PersoonlijkSportenTips

Mannelijke en vrouwelijke energie

geschreven door Marit november 11, 2021 0 comments
blog foto

De laatste tijd hoor ik er steeds meer over: mannelijke en vrouwelijke energie. Iedereen bezit beide, echter overheerst de mannelijke energie in de huidige maatschappij. Dat houdt in: alles moet meer, sneller en beter. Dat wordt ook wel de “yang” genoemd, terwijl veel mensen op zoek zijn naar meer “yin” in hun leven. Ik vind dit een super interessant onderwerp, daarom ga ik er in deze blogpost wat dieper op in.

Vrouwelijk & mannelijk, yin & yang

Iedereen bezit vrouwelijke en mannelijke energie. Net zoals het yin & yang symbool: niets is helemaal zwart of helemaal wit. De meeste vrouwen hebben meer vrouwelijke energie en de meeste mannen meer mannelijke, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Hoe deze twee energieën zich verhouden kan per persoon en per levensfase verschillen.

Vrouwelijke energie

De vrouwelijke energie is vooral naar binnen gericht. Wie een sterke vrouwelijke energie heeft, is in staat zichzelf en anderen te voeden, te troosten en te helen. Andere kernwoorden die bij vrouwelijke energie passen zijn: zachtheid, warm, gevoel, sensueel, vertragen, controle opgeven, intuïtief, overgave, flow, creatief, speels en ontvangen. Wanneer je in contact bent met je vrouwelijke energie, heb je moeilijk toegang tot de bron van wijsheid die ieder van ons in zich draagt. Je zintuigen zijn gevoelig en nemen veel in zich op. Wat belangrijk is bij vrouwelijke energie is dat het goed is regelmatig tijd voor jezelf te nemen, om te reflecteren, af te stemmen, op te laden en te ontladen.
Vrouwelijke energie is de ‘zijn’-energie (“ik ben”), in tegenstelling tot de mannelijke energie: ‘doen’. 

Mannelijke energie

De mannelijke energie is naar buiten gericht. Dit betekent vooral dingen doen en voor elkaar krijgen. Kernwoorden die bij mannelijke energie passen zijn: leiding nemen, actie ondernemen, daadkracht tonen, grenzen aangeven, doelgericht zijn, geven, succes is belangrijk, focus hebben, stabiel zijn en plannen. Bij deze energie is er een verlangen naar ultieme vrijheid. Achter kunnen laten wat langer niet dient en op de toekomst gericht.

Zoals kun je uit bovenstaande al opmerken dat de mannelijke energie overheerst in onze maatschappij. Een haastige, stressvolle maatschappij, waarin veel geregeld en gepresteerd moet worden. Hierdoor vergeten we wel eens naar ons lichaam te luisteren en het contact met je gevoel kwijt te raken. Veel mensen zouden daarom wel wat meer vrouwelijke energie willen: meer naar ons hart en intuïtie luisteren.

Energie

Zowel mannen als vrouwen hebben dus mannelijke en vrouwelijke energie. En daar wil je (of in ieder geval ik) juist een fijne balans in hebben. Want teveel mannelijke energie kan intimideren overkomen en daarmee anderen afschrikken en met te weinig vrouwelijke energie kan het lastig zijn je gevoelens te uiten en geen commitment te willen afleggen. Overigens gaat dit over energie, dus dit gaat vaak heel onbewust en is dit ook een persoonlijke kwestie (aan de hand van opvoeding).

In balans brengen

Een te veel aan vrouwelijke of mannelijke energie kan als niet prettig worden ervaren. Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen om dit meer in balans te brengen, dit gaat dan vooral om meer vrouwelijke energie toe te passen.

  • Uit je hoofd, in je lijf: door te dansen, mediteren & yoga te beoefenen
  • Re-connecten met je gevoel: wat voel je? Wat zegt je hart? Wat zegt je hoofd? Wat zegt je (onder)buik(gevoel)?
  • De natuur in
  • Leven naar je cyclus: voelen, luisteren naar je lichaam en het met liefde voeden
  • Creatief bezig zijn: schrijven, tekenen, schilderen, fotograferen, armbandjes maken, knutselen, bakken…
  • Minder serieus zijn en meer genieten in het nu

Voor nog meer tips is deze blog hierop mooi aansluitend: tips om minder te stressen en meer te ontspannen.

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe jij hierover denkt en vooral wat je hierbij voelt. Door hier meer over te lezen weet ik dat ik altijd veel mannelijke energie heb gehad, maar dat ik steeds meer vrouwelijke energie toepas. And that feels goooood!

Hoe zit dit bij jou? ♥

Bronnen:
https://www.happinez.nl/groei/zit-jij-vol-mannelijke-of-juist-vol-vrouwelijke-energie-doe-de-test/
https://thegreenguide.nl/vrouwelijke-mannelijke-energie-helen/
https://www.dekrachtigevrouw.com/post/vrouwelijke-energie
https://www.dekrachtigevrouw.com/post/verbinden-vrouwelijke-energie

Laat een comment achter

Mijn andere blogs