Persoonlijk

Het gras is altijd groener op het andere social media kanaal

geschreven door Marit augustus 14, 2017 35 Comments

In mijn blog-vakantie heb ik er niet alleen voor gekozen om eventjes afstand van m’n blog te doen, maar ook van social media. Ik merkte dat het me allemaal even te veel werd. Ik ging me te veel vergelijken met andere bloggers, fitgirls, fashion girls, noem maar op… We delen de mooiste plaatjes, schetsen het perfecte leventje… hierdoor ging ik twijfelen aan mijn eigen leventje, aan mijn eigen posts… kortom: ik was naar mijn idee te veel energie aan het verspillen aan social media en het onzeker worden hierdoor. Hoe wilde ik over komen? Wat wilde ik delen? Hoe wilde ik anderen motiveren en inspireren? Wilde ik überhaupt nog bloggen? Zonde, want tot kort daarvoor was social media juist altijd een grote inspiratiebron voor me en was ik ontzettend fan van de manier waarop we elkaar inspireerden, motiveerden en informatie met elkaar deelden. Net zoals wijzelf, veranderd ook social media. Er vinden constant verschuivingen plaats. Niet alleen van wat we qua lichaam mooi vinden, maar ook onze foto’s veranderen (worden steeds professioneler), onze teksten (die moeten steeds pakkender en spannender) maar bijvoorbeeld ook het hele gedoe omtrent volgers en likes kopen. Kortom: ik was er even helemaal klaar mee en deed daarom bewust afstand.

Dat heeft me goed gedaan. Zo had ik extra tijd en ruimte om na te denken over wat ik zoal wil de komende tijd. Met mezelf, met wat andere dingen en natuurlijk met mijn blog en social media kanalen. Omdat ik zelf opeens ervaarde wat anderen voor invloed op mij konden hebben, bedacht ik ook wat ik voor invloed op anderen kan hebben. En wat ik daar zelf in kan doen. En eigenlijk is dat gewoon mezelf zijn, want dat heb ik de afgelopen jaren ook gedaan en zo werkte het voor mij het beste, en ik denk ook voor jullie. Mijn recepten en workouts delen, mijn struggles en challenges, tips, persoonlijke verhalen etc. De dagelijkse dingen omtrent sporten, eten, plezier en de balans hiertussen. Dat het niet erg is om eens ongezond te eten, dat het niet erg is om eens een workout (of twee) over te slaan en dat het leven er is om ervan te genieten. En dit niet met jullie delen door de mooiste foto’s te plaatsen, maar meer foto’s van het hier en nu. Het is soms lastig om niet het perfecte plaatje weer te geven, want je kiest al snel de mooiste foto’s, maar jullie weten toch hopelijk ook inmiddels wel dat nobody’s perfect en ik dus ook niet.


In het vliegtuig naar New York kwam ik nog een mooi stuk in de Flair tegen, wat ik nog met jullie wil delen:
“Psychologen stellen dat er twee soorten afgunst zijn: kwaadaardig en goedaardig. Kwaadaardige afgunst is bitter en giftig en is erop gericht om dingen gelijk te trekken, zelfs als dat betekent dat de je de ander ermee benadeelt. Goedaardige afgunst echter kan motiverend en inspirerend werken. Als je ziet dat iemand in jouw omgeving iets heeft of kan wat jij ook wilt, kan dat je net het laatste duwtje geven om dit ook voor elkaar te krijge. Afgunst is menselijk en is overal. Onderzoekers hebben ontdekt dat als je een groep onbekenden in een ruimte zet, ze direct gaan taxeren. Wie is er mooier, wie lijkt er slimmer etc. Bij mij speelt onzekerheid een grote rol, vermoed ik. Ik ben heel goed in het beneden halen van mezelf, en de manier om te doen, is om de mensen in je omgeving een treetje hoger te plaatsen. Dodelijk vermoeiend, maar het gras is voor velen van ons nu eenmaal groener aan de overkant. Ook al weten we stiekem heus wel dat er van dichtbij bekeken waarschijnlijk wel wat dorre plekken in zullen zitten. Volgens Roos Woltering zijn er twee redenen voor het groener-gras-syndroom: “Allereerst zien we nooit het grotere geheel. We zien slechts onderdelen. Als je bijvoorbeeld denkt: wat heeft zij toch een leuke man, hij staat altijd zo geanimeerd te praten, mis je misschien wel het feit dat deze man altijd eerst een uur over zichzelf praat. Ten tweede zijn vandaag de dag onze verwachtingen geëscaleerd. We krijgen steeds hogere verwachtingen van onze eigen levens. We kunnen op heel veel gebieden uit steeds meer dingen kiezen en zien bij anderen honderd dingen die we óók hadden kunnen kiezen. Dan gaan we vergelijken.”

Het stukje trok mijn interesse, omdat ik me ook bezig hield met anderen, wat zij van mijn vonden, maar ook met wat ik van hun dacht. Hoge verwachtingen van onszelf, van elkaar en constant vergelijken. En ik denk niet dat ik de enige hierin ben, daarom mijn keuze om dit met jullie te delen.
Je hebt denk ik altijd wisselende momenten, de ene keer ‘trek’ je social media beter dan de andere keer. Afstand doen voor mij kan heel goed zijn, maar nu langzamerhand merk ik dat ik zelf weer beter weet wat ik wil, dus dat ik me minder ga vergelijken en dus zelfverzekerder voel om ‘gewoon’ mijn eigen ding te doen. Om te delen met jullie wat ík wil en waar ik me goed bij voel.
Af en toe afstand doen is dus zeker niet verkeerd. Helemaal afstand doen hoop ik niet dat jullie gaan doen natuurlijk, want juist de interactie met jullie is zo leuk! Zolang het voor jezelf maar leuk blijft, je je laat inspireren en motiveren op een leuke en gezonde manier en je je eigen weg en manier hierin vindt. Niet alleen op je schermpje kijken en de connectie met het echte leven missen, maar dat ding met regelmaat weg kunnen leggen om je eigen leventje te leven.

Einde boodschap van tante Fit with Marit. Ik hoop dat je lekker blijft meelezen op mijn blog. Vanaf deze week pak ik de draad weer langzaam op met bloggen en plaats ik een update over hoe en wat. Tot die tijd leg ik mijn telefoon nog net iets vaker weg en ga ik heel erg genieten van Noorderzon!

35 Comments

Floor augustus 14, 2017 at 13:17

Mooi stuk Marit! Je slaat de spijker op z’n kop! Ga lekker genieten van Noorderzon, daar kijk ik ook ontzettend naar uit en stiekem al bedacht bij welke kraampjes er dit jaar zeker gegeten moet worden, heeeeeerlijk

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:28

Dankjewel Floor. Nu ben ik erg benieuwd! Ik ga sowieso naar de sate, wafel en hamburger kraam! Jij?

Antwoord
Peggy augustus 14, 2017 at 13:18

Wauw, dankjewel hiervoor. Precies wat ik nodig had, dát is inspiratie. Ik kijk uit naar je comeback, lieve Marit ♥️

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:28

Ah jeetje, wat een lief berichtje, dankjewel!

Antwoord
Nella augustus 14, 2017 at 13:22

Echt een mooi en goed stuk Marit! ?

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:29

Dankjewel, Nella! 🙂

Antwoord
Joanne augustus 14, 2017 at 13:31

Mooi en inspirerend om te lezen!

Antwoord
Stéphanie augustus 14, 2017 at 13:32

Zo mooi geschreven!

Antwoord
Agnes augustus 14, 2017 at 14:20

Mooi geschreven!

Antwoord
Nicole augustus 14, 2017 at 14:38

Erg inspirerend om te lezen en ik geef je groot gelijk! Denk dat veel mensen hier een voorbeeld aan kunnen nemen! Ik zelf ook :).

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:30

Bedankt voor je reactie! 🙂

Antwoord
Evi augustus 14, 2017 at 15:04

Dankjewel Tante Fit with Marit om gewoon te blijven wie je bent!

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:30

Dank voor je berichtje!

Antwoord
Femke (twintwin00) augustus 14, 2017 at 18:05

Deze keer voel ik me geroepen te reageren lieve Marit! Wat jou een mooi mens maakt is dat je juist altijd jezelf bent. Je laat niet alleen zien wat voor prestaties je behaaald, maar ook zien we je ijs eten en je verslaving aan chocoladetaarten maken niet te vergeten. De “zogenaamde” fitgirl tags onder prestatiefoto’s van anderen heb ik niks mee en volg ik ook niet. In sommige gevallen zegt dat juist iets over de onzekerheid van anderen dat ze het zo belangrijk vinden zoveel mogelijk prestaties aan anderen te laten zien en de likes te tellen. Jij staat tenminste met je beiden benen op de grond?

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:31

Ah jeetje, bedankt voor je berichtje Femke! Heel fijn om te horen dat ik zo overkom! Dankjewel en tot snelllll X

Antwoord
Kim Broeders augustus 15, 2017 at 11:24

Sluit me hier helemaal bij aan!!!
Jezelf zijn dat inspireert mij!!!

Antwoord
Zonderzooi augustus 14, 2017 at 18:38

Goed dat je dit deelt Marit! Ik had hier gisteren ook al een stuk over geschreven, maar dan inderdaad meer over het feit dat steeds meer mensen status krijgen door volgers te kopen. Zo nep allemaal. En super herkenbaar ook wat je schrijft, ik denk dat elke blogger of “influencer” hier wel mee te maken heeft. Terwijl ik het gevoel had dat dit een tijdje terug veel minder was, jammer eigenlijk. Maar heel goed om soms even afstand te doen hoor, ik gooi Instagram vaak op maandag-dinsdag van mijn telefoon zodat het even rustig wordt in mijn hoofd. En net zoals jou ga ik binnenkort ook even een blogvakantie houden. Toen je dat meedeelde dacht ik wauw, daar heb ik nu ook echt behoefte aan. Maar pas in november/december, dan ga ik lekker een maandje naar Sri Lanka. Anyway, veel geklets maar blijf vooral doen wat je doet en ik vind je altijd een enorme inspiratiebron. Lekker vrolijk en lekker jezelf, keep up the good work. Liefs!

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 19:32

Ik ga na dit berichtje jouw blog ook even lezen, goed dat je er ook iets over hebt gedeeld. En goed dat je ook vakantie gaat nemen van je blog! Ik wilde het ook tijdens New York doen, maar ik had er echt even behoefte aan, dus soms moet je het ook niet te lang uitstellen, maar gewoon doen, juist voor de motivatie en inspiratie!

Antwoord
Ana Lopez Swinkels augustus 15, 2017 at 10:03

Grappig om te voelen hoe (social media) trends veranderen in een samenleving. En zo ook een stukje communicatiegeschiedenis schrijven.

Uiteindelijk gaat het om te (blijven) doen waar je gelukkig van wordt! Ik twijfel al lang over mijn eigen blog. Blog nu zo’n 2,5 jaar voor http://www.followfitgirls.com. De stap om voor mezelf te beginnen vind ik groot: is het niet ‘te laat’ om nog een blog te beginnen? Is de concurrentie niet moordend? Wat is wijsheid? Ik ga er nog maar eens een nachtje over slapen want als iemand anders dit tegen mij zou zeggen zou ik zeggen: doen!

En dat is ook wat ik tegen jullie zeg: lekker doen waar je blij van wordt! Bloggen als je er zin in hebt, vakantie nemen als je daar behoefte aan hebt! 🙂 F*ck de likes, neppe followers en logaritmes!

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 08:54

Dat is het allerbelangrijkst inderdaad: doen wat jij leuk vind en waar jij je goed bij voelt. Ohhhhhh echt, WAT houd je in godsnaam tegen… DOEN! Ik snap precies je twijfels, maar als jij ervaring hebt met bloggen, dan is de concurrentie niet moordend, want die is er gewoon niet. Je doet gewoon wat je leuk vind en wie dat leest, die leest dat. Je doet het toch omdat je het leuk vind? Shinen jij!

Antwoord
Adrienne augustus 14, 2017 at 22:24

Wauw goede tekst Marit en wat ben je open en eerlijk hierover. Ik herken mezelf hier erg in, het gras is ergens anders altijd groener. Leg de lat te hoog voor mezelf (en ook wel eens voor anderen) waardoor je goede dingen soms niet meer ziet. Knap dat je hier zo over durft te schrijven! Je hebt me geïnspireerd:)

Antwoord
Marit augustus 14, 2017 at 23:22

Wat een lief berichtje, dankjewel weer voor jouw openheid Adrienne!

Antwoord
Miriam augustus 15, 2017 at 00:08

Ha Marit,
Wederom weer een leuke post en bleef boeiend om te lezen. Fijn idd zo’n stukje bewust-zijn en fijn dat je het ook zo open met ons deelt! Soms lijkt het idd net of levens van anderen perfect zijn en daar wel alles volgens plan loopt. Ga lekker verder zoals je bent en blijf idd maar jezelf, dat is altijd het beste (maar misschien ook het moeilijkste) En volg lekker je eigen tempo, dan lees ik wel mee (als ik online ben 😉

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 08:50

Als je online bent… haha topper!

Antwoord
anne augustus 15, 2017 at 09:42

Mooi dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen in je blog. Heel herkenbaar voor mij. Niet zozeer het deel van sociale media. Maar wel het deel wat betreft constant jezelf vergelijken met anderen en enkel zien wat zij wel hebben en jij niet. Zij hebben een leuke baan, zij gaan op reis, zij hebben een mooi huis, zij doen wat ze leuk vinden, zij hebben een mooi lichaam, etc, etc. Je schiet er niets mee op en het lijkt inderdaad altijd mooier. Ik ben blij dat je wel nog verder gaat met bloggen en fitwithmarit want ik vind jou en je blog oprecht het meest inspirerende van de bloggen die ik ken en voorbij zie komen. Ik skip inmiddels een hoop en lees minder blogs dan voorheen moet ik zeggen maar jouw blog blijft mij inspireren. Nuchterheid, gezondheid, lekker eten en doen wat je echt leuk vind op ieder gebied.

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 08:51

Wauw jeetje wat een groot compliment zeg… dankjewel! Echt heel fijn om te lezen, doet me goed en motiveert me ontzettend want oprecht zijn vind ik ook het allerbelangrijkst! Bedankt voor je berichtje!

Antwoord
Kim augustus 15, 2017 at 10:43

Super stukje! Echt heel mooi geschreven en heel herkenbaar

Antwoord
Kim Broeders augustus 15, 2017 at 11:27

Jezelf zijn en blijven!!! Daarom inspireer je mij.

Antwoord
Imke augustus 15, 2017 at 11:25

Mooi geschreven! Ik merk inderdaad ook dat ik me steeds meer ga vergelijken met mensen waarvan het lijkt dat ze een perfect leventje hebben. Inmiddels probeer ik dat steeds meer los te laten, want een perfect leven is (bijna) onmogelijk. Ik vind het tof dat jij altijd open en eerlijk schrijft en altijd jezelf bent. Dat vind ik pas echt inspirerend! Ik kijk uit naar je comeback!

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 08:55

En dan nog… een perfect leventje, wil je dat? Ik denk dat het belangrijker is om gewoon je eigen leven te leiden en die in te delen hoe jij wilt. Bedankt voor je lieve berichtje!

Antwoord
Robin augustus 15, 2017 at 12:19

Hoi Marit,

Ik wil je even een hart onder de riem steken. Je bent een van de bloggers die ik al lang volg en de reden daarvoor is dat je zo echt bent, zo gewoon! Je komt over als iemand die gewoon haar eigen ding doet en een fijn leven heeft zonder vanalles te doen om aandacht te trekken (zoals continue foto’s in string posten). Je laat zien wat je bezig houdt en schrijft over je eigen struggles en die kwetsbaarheid maakt het mooi om te zien. Kortom, ik vind je een hele toffe, onzekerheid is nergens voor nodig en laat je niet van de wijs brengen door bloggers/ vloggers die niet ‘echt’ zijn!

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 08:56

Bedankt Robin! Doet me heel erg goed!

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl augustus 16, 2017 at 23:01

Fijn dat je doorgaat, Marit! Zoals velen lees ik je blog graag en ook je Instagram zie ik graag. Ik vind je inspirerend, met fijne en realistische recepten. Ook heerlijk om te zien dat je voornamelijk lekkere snacks op Instagram plaatst, zodat ik me niet slecht hoef te voelen als ik dat doe 😉 En je geeft tips om gezond te eten op een leuke manier. Door jou ben ik ook gaan sporten en durf ik binnenkort zelfs een nieuwe sportschool te proberen. Dus ga lekker door en maak je niet druk, ik hou niet van perfect 😉

Antwoord
Marit augustus 17, 2017 at 09:00

Bedankt voor je lieve berichtje Manouk! En jeetje wat tof: een nieuwe sportschool. Juist super leuk en motiverend en lekker je eigen ding doen!

Antwoord
Rianne augustus 18, 2017 at 02:43

Wauw Marit, juist deze week kwam ik erachter hoe erg mijn gedrag gebaseerd is op wat er van me verwacht word en hoe ik mezelf wil presenteren.
Dit bericht komt op precies het goede moment, knap van je om je zo open op te stellen en fijn om te zien dat ook mensen die alles voor elkaar lijken te hebben struggelen met dit soort problemen.
Je bericht motiveert mij om mezelf aan te pakken.. En om vooral lekker te doen waar ik zin in heb op Noorderzon! X

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs