Persoonlijk

Gezonde leefstijl frustraties

geschreven door Marit oktober 31, 2014 26 Comments

‘Heb je nou alweer trek?’
‘JAAAAAAA, ik heb altijd trek!’

Heb jij het ook? Mensen die iets van jouw leefstijl denken en vooral dat willen zeggen, wat gewoon soms nergens op slaat. Dit zijn mijn grootste frustraties…

– Heb je nou alweer trek???
JA! Ik heb altijd trek. Ik weet hoe lekker eten is. Hoe lekker je eten kunt maken. Ik denk daar (bijna) altijd aan. Dus heb ik automatisch ook altijd trek. Ik zit wel vol, maar ik heb altijd trek. Ik beweeg veel, dus mijn stofwisseling is goed. Ik doe aan krachttraining, hierdoor verbrand je veel naast je training. En verbranden kost energie. En energie krijg je door eten. Dat weet mijn maag, heel goed.

– Wil je ook een stukje taart? Oh nee, dat hoef jij zeker niet.
Gezond eten is niet alleen zoals een konijn eten. Kijk, ik vind gezond eten heerlijk. Ik vind het ook een uitdaging om ongezonde dingen te vervangen door gezonde en me toch verzadigd te voelen. Het is een keuze die je maakt. Ik kies ervoor omdat ik me er beter bij voel: lekkerder in mijn vel, meer energie. Maar dit houdt niet in dat ik nooit ongezond eet. Een stukje taart? Maar natuurlijk, kom maar door! Juist door dit te doen, heb ik die balans. Als ik weiger, krijg ik toch die trek en ga ik bijvoorbeeld bij thuiskomst naar ongezond grijpen.

– Jij hebt makkelijk praten, jij kan alles hebben
Ik ben 10 kilo zwaarder geweest en ik ben 10 kilo lichter geweest dan wat ik nu ben. In beide gevallen heb ik het mezelf aangedaan en in beide gevallen voelde ik me er niet fijn bij. Bij de 10 kilo zwaarder leefde ik ook niet gezond en sportte ik amper. En bij de 10 kilo lichter had ik veel minder energie. Nu zit ik op gezond gewicht, maar hier heb ik veel voor gedaan en doe ik nog steeds. Dus ja, ik ben blij met mijn figuur, maar dit is niet vanzelf gekomen. Ik kan nu veel ‘hebben’, omdat ik er veel bij sport en een balans heb gevonden wat eten betreft.

– Wat eet jij nou?!
Met een groene smoothie in de trein. Een salade in de lunchpauze. Een bakje kwark in de collegezaal. Je wordt gewoon raar aangekeken. Waarom? Ik kan me hier gewoon – echt niet – echt niet – echt niet – in vinden. Kijk ieder z’n eigen ding, als jij met een patatje in de trein wilt zitten, go your gang, ik zal je er niet raar op aan kijken. Maar waarom heerst er zo’n taboe op gezond eten? Waarom zit er altijd zo’n ondertoon in de vraag wat je wel niet aan het eten bent…

– Krachttraining? Iehhhh, daar word je gespierd van!
Ja, van krachttraining krijg je meer spieren. Als je het goed combineert met je voeding. Maar… door krachttraining bouw je spieren op, wat betekent dat je vetpercentage omlaag kan gaan en je dus strakker kunt worden. Krijgt een gevormd figuur. En een leuk extraatje: door krachttraining te doen verbrand je in rust veel meer.

– Sport je niet te veel?
Ja, ik sport wel veel, maar echt niet te veel. Ik sport zo’n 4/5 keer in de week. Ik heb en maak er tijd voor, omdat ik me er goed bij voel. Ik vind het lekker om de dag zo te beginnen. Op één van mijn vorige blogs heb ik wat reacties gehad over dat ik misschien te veel zou sporten en dit geen realistisch beeld zou zijn voor bijvoorbeeld meiden die dit ook zouden willen. Ik snap dat dit soms zo over kan komen via mijn instagram en blog. Maar naast sporten heb ik ook nog een ander leven, wat ik misschien wat minder deel, maar wat ik wel zeker leef. Alleen is mijn keuze geweest om voornamelijk over eten & sporten te bloggen.

