Op mijn blog schrijf ik veel over ‘balans’, omdat ik dit erg belangrijk vind. Een ‘gezonde’ balans tussen sporten, eten en genieten. Vandaag ga ik het hebben over een ander soort ‘gezonde’ balans. Jullie kennen vast het merk ‘A.Vogel’ wel. Zij hebben een nieuw product op de markt gebracht en ze stelden me hierbij de vraag: “is jouw zuur-base wel in balans?”. Ehhh… Zuur-base? Ik ga je er van alles over vertellen in de Weetje Woensdag van deze week!
Zuur-base evenwicht
Zoals het bij veel dingen gaat, gaat het in ons lichaam ook om het juiste evenwicht. Één van de evenwichten die voor ons lichaam van belang is, is het zuur-base evenwicht. De voeding die we tot ons nemen, speelt een grote rol in dit evenwicht. Alles wat we eten wordt in ons lichaam omgezet in energie, bouwstoffen en reststoffen. De reststoffen kunnen zuur of basisch zijn, dit is afhankelijk van wat we eten. Zuur of basisch, beide hebben we nodig. Om optimaal te functioneren hebben we meer basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen nodig. Het beste evenwicht komt neer op 25% zuurvormende voedingsmiddelen en 75% basenvormende voedingsmiddelen.
Zuur en basenvormende voedingsmiddelen
Maar wat zijn dan zuur en wat zijn basenvormende voedingsmiddelen? Bij zuurvormende voeding kun je denken aan snoep, koekjes, brood, margarine, frisdranken, suiker, maar ook vlees, vis, eieren, peulvruchten, walnoten etc. Zoals je ziet niet alleen ‘ongezonde’ voedingsmiddelen, maar ook waardevolle voedingsstoffen zoals vis, walnoten en peulvruchten. Het is dan ook niet nodig om dit allemaal te schrappen, we hebben hier ook producten van nodig, om het in evenwicht te houden.
Bij basenvormende voedingsmiddelen kun je denken aan groente, fruit, zuidvruchten, verse kruiden, aardappelen, amandelen, verse zuivelproducten etc. Niet de smaak, maar hoe het verwerkt wordt in ons lichaam, bepaalt bij een voedingsmiddel of het zuren- of juist een bakenrest levert. Met ons Westerse voedingspatroon krijgen we vooral zuurvormende voedingsmiddelen binnen, wat er dus voor zorgt dat de zuur base niet in evenwicht is.
Waarom is een zuur-base evenwicht belangrijk?
Een goed zuur-base evenwicht draagt bij aan het behoud van een goede gezondheid. Als de zuren en basen in evenwicht zijn, dan voelen we ons fit en energiek. Het evenwicht kunnen we dus grotendeels bepalen door onze voeding, maar om het te kunnen ondersteunen is er dus het product van A.Vogel.
Het is een voedingssupplement die dagelijks gebruikt kan worden. In een doosje zitten 14 oplossticks, die je dus moet mengen met water. Het poeder bevat calcium, magnesium, L-melkzuur, Kalium, Zink en Vitamine D3.
Ook kun je de sticks bijvoorbeeld gebruiken als 14-daagse kuur in periodes dat het zuur-base evenwicht, de spijsvertering of het energieniveau wel wat extra ondersteuning kan gebruiken.
Nadat ik een uitleg had gekregen over het product, was ik dus mega nieuwsgierig. Hoe zit het met mijn zuur-base balans en wat levert mijn zo’n kuur op? A.Vogel heeft me behalve de oplosdrank, ook wat pH-teststrookjes (maat voor zuurgraad) meegestuurd. Hierdoor kun je door middel van je urine zien hoe het zit met jouw zuur-base evenwicht. Nu bestaat mijn website vooral uit sporten en gezond eten en dacht ik dat ik goed in evenwicht was, toch was mijn pH waarde iets meer zuur. Een pH waarde rond de 7 is neutraal, beneden 7 iets meer zuur en een pH waarde boven 7 iets meer basisch. Mijn pH waarde zat rond de 5. Ik ga de kuur afmaken en houd jullie zeker op de hoogte! Blijf dus mijn Instagram en Facebook in de gaten houden, want daar zal ik binnenkort een update plaatsen.
Wat denk jij aan de hand van jouw dagelijkse voedingsinname? Zit je aan de zuur of base kant?
– Dit is een advertorial, lees hier mijn disclaimer. –
10 Comments
Hi Marit,
Dankjewel voor je duidelijke uitleg! Bij het lezen van andere blogs over de Zuur-Base, was het me niet helemaal duidelijk. Maar nu wel :-). Wel interessant om eens te proberen om te zien of het effect heeft! Ik merk namelijk wel gezond eten in mijn geval heel erg samenhangt met een goed gevoel.
Groetjes, Lieve
Hi Lieve,
Zo werkt dat mij ook. Gezond eten = energiek voelen. Daarom was ik erg benieuwd naar mijn zuur-base balans en ben ik erg nieuwsgierig naar wat zo’n kuur doet! 🙂
Bedankt voor je berichtje 🙂
Hi Marit,
Een pH van 5 voor je urine is helemaal niet te zuur hoor. De “neutrale” waarde van 7 die je noemt is voor waterige oplossingen, voor andere dingen is een andere pH weer normaal. Zo is de pH van je huid bijvoorbeeld 5,5, die van je maag 2 en van urine normaal gesproken 6. Dit kan wat lager liggen in de ochtend, omdat je nieren vooral ‘s nachts zuren wegfilteren (zuur zorgt voor een pH-verlaging). Als het goed is zal de kuur van A. Vogel je dus geen pH van 7 geven, want dat zou een hogere waarde zijn dan wat normaal is 😉
Hoi Anouk, bedankt voor je berichtje! Ik zeg ook niet dat het te zuur is hoor! Alleen was wel lager dan ik dacht! Ik heb ‘m wel getest op alle dagdelen, klopt idd dat het sochtends zuurder was. We zullen het zien!
Hoi Marit,
Interessant artikel!
Klopt het dat wanneer je (heel) veel eiwitten consumeert, je pH waarde zuurder wordt?
Groetjes, Sabine
Hi Sabine, dankjewel! In het artikel staan de producten die zuurbasende voedingsmiddelen, dat zijn ook producten waar eiwitten inzitten, net als andersom. Dus uit de tekst haal ik dat je pH waarde niet perse zuurder is als je veel eiwitten neemt.
Hoi! Zitten er bij de kuur sowieso test stripjes zodat je voor en na de kuur kan testen?
Hoi Stefanie. Die komen er niet automatisch bij, je kunt zelf Zuur Base strips aan je winkelmandje toevoegen.
Interessant en informatief om te lezen! 🙂 Ga er zeker meer op letten! Thanks!
Dank Jasmina!