Persoonlijk

EMB bloedtest

geschreven door Marit februari 17, 2021 6 Comments
blog foto

Een paar weken geleden heb ik voor het eerst via een orthomoleculair therapeut een EMB bloedtest gedaan. Ik had een aantal vage klachten, maar was vooral benieuwd naar een algehele check-up van mijn lichaam. Ik had niet het plan dit op mijn blog te gaan delen, maar ik wil jullie er toch (een beetje) in meenemen.

EMB

EMB staat voor Energetische Morfologische Bloedtest en bij zo’n test wordt er in je vinger geprikt en bloed afgenomen. Dit wordt vervolgens naar een lab gestuurd en hieruit kunnen ze allerlei informatie halen. Informatie over hoe je lichaam er op dit moment voor staat, of er verstoringen en/of intoleranties zijn etc. Hieronder een lijst met wat er zoal uit de bloedtest kan worden gehaald.

  • Vrije radicaal belasting
  • Leverbelasting
  • Darmverstoring
  • Parasiet- en schimmelbelasting (vaak dé reden van darmklachten)
  • Adrenale Status (stress, bijnieren, cortisol, etc.)
  • pH balans (zuurtegraad van je lichaam)
  • B12-status (word je b12 wel echt opgenomen in de cel?)
  • Vitaminenpanel (denk aan vitamine D tekort, vit C, A, B1, etc.)
  • Mineralenpanel (denk aan magnesiumtekort of zinktekort,etc.)
  • Spoorelementenpanel (denk aan een tekort aan jodium, koper, etc.)
  • Toxische belasting (te veel gifstoffen in je lichaam)
  • Virale belasting (virus wat zorgt voor vermoeidheid bijvoorbeeld)
  • Bacteriële belasting
  • Geopatische stress (sttress van WIFI, zendmasten,etc.)
  • Pancreasinsufficiëntie (alvleesklier/insulineresistentie)
(Vage) klachten

Zo’n test kan bijvoorbeeld worden gedaan als je = last hebt van (vage) klachten, buikpijn, weinig energie, slecht slapen, hormonale dingen, etc. Uit je bloed kan er veel informatie worden gehaald en zo krijg je een goed beeld van je lichaam, wat op dit moment prioriteit heeft en op welk vlak het lichaam kan worden ondersteunt.

Zelf had ik een aantal vage klachten en vond ik het sowieso heel fijn om eens een algemene check-up te doen (doet vegetarisch eten mijn lichaam goed? Neem ik vitamines/mineralen goed op? etc.). Niet alleen fijn, maar ook heel interessant. Ik ben altijd heel bewust bezig met mijn lichaam, maar heb het gevoel dat ik er meer uit kan halen. Ik hoef verder niet uit te weiden over mijn klachten, want ik wil niet dat mensen klakkeloos adviezen gaan overnemen (iedereen is anders en voor iedereen werkt wat anders).

Orthomoleculair therapeut

Je kunt waarschijnlijk op meerdere manieren een EMB bloedtest doen, ik heb ervoor gekozen om de hulp van orthomoleculair therapeut Riek in te schakelen. Ik volg haar (net zoals orthomoleculair therapeut Iris de Goede) al een tijd op Instagram en heb altijd super veel aan hun tips. Het zijn vaak dingen waar je niet aan denkt, maar die een groot verschil kunnen maken. Zo start ik bijvoorbeeld sinds een tijdje de dag niet meer met koffie, maar met water en thee. Ik dacht dat ik die cafeïne op de vroege ochtend nodig had, maar het verstoorde mijn hormonen en energie. Een opgejaagd gevoel, ontbijt dat werd uitgesteld… koffie inwisselen voor thee ging veel makkelijker dan gedacht, vooral omdat mijn lichaam er goed op reageerde. Ik drink nog steeds koffie, maar nu wat minder vaak en later op de ochtend. Niet voor de cafeïne, maar omdat ik het heerlijk vind! 😉 (Dit is een disclaimer voor bij alles: doe wat voor jou WERKT en goed voelt!)

Consulten

Met Riek heb ik eerst een kennismakingsconsult gehad. Hiervoor heb ik mijn eetdagboek gestuurd en een formulier ingevuld. Bij het consult gingen we deze antwoorden bij langs en zo kreeg zij een beeld van mijn eet- en bewegingspatroon, of ik veel stress ervaar, mijn ritme, routines, klachten en zelfs je ontlasting wordt besproken. Normaal is zo’n consult face to face en wordt er dan bloed geprikt, nu met corona kreeg ik thuis het pakketje toegestuurd. Tom hielp me met de prikjes en het bloed in een klein buisje stoppen (klinkt enger dan het is). Het pakketje gaat op de post naar het lab en de uitslag kwam daarna bij Riek terecht, waarop wij een tweede consult planden.

Uitslag

Gelukkig zag mijn bloedonderzoek er over het algemeen goed uit. Hier was ik heel erg blij mee en had ik ergens ook verwacht/gehoopt. Toch waren er wel een aantal verstoringen gevonden waarbij het prioriteit heeft om mijn lichaam te ondersteunen en ervoor te zorgen dat tekorten worden aangevuld. Dit om mijn lichaam zo min mogelijk te belasten, waardoor er meer ruimte is om andere processen in mijn lichaam in goede banen te leiden.

Endorfines en exorfines

Zo kwam o.a. uit de test naar voren dat mijn verlengde stress reactie aan staat. Af en toe stress ervaren is niet erg, zolang je ook maar af en toe tot rust komt. Uit de test blijkt dat ik altijd ‘aan’ sta, waardoor mijn lichaam minder ruimte heeft om andere processen in goede banen te luisteren.

Endorfine is de belangrijkste stress regulerende stof die we zelf aan kunnen maken. Daar tegenover staan de zogenaamde exorfines. Exorfines zijn in staat om zich te hechten aan de receptoren in de hersenen en de plaats van endorfines in te nemen. Heel kort gezegd: er is dus minder plek voor ontspanning en een geluksgevoel. Iets wat ik zeker kan rijmen met mijn gevoel.

Exorfines zijn stofjes die gevormd worden uit gluten, melk, soja, spinazie en schimmels. Dit betekent dat Riek mij heeft aangeraden om dit de komende zes weken zoveel mogelijk te vermijden. Hierbij benadrukte ze dat ik hier niet direct mee moest beginnen en vooral geen stress door moest ervaren. Eerst het deze uitslag laten indalen en dan maandag (drie dagen na het consult) beginnen. Recepten opzoeken, boodschappen doen, supplementen bestellen (bepaalde tekorten en verstoringen aanvullen/handje helpen). Ik hou van gezond eten en hoef voor mijn gevoel niet heel ver te komen, maar eten zonder gluten, zuivel en soja is zeker een uitdaging, omdat dit vrij veel voorkomt in mijn eetpatroon. Maar, een leuke uitdaging (zonder stress!) waardoor ik me hopelijk (nog) beter ga voelen.

Naast bovenstaande kwamen er nog een aantal dingen uit de test. Ik hoef dit niet allemaal te benoemen, maar wat ik bijvoorbeeld grappig/opmerkelijk vond is dat ze zelfs konden zien dat ik blijkbaar een verstoring bij een bepaalde kies heb. Ik heb hier zelf geen last van, maar ze zei dat als ik binnenkort naar de tandarts ga, dit toch even kan laten checken. Ook vroeg ze me of ik veel vaccinaties heb gehad, want blijkbaar was er een vaccinatieblokkade te zien. Dit kan als je je veel hebt laten vaccineren voor o.a. een aantal landen waar dit nodig is. Moet je nagaan, die corona-vaccinatie moet er nog in 😉

Plan van aanpak

Wat er vooral naar voren komt in mijn “plan van aanpak” is: stress reduceren, exorfinevrij eten, voedzaam eten (niet vullen, maar voeden!) en supplementen slikken. Een aantal tips die ze me gaf: zorgen voor ontspanning, elke dag naar buiten met daglicht, mediteren, yoga, ochtend- en avondroutine ontwikkelen, variatie in voeding, voldoende gezonde vetten eten, genoeg water drinken, suikerinname beperken en vooral: lief zijn voor jezelf. Niet te streng, niet alles perfect willen doen en (meer) zorgen voor blije momentjes!

Nogmaals: dit is allemaal heel persoonlijk en de informatie die ik hierin heb geschreven lang niet compleet. Ik ben geen professional en ik raad je aan niets klakkeloos over te nemen(!). Ik zie dit als investering in mijn gezondheid en ga de komende tijd aan de slag met de gegeven tips. Ik ben altijd heel bewust (niet obsessief, voordat ik die reacties weer krijg!) en op een positieve manier met mijn lichaam bezig. Wat kan ik er aan doen om me nog beter te voelen? Hoe kan ik middels voeding nog meer uit mijn energie halen? Ik vind dit allemaal super interessant en raad je zeker aan, mocht je (vage) klachten hebben en/of hier ook interesse in hebben, ook zo’n test te doen. Je moet het zeker niet zien als een oplossing voor al je problemen, maar het is zeker een investering in je gezondheid!

De komende weken dus aan de slag met het plan en de gegeven tips. Als jullie het leuk vinden kan ik over een paar weken vertellen of ik verschil merk en hoe ik me voel.

Ohja, tips voor gluten-, zuivel- en soja vrije recepten zijn meer dan welkom! 😉

6 Comments

Anna februari 17, 2021 at 09:59

Zo leuk om dit te lezen! Ik denk dat je me hebt overgehaald om ook een EMB test te laten doen. Wat zijn de kosten hier eigenlijk van?

Antwoord
Marit februari 20, 2021 at 14:05

Een mooie investering in je gezondheid! Hopelijk zul je er veel aan hebben!
De kosten zijn verschillend, het hangt er vanaf hoeveel consulten je erbij plant. Maar met alleen een test ben je zo’n €120,- kwijt, los dus van de consulten (intake, uitslag, vervolg en/of eindconsult).

Antwoord
Denise januari 31, 2022 at 15:42

Hi! Waar kan je de test voor € 120 laten doen? Ik zou nml eerst een losse test willen doen voordat ik besluit of ik ook echt hulp wil erbij!

Antwoord
Lies februari 23, 2021 at 12:01

Wat leuk om zo’n ervaring te lezen! Lijkt me ook heel interessant om over je eigen lichaam te weten. Wat betreft die stress/ontspanning: voelde je dit van tevoren aan? Ik lees vaak dat stress enorm slecht is voor je lichaam. Ik heb zelf niet het idee dat ik veel stress ervaar maar ik kan me voorstellen dat er wellicht ook een soort ‘ongemerkte’ stress is. Ik ben benieuwd naar een eventuele update!

Antwoord
Marit maart 2, 2021 at 13:44

Bedankt voor je reactie, Lies. Ik vind het ook allemaal super interessant. Naast mijn klachten voor mij een grote reden om te doen: mijn lichaam nog beter leren kennen. Ik voelde dit al wel wat aan ja, vooral door mijn online werk heb ik het gevoel dat mijn hoofd altijd aanstaat en ik door bepaalde dingen (ook tijdens het chillen) stress ervaar. Af en toe een beetje stress is niet verkeerd, maar constant aan staan en stress ervaren is inderdaad niet goed. Het voelt voor mij zeker niet als altijd stress hebben, dus denk ook dat het deels is wat jij zegt: ongemerkt (maar toch aanwezig). Over een paar weken een update! 🙂

Antwoord
Lies maart 4, 2021 at 11:46

Leuk! Bedankt voor je reactie, ik zit er ook aan te denken om dit te laten doen. Ik kijk uit naar je update!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs



Volg op Instagram