En heb jij ook frustraties die je in het dagelijkse leven tegenkomt die met jouw leefstijl te maken hebben? Vertel!

26 Comments

sam oktober 31, 2014 at 13:29

ik voel je helemaal!! precies tegen deze dingen loop ik aan.. vooral veel willen sporten en dat mensen niet begrijpen dat het een vorm van ontspanning is (mentale ontspanning).. goed verwoord!

Antwoord
Yara oktober 31, 2014 at 13:42

Hoi Marit, super leuk geschreven en heel herkenbaar! Ik heb ook regelmatig periodes dat ik echt geen zin heb om te gaan sporten, toch sla ik geen training over omdat ik weet dat als ik helemaal niet ga, me alleen maar slechter voel. En na het sporten voel ik me altijd super!
En ik wou nog even zeggen, ga zo door met je blog! Ik las net wat negatieve reacties van mensen op een ander artikel van je, daar schrok ik wel van. Als ze er zo over denken snap ik niet waarom ze je volgen, ik vind het juist hartstikke leuk en motiverend!

Antwoord
Dennis oktober 31, 2014 at 13:57

Duidelijk en herkenbaar. Zo vervelend als je salade eet en iedereen direct. …oh ben je op dieet? Pfffff nee ik hou van lekker gevarieerd eten!

Antwoord
Linda oktober 31, 2014 at 13:59

Zo herkenbaar!
Net als dat mensen het heel gek vinden als je het zoveelste drankje op een avond afslaat. Of al je laat begint met school… Iedereen met zijn bed uit is en het gek vind dat jij al je rondje hardlopen of sportschool erop hebt zitten.

Gezond leven is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend, jammer dat niet iedereen weer wat voor voordelen het allemaal heeft.

Ik volg je blog sindskort, superleuk!

Antwoord
Linda oktober 31, 2014 at 14:18

Ja zo herkenbaar! Met name die ‘ wat eet jij nouuuuu’???

Antwoord
Yvanka oktober 31, 2014 at 15:58

Inderdaad zo herkenbaar, dan denk ik laat mij toch gewoon mijn ding doen ik ga toch ook niks zeggen als jij álweer een zak chips leeg hebt… Dit is mijn leven en ik voel me er goed bij!

Antwoord
Melody oktober 31, 2014 at 16:50

Ik kan me echt vinden in alle punten die je beschrijft, vooral dat: ‘wat eet jij nou weer?’ en ‘oh nee, dat hoef jij zeker niet.’ Alleen al door het sarcasme in die opmerkingen kan ik er echt kwaad van worden en ook omdat het nergens op slaat. Ongezond eten wordt tegenwoordig als normaal gezien en als je het ovet gezond eten hebt denken mensen meteen aan lijnen, nooit meer iets ongezonds eten en alleen maar sla.

Antwoord
Gazodoor oktober 31, 2014 at 16:50

Zeker herkenbaar!
Ik probeer ook de balans te vinden tussen gezond eten en het genieten van de wat minder gezonde voeding.
Ik sportte al veel, maar zins een jaar eet ik er ook gezond bij!
En ik heb me in tijden niet zo goed gevoeld, ik heb meer energie en hoe stom het ook klinkt, ik voel me een stuk vrolijker waardoor ik heerlijk in mijn vel zit!

Blijf doorgaan met het schrijven van je blog en instagram, ik vindt het erg leuk om het te volgen!

Antwoord
Jolien oktober 31, 2014 at 18:52

Ooohhh wat een heerlijk herkenbare blog Marit!!

Antwoord
Stefanie oktober 31, 2014 at 23:04

Hej Marit

Ik volg je sinds kort.
Heel herkenbaar dit verhaal en mensen die zo negatief erover doen die zijn gewoon jaloers
omdat ze zelf die disipline niet hebben terwijl ze dit wel willen.
Wees maar trots op jezelf dat is het belangrijkste vind ik zelf ook en dat je je goed voelt met wat je doet.
Ik vind het ook super leuk om mensen te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen want dan gaat de rest ook meer ontspannen 🙂
Leuk om je verhalen te lezen. Ga zo door ,topper 🙂

Antwoord
Marit november 4, 2014 at 10:27

Klopt. Het is gewoon belangrijk om te doen waar jij jezelf goed bij voelt. En inderdaad, er komt ook wel jaloezie bij kijken, discipline is hierin erg belangrijk!
Jij ook zo doorgaan!

Antwoord
nienke november 1, 2014 at 14:19

Herken ik heeel goed! Ik ben dan best van het gezonde eten en gister op de verjaardag van mijn vader wou ik omdat ik ookal taart kreeg het ijs als toetje weigeren totdat ik zag wat voor ijs het was! Te lekker gwn en dan savonds al die lekkere hapjes bahbah allemaal veelste lekker en dus ook gwn lekker gesnoept en soms keken mensen mij aan en zeiden ook van jij bent toch van dat gezonde eten enzo ? Uh jah maar nu ff niet :p

Antwoord
Marit november 4, 2014 at 10:26

Haha, lekker van genieten hoor 😉

Antwoord
ZONDERZOOI november 3, 2014 at 15:01

Wat grappig, heel herkenbaar bepaalde dingen. Ik neem zelf ook altijd zelfgemaakte salades mee naar school terwijl de rest een simpele boterham eet. Als je zelf veel van voeding af weet en je vind gezond eten heerlijk, waarom niet? Want inderdaad, iemand met een patatje in de trein wordt minder vaak gek aangekeken dan iemand met een groene smoothie in de trein.

Antwoord
Jade november 13, 2014 at 10:29

Zo herkenbaar!!
EN: huh waarom wil jij afvallen? Dat is toch helemaal niet nodig? (Arghh)

Antwoord
@hey_steffen november 20, 2014 at 19:14

“Maar… door krachttraining bouw je spieren op, wat betekent dat je vetpercentage omlaag gaat”

Hmm.. dat staat er wat misleidend (misschien wel verleidend) geformuleerd =)

Antwoord
Froukje december 15, 2014 at 18:49

You go girl!!!!

Antwoord
Veerle december 18, 2014 at 15:59

Pfffff I feel you!! En vooral de mythes die echt nergens op slaan. Zoals ”je mag mag één gekookt ei per week” of ”wow eet je zo vaak banaan? je mag maar 3 keer in de week hoor”.
Verdiep je eerst in iets voordat je iets roept… ;p

Antwoord
Marit december 21, 2014 at 15:10

Hahah, inderdaad, super vervelend!

Antwoord
Romy januari 19, 2015 at 23:41

OMG! En AMEN! Ik ben niet zo van het reageren maar echt ALLES herken ik gewoon. En toen ik vorige week een heel gerookt kipfiletje door mijn lunchsalade nam, werd ik aangekeken door de mannen (met bierpensjes) die zo’n 8 boterhammen naar binnen werken of ik frida het varken ben. Hilarisch;-)!

Antwoord
Marit januari 20, 2015 at 15:46

Hahah, heeeerlijk Romy! Dankje voor je reactie 😉

Antwoord
Loes maart 1, 2015 at 13:26

Goed geschreven meis, sluit ik me helemaal bij aan. Tis vervelend je gewoon soms te moeten verantwoorden naar de buitenwereld. Laat me veel eten, laat me sporten, laat mij en mn lunchbakjes met rust. Krijg ook vaak dat mensen zich naar mij gaan verantwoorden als ze vet eten een keer. uhmm..alsof ik dat niet doe, i don’t care, al eet je heel je koelkast v mn neus leeg. leven en laten leven. Wel frustrerend soms hoor. Big up voor je site <3

Antwoord
Marit maart 2, 2015 at 14:20

Thanks voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk, stom dat je je moet verantwoorden! En dat anderen dat naar jou doen is alleen maar grappig haha. Inderdaad lekker laten leven!

Antwoord
Viora juni 1, 2015 at 10:00

Ik herken ze echt allemaal!! zoooo vervelend, de mening en het bemoeien van anderen!

Antwoord
francien juni 1, 2015 at 16:51

Goede post Marit!

Antwoord
Manon oktober 24, 2016 at 10:24

Zoo herkenbaar en zeker met een eetstoornis achtergrond is dit nog irritanter want mensen denken steeds dat me lifestyle daarop gebasseerd is maar nee ben nog steeds dezelfde met dezelfde lekkernijen zo nu en dan!!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs