Persoonlijk

De knop om

geschreven door Marit januari 11, 2015 44 Comments
blog post

Ik krijg vaak mailtjes van meiden die me vragen hoe ik het heb gedaan… Die knop om? Vaak zijn dit meiden die moeite hebben met genoeg en voldoende eten en zitten zij op het randje van een ongezonde relatie met eten. And yup, So was I.

Ik mail hier vaak verschillende antwoorden op terug. Omdat het ook door verschillende dingen is gekomen. Dat ik toch die knop om heb gezet, meer ben gaan eten en me heb gericht op krachttraining.

Zoals eerder geschreven, ik vond de controle fijn. Ik wist precies hoe ik moest afvallen, wat ik hiervoor moest doen.. Of vooral voor moest laten staan. Toen ik terug kwam na Afrika schrokken mensen uit m’n omgeving van me. Een paar hebben dit ook naar mij uitgesproken, waar ik dankbaar voor ben. Ik zag het zelf namelijk niet. Ik vond het mooi, ik vond mijn benen nog steeds dik en ik at. Je zag me eten, maak je niet druk.
Toch, als je zulke reacties krijgt van mensen die dichtbij je staan, ga je toch nadenken. En ik dacht na. En ik wist donders goed dat ik verkeerd bezig was. Het overheerste m’n leven. En het ontkennen daarvan was misschien nog wel het zwaarte, maar ook het ergste.
‘Marit, je wordt echt dunner, pas je op?’ ‘Nee joh! Die broek zit gewoon zo, ik heb toch net 2 borden opgeschept?’

Wat was het toch? Waarom wilde ik het niet zien? Misschien omdat ik het fijn vond om die controle zo in eigen handen te hebben. Bij mensen om me heen mislukte het, ik kon het. Het compenseerde de dingen waar ik moeite mee had.

Mijn zusje heeft me mee genomen naar de sportschool. ‘Je gaat hier niet ook in doorslaan hoor!’
En nee, dat gebeurde niet. Ik vond het natuurlijk fijn om hier ook zo m’n controle over te hebben,  maar ik vond liefde in de fitness. Het gevoel dat je iedere training sterker wordt. En niet alleen in de sportschool voelde ik me goed. Ook daarbuiten, want ik ging er ook bij eten wat nodig was, want ik wilde niet voor niets in de sportschool staan. Heus ging dit niet allemaal vanzelf, ik had moeite als m’n sportschoolmomentje niet door kon gaan, of als ik toch iets te veel chocolade at. Maar ik merkte dat m’n lichaam inmiddels best wat kon hebben. Ik maakte foto’s en zag dat ik echt progressie had gemaakt, dat motiveerde ontzettend! Ik kon dit! Ik ging m’n eigen lichaam mooier vinden. En hierdoor was ik ook lief voor m’n lichaam. Hard trainen, maar ook goed, gezond en veel eten.

Het is gewoon een proces geweest. M’n eigen plan, het werkte. Natuurlijk met dank aan veel steun vanuit mijn omgeving, maar uiteindelijk deed ik dit alleen en voor mezelf. Mijn progressie was mijn motivatie.

Goed.. Ik schrijf dit even in één zucht… Waar ik dus heen wilde:
Wees niet bang om aan te komen of om je inname te verhogen. Wat ik ervoor terug gekregen is zoveel meer dan hoe ik me twee jaar terug voelde. Kilo’s aangekomen, maar ook zelfvertrouwen. Ik heb zoveel meer energie en voel me fit en goed in m’n eigen lichaam.

En ja, natuurlijk vind ik dit soort blogposts onwijs eng om te plaatsen. Ik heb wel duizend keer getwijfeld of ik het wilde plaatsen. Het is voor mij erg persoonlijk en ik deel dit niet vaak… en nu wel met een groot publiek. Toch doe ik het, want ik heb veel geleerd van die periode en ik wil dit delen om anderen hiermee te inspireren. Dat het fijn is om in de sportschool te staan en je fit en sterk te voelen, maar ook om me niet schuldig te voelen over dat taartje of anders ongezonds. Juist hierdoor voel ik me gezond en vol energie!

Fit is not a destination, it’s a way of life.

broek aug sept14

44 Comments

Denise januari 11, 2015 at 15:31

Zo’n mooi verhaal :). Knap dat je het deelt! Je bent echt een inspiratie.

Antwoord
Marit januari 11, 2015 at 15:42

Dankje Denise, lief!

Antwoord
Bente januari 11, 2015 at 15:33

wat mooi geschreven, respect! ik denk dat je hier zoveel mensen mee gaat inspireren, waaronder mij zelf! echt heel knap! 🙂

Antwoord
Marit januari 11, 2015 at 15:43

Lief van je, ik hoop het. Bedankt.

Antwoord
Japke januari 11, 2015 at 15:36

Herken zo veel! Knap hoe je het doet, hoor. Respect!

Antwoord
Marit januari 11, 2015 at 15:41

Lief van je Japke! Thanks en tot dinsdag?!

Antwoord
Elke januari 11, 2015 at 15:54

Wat een geweldig stuk marit , en juiste timing.
Ik lijk een beetje op je eerst foto helaas, maar de spieren beginnen te komen.
Ik moet nu ontzettend veel eten en ik vind het erg lastig allemaal.. Terwijl ik weet dat de resultaten zullen komen. Kan ik je ook mailen over bepaalde situaties en hoe jij het hebt gedaan ?
In ieder geval je bent een ontzettend inspirerend mens ! Keep going xx

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:16

Je mag me altijd mailen, Elke!
Dankjewel voor je lieve berichtje!

Antwoord
Emily januari 11, 2015 at 15:58

Hi Marrit,

Ik volg je nu al een tijdje en kan zeggen dat ik vind dat je enorm leuke blogs en foto’s post!

Zelf heb ik ook een verleden met veel diëten ed, niet dat ik niet meer at, maar heb er wel een haat/liefde verhouding van gekregen. Ik begrijp dus heel goed als je zegt dat het moeilijk is om zoiets te kwetsbaars te posten…respect dat je je verhaal vertelt!!

Zelf is bij mij nu ook de knop om gegaan (overgewicht was er weer en vooral het niet fijn voelen in mijn lichaam) en is het gezonde eten en veel krachttraining op nummer 1 gekomen…ik hoop dat ik er net zulke mooie resultaten mee zal behalen als jij!!

Thnx voor je inspiratie en motivatie!!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:15

Wat een lieve reactie, dankjewel.
Het is inderdaad een kwetsbaar stuk, maar omdat ik het achter me heb gelaten kan ik er wel over schrijven en wil ik graag mensen inspireren 🙂 Wat goed dat bij jou de knop om is gegaan. Stapje voor stapje kom je er wel, geef het tijd en dan komen die resultaten vanzelf, succes!

Antwoord
Iris januari 11, 2015 at 16:02

Lieve Marit, wat ontzettend stoer van je dat je dit post! Ik vind je een voorbeeld met hoe je met voedsel en sporten omgaat. En wat een gave foto, je bent een echte doorzetter!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:14

Dankjewel Iris, lief van je!

Antwoord
Suzan januari 11, 2015 at 16:09

Diep respect

Antwoord
Suzan januari 11, 2015 at 16:10

Ook zeker voor de durf om het te plaatsen! Knap hoor!!!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:14

Dankjewel Suzan!

Antwoord
kim januari 11, 2015 at 18:28

Super knap gedaan marit! Je kunt trots op jezelf zijn. Heb je ergens staan wat en hoeveel je precies per dag inneemt? Ik ben wel eens te bang dat ik toch nog teveel eet

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:13

Hey Kim! Dankjewel! Nee, ik heb dat express nergens staan. Ik wil niet dat mensen zich ermee gaan vergelijken. Wees niet bang dat je te veel eet, luister gewoon naar je lichaam! Succes!

Antwoord
Minke januari 11, 2015 at 18:43

you go girl!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:13

Dankje 🙂

Antwoord
Lienke januari 11, 2015 at 19:28

Wauw Marit,

Zo eerlijk, persoonlijk en ik zie je het vertellen!
Top verhaal maar vooral ook echt heel inspirerend!
Hoop dat veel mensen hier iets aan hebben,

Liefs!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:12

Thaaaaaaaaaankssss lieve partner!

Antwoord
Giulia januari 11, 2015 at 23:40

Topper dat je dit plaatst! Zelf heb ik ongeveer hetzelfde meegemaakt, al ging ik er twee keer bijna aan onderdoor. Inmiddels heb ik ook ware liefde gevonden in het sporten, ook al is het soms nog moeilijk om de controledwang hierin op te geven. Precies wat jij ervaart, is wat ik mezelf probeer in te prenten – ook al lukt dit nog niet helemaal, jouw post geeft me weer frisse moed te weten dat ook die laatste stapjes vrijheid wel komen!

Antwoord
Marit januari 12, 2015 at 12:12

Wat fijn om te lezen, Giulia! Probeer ook in sporten je controle eens op te geven, gewoon een keer niet gaan als je echt geen zin hebt, dat is echt niet erg! Succes!

Antwoord
mk januari 12, 2015 at 14:11

Hoi Marit, dank voor het delen van dit verhaal! Ik volg je al een tijdje en hoe jij het doet klikt erg met wat ik doe/wil. Voor mij is dit verhaal echt heel goed om te lezen, het geeft met net dat zetje om het ‘meer eten’ ook echt door te zetten – ook al kom ik er een paar kilo van aan (spieren kunnen ook alleen maar groeien met voldoende voeding, immers!). Het mooie is, ook ik merk dat mijn broeken strakker gaan zitten én dat ik dat helemaal niet erg vind, dat ik mezelf mooier ga vinden! Dat geeft vertrouwen 🙂

Antwoord
Marit januari 13, 2015 at 16:41

Wat super om te lezen zeg! Fijn dat bij jou ook de knop om is! Succes 🙂

Antwoord
Kim januari 12, 2015 at 16:47

”Wees niet bang om aan te komen of om je inname te verhogen.”

Precies dit. Na m’n vetmeting e.d. van het weekend kwam eruit dat ik echt moet aankomen, al komt dat natuurlijk neer op spiertoename. ”En dan moet je aan de koolhydraten, ja. Anders gaan ze nooit groeien.” Oei. Doodeng, voor iemand die al een tijd bijna hysterisch met eten bezig is en aankomen een tijd lang als iets negatiefs heeft gezien.

Deze blogpost komt precies op het goede moment, dankjewel. Je bent een inspiratie, keep it up!

Antwoord
Marit januari 13, 2015 at 16:40

Wat fijn! Succes je kan het! Dankje voor je reactie 🙂

Antwoord
Cariena januari 12, 2015 at 17:02

Wat stoer dat je deze blogpost hebt geplaatst! Op instagram zie ik je wel eens langskomen en ik vind dat je er echt goed uitziet, je bent echt een inspiratie!

Antwoord
Marit januari 13, 2015 at 16:39

Lief van je, dankje!

Antwoord
jop januari 12, 2015 at 22:55

Veel respect voor je weg naar waar je nu staat!! Mooi verhaal en leuk om te lezen!
In extreme herkenbaar doorloop precies dezelfde weg. Geniet van het proces en blijf vooral blogs schrijven lees de blogs als jonge zijnde met plezier haha!!

Antwoord
Marit januari 13, 2015 at 16:39

Dankjewel, jop, doe ik. Jij veel succes!

Antwoord
Minke januari 13, 2015 at 16:33

wel een beetje gek je post op instagram gisteren met optimel Yoghurt, iets wat ik tijdens mijn behandeling voor anorexia niet mocht, vol met onnatuurlijke zoetstoffen, misschien laag in calorieën maar zeker niet gezond.

Antwoord
Marit januari 13, 2015 at 16:38

Hey Minke, zou je me kunnen uitleggen wat je er raar aan vond? Ik begrijp je reactie niet helemaal. Het is niet een volkomen gezond product, maar producten met toegevoegde dingen zie je vaker bij mij voorbij komen?

Antwoord
Minke januari 13, 2015 at 21:44

misschien komt het ook wel door mijn eigen, ik at het veel tijdens mijn anorexia tijd omdat ik verslaafd was aan de zoetstof die er in zit en het lage calorieën aantal

Antwoord
Nathalie januari 15, 2015 at 21:01

Wauw Marit, mooie blogpost!
Ik heb afgelopen zomer iedereen die bezig was met afvallen, sportscholen en superfoods verafschuwd. Totdat ik op jouw instagram kwam.
Jij bent 1 van de weinige bloggers die realistisch blijft. Dat je ook cheat, vaker dan 1x in het jaar met kerst. En daar heb ik respect voor.
Je hebt me geïnspireerd, en ik heb standaard deze site op m’n tabblad van m’n telefoon.
Ik ben daardoor ook gaan sporten bij een sportschool, en langzaamaan mijn (overtollige) chocolade tussendoortjes vervangen voor verantwoorde tussendoortjes.
Blijf zo doorgaan,blijf mensen inspireren en blijf ook realistisch!

Antwoord
Marit januari 15, 2015 at 21:18

Jeetje zeg, wat een lieve en mooie reactie. Bedankt! Super leuk om te lezen! Wat je beschrijft is precies wat ik wil overbrengen. Wat goed dat je langzaamaan je levensstijl veranderd, succes ermee!

Antwoord
Digna februari 10, 2015 at 10:59

Knap dat je dit hebt gepost! Want je geeft je eigen wel bloot. Ga zo door!
Wat een inspiratie!

Antwoord
astrid maart 3, 2015 at 14:32

Van je progressie foto’s maakt die van de zijkant op mij nog het meeste indruk, wat een verschil, heel knap van je!

Antwoord
Roos mei 2, 2015 at 06:17

Jeeetje, hoe inspirerend!! Ik zit nu echt in de fase dat mensen ook tegen mij zeggen “je wordt dunner, pas je op?” En je reactie is zo herkenbaar en dus ook confronterend. Ik weet idd ook wel dat ik niet super goed bezig ben maar het is zo veilig en ik zie het ook niet/ wil het niet zien. Maar ik zit wel elke avond uitgeput op de bank, omdat ik wel elke dag sport maar er niet naar eet en dus geen energie heb.
Sorry voor mijn hele levensverhaal hier, maar jouw proces is zo inspirerend, dankjewel voor het delen! Je bent prachtig 🙂

Antwoord
Marit mei 6, 2015 at 11:16

Dankje voor je berichtje. Ik hoop dat je verder wat aan mijn blog hebt. Het is echt heerlijk om te merken dat je door sporten, maar vooral door voldoende te eten verschil merkt aan je lichaam, maar belangrijker: je energie. Ik hoop dat je dit snel in zult zien, succes!

Antwoord
mariel mei 19, 2015 at 14:27

Wauw wat een geweldige biltransformatie!

Antwoord
Rebecca augustus 24, 2015 at 23:52

Hoi Marit!

Ik volg je nu al een tijdje via Instagram en lees ook je blogs en maak je recepten. Na vanavond te hebben gesport, ging ik weer ‘even’ naar je site om inspiratie op te doen voor de lunch van morgen. Ik kwam nu deze blogpost tegen en ben echt ontzettend blij en dankbaar dat je deze hebt geschreven

Ik ben sinds januari dit jaar begonnen met een gezondere levensstijl. Ik woog te weinig (met m’n 20 lentes jong en 167cm groot woog ik 48kg) en wilde daarom aankomen. Via Instagram kwam ik veel tegen (waaronder jou) en ben zo m’n eigen draai gaan geven aan een gezonde levensstijl

Nu ben ik op een punt van 54kg en ik zie de aangekomen kilo’s ook. Voor een deel zielsgelukkig (heb eindelijk weer een goede kont) en voor een deel iets minder blij.. M’n platte buik is iets minder plat en heb stiekem toch wel moeite met t hogere getal..

Mijn vraag aan jou. Hoe ging of ga jij hiermee om? En heb je tips voor t bereiken van een lichaam als dat van jou, zowel qua voeding als sport (hoeveel/hoe vaak).

Liefs,
Rebecca

Antwoord
Marit augustus 25, 2015 at 12:58

Hoi Rebecca, dank voor je lieve reactie! Wat goed dat je weer op een gezond gewicht zit! Ik heb het getal omhoog zien gaan ook moeilijk gevonden, maar ik ging het ook een soort van ‘omarmen’. Dat hoorde bij het gezonde en het gaf me ook energie. Doordat ik veel krachttraining ben gaan doen ben ik voornamelijk aangekomen in spier. Het is ook logisch dat door die kilo’s je buik wat minder plat is, je zou misschien kunnen gaan sporten (krachttraining), zodat je wel aankomt in spier, maar afvalt in vet. Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes!

Antwoord
Ik voel me sterker dan ooit – Loop Depressievrij maart 11, 2016 at 13:54

[…] deze blogpost vertelde ik al eens hoe de knop bij mij om is gegaan. En dat mijn progressie is gekomen door […]

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram