Persoonlijk

Mijn mening over de quote “je moet van het hongergevoel gaan houden”

geschreven door Marit april 1, 2016 15 Comments
blog foto

Vandaag zag ik een een quote op Instagram voorbij komen die verwerkt is in het nieuwe boek van Faya. Stiekem hoopte ik op een 1 april grap, maar tot zover ik nu weet is dat dit helaas niet.
Het “Killerbody dieetboek” van Faya wordt binnenkort uitgebracht en zal jou gaan helpen bij afvallen. Faya is een prachtige vrouw, die ik bewonder om haar prachtige vormen en uitstraling, maar ook om haar doorzettingsvermogen en ik vind het ontzettend tof dat ze mensen wil inspireren en helpen in hun afvalproces. Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor deze vrouw en wil haar in deze blogpost niet aanvallen, maar wil wel graag iets zeggen over de quote die ik op social media tegenkwam en waarvan ik schrok. De betreffende quote luidde:

“je moet van het hongergevoel gaan houden”

Ja, ik schrok daar van. Je moet van het hongergevoel gaan houden? Ik snap het punt dat als je wilt afvallen, je waarschijnlijk moet gaan dealen met een hongergevoel. Afvallen houdt in dat je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Dat kan inderdaad gaan betekenen dat je je niet verzadigd voelt op een dag. Afgelopen woensdag schreef ik daar ook al een blog over. Een negatieve energiebalans creëren. Op deze manier val je inderdaad af. Ik weet er alles van…

Als jullie mij en mijn blogs al een tijdje volgen, dan weten jullie dat ik van ondergewicht kom. Ik had een ongezonde relatie met eten en sporten. Overmatig sporten, te weinig eten. Tijdens die periode had ik honger. Eigenlijk altijd honger. Niet alleen omdat ik ontzettend veel bewoog, maar ook omdat ik altijd bezig was met eten en dan vooral om niet te veel binnen te krijgen. Met honger naar bed, zodat ik een goed gevoel had en ik zou afvallen. Ik ging inderdaad van dit gevoel houden. Het gaf me een goed gevoel, een voldaan gevoel, alsof ik iets kon. En het werkte, want ik bleef afvallen.
Achteraf gezien zat ik hier midden in een ‘lichte eetstoornis’ en kan ik wel zeggen dat dit mijn ongelukkigste periode tot nu toe is geweest. Ik was er obsessief mee bezig. Het overheerste mijn dagelijkse leven. Mijn hele leven. Behalve dat ik er constant mee bezig was in mijn hoofd, werd ook mijn energie steeds minder en was ik echt geen prettig persoon om mee samen te leven.

Nogmaals, ik snap wat er met deze quote bedoeld wordt. Als je wilt afvallen, moet je minder eten dan dat je verbruikt en dat kan ervoor zorgen dat je niet 100% vol zit, dat je je niet helemaal verzadigd voelt. Maar ik vind het dan heftig om te lezen dat je ook van dat gevoel moet gaan houden. Want het is naar mijn idee niet gezond om van het ‘hongergevoel’ te houden. Als je wilt afvallen zul je moeten dealen met het hongergevoel, ja. Je zult je eigen manier moeten vinden om af te vallen en om dit vol te houden.

Maar er is ook een eindpunt, vergeet dat niet. Als je, net zoals ik een paar jaar geleden, van dat hongergevoel gaat houden, dan is er op een gegeven moment geen grens meer. Want het is verslavend om je zo te voelen. Ook al had ik het gewicht bereikt wat ik voor ogen had, het gevoel van honger en slagen in afvallen was verslavend. Je grenzen vervagen. En dat vind ik het gevaar bij deze quote. Dat er mensen worden geïnspireerd om dit gevoel ook te willen hebben en krijgen. Mensen die dit bijvoorbeeld niet nodig hebben of hier gevoelig voor zijn en waarbij het doel wordt om dat hongergevoel te hebben, in plaats van om aan jouw ‘killerbody’ te werken.

Met deze blogpost wil ik graag mijn mening laten weten over een quote waar ik gewoon niet achter sta. Met mijn blog wil ik graag laten zien hoe je op een leuke manier bezig kunt zijn met sporten en eten. Dat je er plezier in kunt hebben. Natuurlijk moet je er iets voor doen en soms iets voor laten om te werken aan een lichaam dat jij wilt, maar het is ook belangrijk om te genieten van jouw proces en een manier te creëren wat bij jou past en waar je zelfs plezier in kunt hebben.

15 Comments

Femke april 1, 2016 at 11:22

Ben het helemaal met je eens Marit!

Antwoord
iris april 1, 2016 at 11:27

1000 x love voor dit stuk!

Antwoord
Zonderzooi april 1, 2016 at 11:28

Super goed dat je hier een blogpost over schrijft Marit. Zo inspireer je veel (jonge) meiden om een fitte levensstijl te creeeren in plaats van zichzelf uit te hongeren. Heel mooi!

Antwoord
Nicole april 1, 2016 at 11:37

WOW marit wat goed! Bij mij precies zo, ik zag er altijd goed uit (+5kg) en ben toen gestopt met de pil, krachttraining gaan doen en op mn eten gaan letten. resultaat 5kg eraf en veel ongelukkiger maar dat zag ik die tijd niet in, af en toe is het lastig nog om mij niet zo met eten bezig te houden maar als ik honger heb eet ik, je lichaam geeft het niet voor niks aan.

Hoe heb jij die knop omgezet? daar ben ik wel benieuwd naar, ben je nu weer op gezond gewicht?

Antwoord
Marit april 1, 2016 at 20:05

Hi Nicole, bedankt voor je reactie! Ik heb er een aantal keer overgeschreven, dit kun je terug vinden onder het stukje ‘persoonlijk’. Daar beschrijf ik hoe bij mij de knop om is gegaan 🙂

Antwoord
Mandy april 1, 2016 at 12:27

Heel herkenbaar verhaal :).
Wat betreft Fayah.. ik kom wel meer dingen bij haar tegen waarvan ik denk… serieus? Veel achterhaalde informatie en ze doet alsof ze het zelf heeft uitgevonden, terwijl veel mensen al veel verder zijn qua kennis.
Kortom, ik vind fayah geen goed voorbeeld.
Goed dat je dit soort opmerkingen aan het licht brengt, want zoiets mag gewoon niet gezegd worden door iemand waar veel jonge meisjes tegenop kijken

Antwoord
Gerbrich april 1, 2016 at 13:40

Goed dat je dit schrijft Marit! Helemaal eens!

Antwoord
Fenn april 1, 2016 at 15:00

Mooi stuk weer Marit en helemaal met je eens. Met name omdat ik precies heb gevoeld wat je beschrijft met het doorslaan in dat honger gevoel.. Ik denk dat Faya niet in zit wat de gevolgen zijn, ondanks dat ik haar een pracht voorbeeld vind en haar graag volg op insta. Dit had ze toch wat tactischer kunnen brengen.

Antwoord
Ilse april 1, 2016 at 15:32

Helemaal mee eens! Heb zelf precies hetzelfde meegemaakt en het is zeker niet goed om een hongergevoel te promoten. Je schrijft duidelijk, maar ook luchtig. Fijn om te lezen 🙂

Antwoord
Alissa april 1, 2016 at 15:57

Helemaal mee eens! Stiekem hoop ik dat ze het ook verwijderd van instagram, omdat ze best veel invloed heeft op meiden die haar volgen..

Antwoord
Laura april 1, 2016 at 16:14

Ik ben het helemaal met je eens! Goed dat je hier een blog over schrijft!!

Antwoord
Jelmer april 2, 2016 at 21:52

Ok, nu even opnieuw schrijven zonder mitsen en maren en dan maak je een punt. You can do it ?

Antwoord
Marvin april 3, 2016 at 11:36

Ben het met je eens Marit! Dit is een bewering waar ik ook mijn bedenkingen bij heb…

Antwoord
Anna mei 8, 2016 at 05:29

Wauw! Super mooi geschreven. Ik heb zelf ook al 7 jaar een eetstoornis (en ondergewicht), en inderdaad, ik denk dat het voor veel mensen tricky is om hierin te gaan geloven. Ik denk inderdaad ook dat als je echt goed luistert naar je lichaam, het goed aangeeft wat je nodig hebt. En het dus juist goed voor je is om te eten als je honger hebt. Zelf vind ik het nog erg lastig, zeker als ik gesport heb, merk ik dat ik voor mijn gevoel een soort van te veel eten nodig heb. Voor mij en veel andere meiden met een eetstoornis is het dus juist denk ik heel belangrijk om hiernaar te luisteren en niet vast te klampen aan bv. die 2000 of 2500 kcal richtlijn voor vrouwen. Bedankt voor deze mooie post weer.

Antwoord
Marit mei 8, 2016 at 18:13

Bedankt voor je reactie, Anna.
Wat vervelend om te lezen dat je zelf met een eetstoornis kampt, maar goed dat je aangeeft dat het belangrijk is voldoende te eten. Veel succes!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram