Persoonlijk

Let’s talk about hormones

geschreven door Marit juli 2, 2020 4 Comments
Hormonen blog

Een paar jaar geleden ben ik gestopt met de pil en sindsdien vind ik alles wat met hormonen te maken heeft super interessant. Waar m’n hormonen voor m’n gevoel eerder wat onderdrukt werden door de pil, ervaar ik nu hormonen, en vooral m’n cyclus op een hele andere manier. Ik praat vrij openlijk over mijn cyclus en menstruatie met de mensen om mij heen en vind het ook een geschikt onderwerp om meer bespreekbaar op mijn blog te maken.

Waarom ben ik gestopt met de pil?

Laat ik gelijk duidelijk zijn: ik ben niet gestopt, omdat we zwanger wilden worden. Ooit willen we dat zeker, maar nu nog even niet. Ik ben gestopt, omdat ik klaar was klaar met de hormonen-troep. Ik wilde weten hoe ik gevoelens ervoer zonder de pil en wilde m’n cyclus en menstruatie weer op een natuurlijke manier. Dit was niet de eerste keer dat ik stopte met de pil. Ik ben eigenlijk altijd gestopt met de pil wanneer ik geen vaste relatie had, puur omdat ik me er niet goed bij voelde.

Stemmingswisselingen

Een paar maanden nadat ik gestopt was met de pil werd ik weer op een “natuurlijke manier” ongesteld. Hoe die overgang precies is gegaan, weet ik eigenlijk niet meer, ik was er eigenlijk niet zoveel mee bezig. Totdat vorig jaar mijn menstruatie lang uitbleef en ik ook veel meer schommelingen in m’n humeur had. Ik weet nog nog steeds niet waarom m’n menstruatie lang uitbleef (het leek alsof ik een maand over sloeg), maar die stemmingswisselingen waren voor mij reden om me er eens wat meer in te verdiepen. 

Vier seizoenen tijdens je cyclus

Sinds ik gestopt ben met de pil ervaar ik stemmingswisselingen eigenlijk meer dan toen ik aan de pil was. Mijn emoties zijn minder afgevlakt en ik beleef dingen intenser. Maar dat betekent ook dat ik me de week/weken voor en van mijn ongesteldheid somberder voel. Laatst hoorde ik over de vier seizoenen (zomer, herfst, winter, lente) waarin je je cyclus kunt indelen (via deze website lees je daar meer over) en dit vond ik zo’n eyeopener en ergens ook geruststellend om te weten dat ik niet de enige ben die de ene week helemaal happy is met allerlei creatieve ideeën en de andere week snauw ik alles af wat Tom zegt en komt er geen woord op papier.

Ik wil niet perse helemaal naar een bepaald seizoen leven (ik zit in de herfst, dus ik mag chagrijnig zijn), maar ik vind het wel heel interessant en kan bepaalde dingen veel beter plaatsen en met bepaalde dingen rekening houden (tijdens de overgang van herfst naar winter niet een mega drukke dag plannen bijvoorbeeld). Elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen en het is interessant om te kijken hoe je hier meer uit kunt halen.

Voeding

Vooral op voedingsgebied ben ik benieuwd wat hier te halen valt. Hoe kan ik beter op de behoeftes (want die zijn iedere week anders) van mijn lichaam ingaan. Zo hoorde ik laatst bijvoorbeeld dat als je last hebt van gevoelige borsten tijdens de herfst (de 10-14 dagen voor je ongesteldheid), het kan helpen om die periode geen koffie te drinken. Daarnaast heeft je lichaam in de ene week meer behoefte aan bijvoorbeeld ijzer of vitamine C, dan de andere week. Super interessant toch?!

De komende tijd wil ik me hier meer in gaan verdiepen. Ik ben natuurlijk geen professional, maar ik vind het wel een heel interessant onderwerp en ik denk dat door het er meer over te hebben, er meer informatie voor jezelf komt waar je iets aan kunt hebben. Ik ben heel benieuwd of je je herkent in mijn blog en of jij veel bezig bent met je cyclus.

Heb je vragen, aanvullingen, opmerkingen en of weet je interessante artikelen of geschikte websites? Laat het me vooral weten (via een reactie of mail).

♥ 

4 Comments

Maaike juli 2, 2020 at 13:22

Hoi Marit,

Wil je er nog meer over weten dan is de Cyclus Strategie van Maisie Hill een interessant boek. Daar ligt ze de seizoenen nog meer uit op een hele duidelijke manier!

Groeten, Maaike

Antwoord
Marit juli 15, 2020 at 02:53

Bedankt voor je tip! Super!

Antwoord
Sanne juli 12, 2020 at 09:27

Hoi marit! Heel interessant onderwerp inderdaad. Ik ben sindskort ook gestopt. De podcast van DamnHoney aflevering 34 gaat over de cyclus. Erg fijn!

Antwoord
Marit juli 15, 2020 at 02:57

Hey Sanne, wat een super tip! Ik ben momenteel bij aflevering 27, dus ik wacht het rustig af… nu al zin in! Bedankt voor je berichtje.

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogs