Persoonlijk

Hoe ik geld verdien met mijn blog

geschreven door Marit januari 28, 2017 7 Comments

Een paar weken geleden gaf ik bij een studentenvereniging een lezing over hoe ik geld verdien met mijn blog. Op social media liet ik zien dat ik hier een lezing over gaf en ik kreeg de vraag of ik hier eens een blog over wilde schrijven. Inmiddels blog ik 2,5 jaar en begin ik steeds meer ‘dit wereldje’ te snappen, vind ik het eerlijk gezegd best interessant en wil ik tegenover jullie ook graag transparant zijn over hoe ik dan geld verdien met mijn blog.

Allereerst wil ik vertellen dat ik nooit met mijn blog ben begonnen met de insteek er geld mee te verdienen. Naar mijn idee zal dat ook nooit je insteek moeten zijn. Mijn blog is begonnen uit hobby, en nog steeds is dit zo, alleen verdien ik er nu ook af en toe iets mee.

De eerste 1 á 2 jaar waren voornamelijk investeren, zowel tijd als geld. Naast mijn studie en baantjes besteedde ik veel vrije tijd in het schrijven van blogs, het maken van foto’s en de social media erom heen. Daarnaast besteedde ik, meer geld dan ik ‘normaal’ zou doen, aan boodschappen, decoratie, sportkleding, openbaar vervoer, noem maar op. Iets wat ik alleen maar leuk vond en ik denk dat door te investeren, mijn blog en social media ook is gaan groeien, wat weer motiveerde.

Omdat mijn blog en social media groeide, werd ik ook steeds meer opgemerkt door bedrijven. Producten werden opgestuurd, er kwamen samenwerkingen en vorig jaar sloot ik me aan bij het mediabureau Femmefab. Een mediabureau dat zich websites en blogs vertegenwoordigt, dit pas vanaf een bepaald aantal unieke bezoekers per maand. Zij hebben bijvoorbeeld contact met bedrijven, die bedrijven zoeken bloggers die iets over hun product kunnen schrijven en zij doen dan de verdere afhandeling: het aantal blogs, social media posts, vergoeding etc.
Het klinkt misschien heel gek dat ik geld krijg, omdat ik over een product schrijf, maar dit komt omdat er ‘gebruik’ wordt gemaakt van mijn bereik. Denk maar eens aan een reclame op tv, dat kost een bedrijf ook geld, omdat ze gebruik maken van het bereik van de tv-zender. Bedrijven benaderen steeds vaker bloggers, omdat zij een specifiekere doelgroep kunnen bereiken (voedingsproducten bij ‘food bloggers’).

Genoeg gekletst, hieronder laat ik je zien waardoor ik nu geld verdien met mijn blog:

  • Advertorials
    Dit zijn blogposts die ik in opdracht schrijf vanuit Femmefab of een ander bedrijf waar ik een samenwerking mee heb. Een gesponsorde blogpost dus. Ik heb het zelf natuurlijk helemaal in de hand of ik ergens iets over wil schrijven. Ik kijk dan altijd naar of het bij mijn blog (voeding en sport) past, of ik het zelf zou gebruiken en of jullie het interessant zouden vinden om hier meer over te weten. De advertorials die ik schrijf zijn dan ook in de meeste gevallen positief (en eerlijk) geschreven, omdat ik geen blogpost over een product schrijven als ik niet tevreden ben.
  • Affiliate 
    Affiliate links zijn bijvoorbeeld de links in mijn recepten die naar Body & Fitshop verwijzen. Zo zien jullie niet alleen welk product ik bedoel in het recept, maar als jij besluit een bestelling te doen bij de Body & Fitshop (via mijn link), dan krijg ik een bepaald % van het uiteindelijk bedrag wat jij besteld. Ik maak namelijk reclame voor het product, dus krijg daar op zo’n manier weer een (kleine) beloning voor terug.
  • Banners
    Zoals je misschien al eens opgevallen is, heb ik regelmatig reclame op mijn website. De banners op mijn website worden ook geregeld door Femmefab. Ik word door hun gezien als food & sport blogger, dus er worden voornamelijk banners geplaatst die hiermee te maken hebben. Denk hierbij aan reclame van een supermarkt, sportkleding of een merk waar ik op dat moment een samenwerking mee heb. Het verdienmodel hieraan is dat het desbetreffende merk van de reclame betaald om op mijn website te staan. Het bedrag wat ik hiermee verdien is echt minimaal.

Het is natuurlijk hartstikke leuk dat ik nu met mijn hobby geld kan verdienen. Hiervan kan ik bijvoorbeeld mijn hobby blijven bekostigen, is uitdagend en motiverend en ik heb inmiddels al veel geleerd en leer nog steeds iedere dag. Het is soms best wel een wereldje hoor, wat ik af en toe ook lastig vind. Ik krijg geen producten opgestuurd omdat ik zo’n ‘aardig meisje’ ben, maar omdat bedrijven gebruik willen maken van mijn bereik. Ik voel me soms net een product, maar dat hoort er denk ik ook bij.
Ik probeer zorgvuldig om te gaan met samenwerkingen en zoek samenwerkingen die bij me passen en waarbij ik me goed voel. Ik wil wel geloofwaardig blijven, ondanks dat ik ook af en toe gesponsorde blogposts schrijf. Veel mensen vragen me wanneer ik fulltime voor mijn blog ga, maar zelf zie ik dat niet zitten. Niet alleen omdat ik niet afhankelijk wil zijn van mijn blog en de inkomsten hiervan, maar vooral omdat ik merk dat ik door mijn werk met kinderen erg bewust ben van het feit dat er meer is dan bloggen, sporten en gezond eten. Ik vind het tot nu toe allemaal nog erg leuk, maar ben ook realistisch genoeg dat ik dit niet nog jaren zal gaan doen en door mijn werk aan mijn toekomst kan werken. De balans tussen mijn blog en mijn werk vind ik voor nu heel leuk en fijn!

Ik ben wel benieuwd wat jij er nou van vindt. Had je verwacht dat je met bloggen geld zou kunnen verdienen? Zou je dat zelf willen?

7 Comments

Lisa januari 28, 2017 at 12:51

Interessante post! Ik lees het tegenwoordig steeds meer dat mensen geld verdienen met hun blog. Super leuk, maar zoals jij ook zegt, ik heb soms bij andere bloggers wel het idee dat de kwaliteit van hun blog erdoor achteruit gaat.

Antwoord
Marit januari 28, 2017 at 13:07

Bedankt voor je reactie! Dat is het gevaar natuurlijk, je moet daar zorgvuldig in zijn, maar vind dat zelf ook best vaak lastig! Veel mensen leven van hun blog, dus dan moet je soms ook wel, anders heb je geen inkomsten.

Antwoord
Ellen januari 28, 2017 at 17:37

Leuk om te lezen. Ik blog nog maar kort, en verdien er geen geld mee. Dat is ook niet mijn insteek inderdaad. Het moet wel een persoonlijke blog blijven, en als je ervoor betaald wordt, moet je toch schrijven wat de klant wil. Het lijkt me wel heel leuk om dat af en toe te kunnen doen! Daarvoor heb ik veel te weinig bezoekers, dus het lijkt me ook heel leuk om te lezen hoe jij meer bezoekers naar je site hebt gekregen.

Antwoord
Belinda januari 28, 2017 at 19:26

Daar ben ik ook idd benieuwd naar Ellen. Ik blog zelf ook nog maar heel kort en heb ook zeker niet de insteek om er geld mee te verdienen. Als het ooit zou gebeuren, is dat een leuke bijkomstigheid, maar ik vind mijn werk te leuk en blog puur uit hobby en hoop dat mensen het leuk vinden om ze te lezen. Regelmatig Bloggen en je blog levendig houden is een must, maar ben erg benieuwd hoe je meer bezoekers kan krijgen op je blog.

Antwoord
Marit januari 29, 2017 at 12:24

Hi Belinda, bedankt voor je berichtje! Zie het antwoord wat ik op Ellen gaf! 🙂

Antwoord
Marit januari 29, 2017 at 12:24

Hi Ellen, bedankt voor je reactie. Je hoeft natuurlijk niet te schrijven wat de klant wil, ik geef pas akkoord voor het schrijven van een advertorial als ik enthousiast ben over het product.
Misschien dat ik ooit nog een blog schrijf over hoe je kunt werken aan bezoekers, maar dat is natuurlijk ook een geheimpje van de chef 😉 + was de blogpost gister al wat out of the box op Fit with Marit, haha. Zullen vast al genoeg blogjes over zijn! Hope you understand! 🙂

Antwoord
Angela april 3, 2020 at 11:35

Had vroeger een voedingsgerichte website met artikels en recepten. Ik had geen bereik voor mijn gevoel, 1000 kliks, maar het leek allemaal uit America, dus ik dacht; nep-kliks. Uiteindelijk was er toch een notenwebshop die een doorverwijzing wilde, maar begreep niet dat ik daar dan een % voor kon vragen. Haha! Vind het ‘wereldje’ ook aardig vermoeiend. Ben gestopt.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram