nodig en dat is gewoon verdeeld. Dank voor je lieve reactie,
Marit

Antwoord
Lieke februari 13, 2016 at 22:37

Ik vind het heel erg fijn om jouw verhaal te lezen en kan mij hier ook erg in vinden. Al langere tijd ben ik bezig met gezonder eten en meer sporten. Toch zit ik niet goed in mijn vel en begint eten steeds meer een obsessie te worden. Ik wil graag weer een gezond gewicht hebben maar ik ben alleen heel erg bang om aan te komen bij mijn buik. Mijn buikvet (dat ik nu niet meer heb) is iets wat ik vroeger altijd vreselijk vond. Heb je nog tips voor mij om toch de stap te kunnen nemen? Liefs!

Antwoord
Marit februari 14, 2016 at 13:48

Lees mijn blog met tips voor aankomen! 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs