Persoonlijk

Afkicken van mijn social media verslaving

geschreven door Marit januari 30, 2017 10 Comments

De overload aan blogposts de afgelopen week is te danken aan de #offlinechallenge. Ik had tijd over, haha.
In de Challenge Monday van vorige week daagde ik jullie uit om vaker je mobiel weg te leggen. Zelf vertelde ik dat ik dit aan de hand van de app ‘Forest’ ging doen. Een app waarbij je een bepaalde tijd kunt instellen (bijvoorbeeld 60 minuten) en tijdens die 60 minuten kun je niet op je mobiel, of nouja, het kan wel, maar dan gaat je geplante boompje dood. En dat wil je niet.
Ik durf best toe te geven dat ik een redelijke social media verslaving heb. Ja. Ik word gewoon onrustig als ik er een tijd niet op heb gezeten, ik wil graag op de hoogte zijn van alle updates (What’s App, Mail, Instagram, Facebook, Snapchat) en heb dat ding het liefst de hele tijd in mijn hand.

Nou, ik vertel je eerlijk: ik sta versteld van mezelf. Ik heb de uitdaging zeer serieus genomen en mijn social media gebruik is de afgelopen week FLINK verminderd. Echt, ik ben trots op mezelf.
Ik verruilde mijn social media verslaving voor een boompje-plant-verslaving, haha. Voor mij werkte de app echt heel goed, het was een stok achter de deur. Voor mij werkt het niet dat ik mijn mobiel weg leg, ik moet er echt niet op kunnen. Dus deze app was voor mij heel geschikt, ik wilde namelijk elke dag een mooi bos hebben en mezelf verbeteren ten opzichte van de vorige dag. Het klinkt misschien heel gesponsord, maar nee, dat is het niet haha, ik ben gewoon heel enthousiast over de app en raad ‘m jullie echt aan (en ik daag jullie uit om me te beaten!).

Momenten die moesten wennen, omdat ik het voorheen anders deed:
– In de sportschool
Want: toch tussen de setjes door even appen, even Instagram checken…
– Tijdens het ontbijt
Want: kijken wat mijn Instagram aan het ontbijten waren en of ze al hadden gesport…
– In de trein
Want: YouTube kijken, Instagram afstruinen, gekke snapchat filmpjes maken…
– Tijdens afspraken
Want: toch even op je mobiel kijken, even een antwoord appen, even een foto maken…
– Op de fiets
Want: muziek luisteren, appjes lezen…
– Tijdens het tv/serie kijken
Want: niet alleen tv kijken, maar tegelijk ook op social media…
– Op het werk
Want: samen met de kids ook geplakt aan mijn mobiel…

En toen vielen bovenstaande, verslaafde momentjes weg… Ik was:
– Productiever tijdens bloggen / mails beantwoorden
– Veel meer tijd voor andere dingen (schoonmaken, bloggen, bakken, series kijken, sociale activiteiten…)
– Veel meer focus
– Meer aandacht voor hetgeen om mij heen
– Rustiger in mijn hoofd
– Meer ontspannen voor het slapen gaan

En nu?

Ik heb inmiddels geaccepteerd dat het mobiele gebruik niet alleen bij mij, maar heel heel mensen gewoon een grote rol speelt. Dat is de maatschappij tegenwoordig en daar hoef je natuurlijk niet aan mee te doen, maar als je het leuk vindt, waarom niet!? Zelf merkte ik alleen dat het in plaats van leuke tijdbesteding vaak tijdverspilling werd en dat vind ik gewoon zonde. Zo vaak dat ‘eventjes’ pakken en onnuttige dingen doen op je mobiel. Nu vind ik het leuk om de momentjes dat ik wel op mijn mobiel zit alles even te bekijken, maar daar ben je ook zo doorheen en kan ‘ie weer worden weggelegd.
Door de tijd in te perken en je mobiel echt weg te leggen, heb ik zo veel meer focus en aandacht voor hetgeen wat ik wel doe of ga doen en ben hierdoor én veel productiever én ben ik veel rustiger. Ik blijf dan ook zeker de app gebruiken de komende tijd en wil rond de 500 minuten offline zitten per dag. Het werkt echt voor mij en het was voor mij even nodig om die social media druk van mijn schouders te halen.

Dit was mijn week:


Iedere dag zo’n 500/600 minuten offline geweest, dat is zo’n 10 uur per dag. Betekent niet dat ik de overige 4 uur alleen maar op mijn mobiel zat, maar daarin zaten wel de momenten dat ik social media bijwerkte, aapjes beantwoordde etc. Ik leg ‘m nu gewoon vaker weg en ik blijf de komende tijd als stok achter de deur gewoon boompjes planten en wil elke dag een bosje van ongeveer 500 minuten!

Ik hoop echt dat ik je geïnspireerd heb om het tenminste eens te proberen. Of misschien doe je het al een tijdje? Hoe denk jij erover? Deel jouw ervaring in de reacties hieronder!

 

10 Comments

carola januari 30, 2017 at 11:43

haha cool die boompjes, ik ga het ook doen! thnx voor de tip

Antwoord
Dione Sterk januari 30, 2017 at 15:59

Goed initiatief! Ik heb deze week ook mee gedaan en zal de komende tijd ook enthousiast meedoen.

Antwoord
Angelique januari 30, 2017 at 17:10

Wauwie! Ik moet dat ook maar eens gaan doen.. ben veel te veel met mijn telefoon bezig. Helemaal als ik vrij ben! Ben alleen wel benieuwd, hoe deed je dat met werk; qua belangrijke telefoontjes en bereikbaar blijven?

Antwoord
Marit januari 30, 2017 at 17:33

Ik zette ‘m eigenlijk gewoon op vliegtuigstand, dan maar onbereikbaar. Juist door dat te doen merk je dat je heus niet de hele tijd nodig bent 😉

Antwoord
Mirna januari 30, 2017 at 19:32

Ik ben hier sinds 2 weken ook bewuster mee bezig en ik merk ook hoeveel tijd er in mijn telefoon gaat zitten. Ik heb ook een app die bij houdt hoeveel tijd ik op mijn telefoon zit en welke app de meeste tijd in beslag neemt. Erg confronterend haha.

Antwoord
Malou januari 31, 2017 at 09:19

Wauw zo knap!! Mag je inderdaad trots op zijn! ?

Antwoord
Aline januari 31, 2017 at 11:25

Hele goeie challenge! Ik heb afgelopen week nog niet meegedaan, maar ik ga het zeker proberen. Ik merk vooral dat ik me écht niet meer kan concentreren als ik aan mijn scriptie werk en mijn gedachten alle kanten op vliegen. Ik weet nog niet of ik Forest ga gebruiken, maar ik ga zeker een stok achter de deur zoeken om mijn telefoon meer met rust te laten komende tijd. Duimen dat die scriptie er dan uit vliegt!

Antwoord
Marit januari 31, 2017 at 18:22

Ik denk dat dit zeker een goeie challenge is als je bezig bent met scriptie. Je mobiel wegleggen en je bent al zoveel meer productiever en meer gefocust. Zeker eens proberen!

Antwoord
Naomi januari 31, 2017 at 22:20

Je hebt me geïnspireerd! Ik heb meegedaan met de challenge, toen ik je artikel las betrapte ik me erop dat ik ook heel snel geneigd ben mijn telefoon te pakken overal waar ik ben. Ik merk nu dat ik een stuk makkelijker mijn telefoon even weg leg. Dus ik ga nog een tijdje door, met de Forest app!

Antwoord
Marit februari 2, 2017 at 16:01

Wat top om te horen! Ik heb nu ook dat ik merk dat ik ‘m veel minder snel pak. Eerst pakte ik ‘m al als ik 1 seconde ergens op moet wachten, nu laat ik ‘m gewoon in mijn zak, haha.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram