Persoonlijk

Het tweede trimester

geschreven door Marit augustus 16, 2023 0 comments
Tweede trimester

Het tweede trimester is tot einde gekomen en we zijn begonnen aan het derde en laatste trimester van deze zwangerschap! De tijd gaat snel, mijn buik groeit lekker door en met de beebs gaat het gelukkig goed. Inmiddels ben ik 29 weken zwanger en blik ik graag met je terug op het tweede trimester.

NIPT & 13 weken echo

Hoe het eerste trimester is gegaan, dat kun je in deze blogpost lezen. We waren zo ontzettend blij om eindelijk een positieve test in handen te hebben, maar ik was ook zo ontzettend onzeker in deze eerste weken/maanden. Gelukkig heb ik meer kunnen genieten van het tweede trimester. Deze begon met de NIPT test en 13 weken echo. Deze waren allebei goed, wat een grote opluchting was. Vanaf dit punt kon ik steeds meer genieten en geloven dat ik écht zwanger ben.

Net zoals in het eerste trimester voelde ik me goed, maar had wel veel afkeur naar eten en at vooral waar ik zin in had: frituur, snoep, chocolade, ijsjes, etc. Groente, warm eten en vlees kon ik echt niet eten. Toen ik zo’n 15 weken zwanger was zijn we op vakantie geweest naar Zakynthos en hier heb ik heerlijk kunnen genieten van frietjes, pita, tzaziki, salades, ijsjes, Griekse yoghurt, etc. Daarnaast was ik wel wat sneller moe dan normaal, maar niet constant vermoeid. Mijn buikje begon een heel klein beetje te groeien (al zag ik dat zelf vooral) en dat kon me niet snel genoeg gaan.

Tweede trimester

Geslachts- en 20 weken echo

Rond de 17 weken hadden we een pretecho gepland, omdat we toch wel heel nieuwsgierig waren naar het geslacht. Het maakte ons helemaal niets uit, maar we vonden het heel fijn om te weten, om het allemaal wat echter te maken. Ik voelde nog niets en ook aan de buitenkant was nog weinig te zien. We vroegen de echoscopiste om het geslacht op een kaartje te schrijven, die we later op een mooie plek hebben bekeken. Een heel bijzonder moment wat ik nooit zal vergeten! Een paar dagen later kwamen onze families bij ons (roze of blauwe) cupcakes eten, wat zo ontzettend leuk was. Over een paar weken zal ik gaan delen welke kleur deze cupcakes waren, ik hou het nog even spannend 😉 (Zou het heel leuk vinden als je een reactie achter laat met wat jij denkt dat er in mijn buik groeit, een jongetje of meisje!?)

Helaas zag de echoscopiste ook iets afwijkends tijdens deze echo, wat zij dan genoodzaakt is om te delen. Één van de niertjes leek iets verwijd (vocht gaat dan niet helemaal goed weg) en hier maakte ze zich zorgen om, dus wilde ze dat we de 20 weken echo in het ziekenhuis gingen doen. Dit was voor ons in eerste instantie erg schrikken, maar omdat het in de meeste gevallen niets ernstigs is, konden we dit ook weer goed naast ons neer leggen. Bij de 20 weken echo werd het verwijde niertje bevestigd, maar ook hier nog geen grote zorgen. Op het begin van het derde trimester gaan we weer naar het ziekenhuis, om te kijken hoe het er dan uit ziet. We maken ons hier geen grote zorgen over. Verder was de 20 weken helemaal goed en was de beebs lekker aan het bewegen in mijn baarmoeder.

Fertiliteitstraject

20 weken

Toen ik 20 weken zwanger was, vond ik het een mooi moment om het te delen op social media. We waren er klaar voor! De onzekerheid was een stuk minder en ik had zin om op Instagram te delen over mijn (toch wel) nieuwe leven. Het was echt nog mooier dan wij ons hadden kunnen voorstellen. ZOVEEL lieve berichtjes! Heel bijzonder om het zo met de wereld te delen en zoveel liefde te ontvangen. Ook deelde ik dat het bij ons niet “vanzelf” is gegaan en ook hier kwamen veel (herkenbare) berichtjes op. (Ik heb inmiddels een blogpost geschreven over ons fertiliteitstraject, deze kun je hier lezen).

Baby voor het eerst gevoeld

Mijn placenta ligt voor mijn baarmoeder, dus er werd mij al verteld dat ik de baby wat later zou kunnen gaan voelen. Rond de 22 weken was het dan zover! Ik voelde de baby! En vanaf dat moment ook heel veel! Bij elk schopje gaat er een geluksgevoel door mij heen, ik vind het zo gezellig! Ook Tom legt regelmatig zijn hand op mijn buik, waarop de baby reageert en even contact zoekt. De bewegingen worden steeds groter en vooral als ik in bed lig, is de baby heerlijk in mijn zij aan het porren met de voetjes.

Groeiende buik

Vanaf dat ik de baby voelde is ook mijn buik echt wel meer zwangere vormen aan gaan nemen. Omdat ik vroeger een eetprobleem heb gehad, word ik wel eens gevraagd of ik ook moeite heb met de groeiende buik, maar dat heb ik dus totaal niet. Ik vind het juist zoiets moois wat er gebeurt en geniet van elke groei die ik zie. Ik weet ook dat het anders kan zijn en ik kan dat ook begrijpen. Je moet ook wennen aan je lichaam, die vormen aan neemt die je niet kent. Toch kan ik het heel erg los van elkaar zien en hoop ik juist dat de baby lekker zijn/haar ruimte inneemt om door te groeien.

Sporten

Op Instagram kreeg ik heel vaak als tip door om het zwanger fit programma van “Sterkher” te volgen. Ik heb dit programma gekocht en ben echt mega fan! Elke vier weken is er een ander schema (voor zowel thuis als in de sportschool), gericht op het fit en sterk maken/houden van je lichaam en als voorbereiding op de bevalling (en herstel daarna). Ik probeer drie keer per week naar de sportschool te gaan en daarnaast wandel ik, volg ik af en toe een yoga filmpje, zijn we nog altijd druk aan het klussen en pak ik na de zomerstop het zwemmen weer op. Ik vind het heerlijk om in beweging te blijven en ben ook heel blij dat dit lukt.

Ik kijk heel positief terug op het tweede trimester! Ik voel me goed, kan blijven sporten, vermaak me prima op kantoor en geniet van de schopjes in mijn buik. Wel moet ik zeggen dat ik snel moe ben en ook vaak genoeg uren op de bank lig, omdat ik na bijv. een werkdag gewoon geen energie meer heb. Dus laat het niet overkomen alsof ik barst van de energie en alleen maar bezig ben, haha!

De komende tijd gaan we nog een paar dagen samen weg (in Nederland) en… we gaan beginnen met de babykamer! Ik heb al wat dingetjes via marktplaats gescoord en kan niet wachten om te gaan verven/behangen/inrichten! Via Instagram zal ik jullie hier uiteraard in mee nemen.

♥♥♥

Tweede trimester

Laat een comment achter

Mijn andere blogs