HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: word je oranje van wortels eten?

geschreven door Marit maart 4, 2020 5 Comments

Het klinkt misschien heel gek, maar het kan zo maar eens zijn dat je oranje kleurt als je de hele dag aan de wortels zit. Zelf heb ik dit jaren geleden namelijk ook gehad en wilde er toch wel iets meer over weten. Dus de vraag van de Weetje Woensdag deze week is: “kun je oranje worden van wortels eten?”.

Wortels voor de ogen
Het is je vast vaak genoeg vertelt vroeger aan de eettafel: van wortel hou/krijg je goede ogen. Dit klopt ook, de vitamine die in wortel zit is goed voor je ogen, maar wortel heeft nog meer voordelen. Door een dagelijkse portie wortels verminder je het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast is gebleken dat wortels nuttig zijn voor het cognitieve functioneren van de hersenen en zouden zelfs het geheugen verbeteren. Ook is de vitamine A die in wortel zit goed voor het afvoeren van giftige stoffen, wat er voor kan zorgen dat je minder last heb van gal en vet in de lever. En ook bevatten wortels verschillende mineralen (magnesium, kalium en calcium) die belangrijk zijn voor onze botten.

Oranje door wortels?
Naast alle bovenstaande voordelen van de wortel, is het ook zo dat er beta-caroteen in de wortel zit, wat een geel-oranje stof is. Beta-caroteen kan door ons lichaam worden omgezet in vitamine A. Beta-caroteen zit ook in pompoen, zoete aardappel en sommige bladgroenten. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar vitamine A houden we vast en wordt opgeslagen in vetweefsel. De oranje verkleuring van de huid heet carotenemie en komt niet vaak voor, maar het kan zo zeker zo zijn dat wanneer je veel beta-caroteen binnenkrijgt, je huid iets oranje kleurt. Dit wordt vaak niet opgemerkt en het kan ook geen kwaad.
Je moet echt veel wortelen eten, voordat je huid werkelijk richting oranje kleurt. Dit hangt ook samen met het lichaamsgewicht. Een licht gewicht in combinatie met veel wortels eten, kan ervoor zorgen dat je oranje oogt. Veel wortels eten kan prima, als de rest van je voedingspatroon maar uitgebalanceerd is. Evenwichtig en gevarieerd.

Best grappig dus dat je echt een beetje oranje kunt kleuren (dit zie je bijvoorbeeld bij je handen heel erg, maar ook in het gezicht) wanneer je veel wortel (of pompoen en zoete aardappel) eet.
Zelf heb ik er dus echt een tijdje licht oranje bijgelopen. Ik weet nog dat een collega mij hierop aansprak, maar ik niet geloofde dat dit kon. Wel dus. Dit was in een periode dat ik ondergewicht had en elke dag wortels at (niet alleen maar hoor). Ik denk dat omdat ik toen minder vetweefsel had, het veel meer aan de oppervlakte zat en dus zichtbaar was. Ik vind namelijk wortels nog steeds heel lekker, om tussendoor of bij de lunch te eten, maar nu zie je er (gelukkig) niets meer van. Het zag er naar mijn idee ook niet heel gezond uit, maar dit kwam ook door de rest van mijn uitstraling op dat moment.

Ik ben nu wel heel benieuwd… eet jij veel wortels? En is het bij jou of iemand anders al eens opgemerkt dat je handen en gezicht wat oranje werden?

5 Comments

Rosemarijnn juni 27, 2018 at 07:12

Oh neeeee wat is dit een herkenbaar artikel! Mega fijn dat je erover schrijft, echt goed. Ik was afgelopen winter ook echt oranje door de hoeveelheid pompoen en wortels.. De combinatie van een laag gewicht en bijna dagelijks een oranje groente was voor mij dus ook genoeg haha. Leuk dat je dit aanstipt want dit was niet heel ‘bekend’!

Antwoord
Joyce juni 27, 2018 at 09:49

Wauw wauw wauw, eindelijke herkenning! 🙂 Heb hier zelf ook nog wel eens last van, vooral aan m’n handen en voetzolen, en het is iets waar ik me ontzettend voor schaam. Ik associeer het ook met mijn anorexia-periode, toen was ik werkelijk knaloranje. Heb daarom een tijdje alle wortels en zoete aardappel uit huis geband, ook al eet ik ze supergraag. Ondertussen heb ik genoeg alternatieven gevonden en eet ik de oranje groenten weer af en toe 😉 Variatie blijft belangrijk!

Antwoord
Marit juli 2, 2018 at 14:54

Wat mooi/goed om te lezen! Variatie is inderdaad zo belangrijk!

Antwoord
Kim maart 5, 2020 at 16:52

Zo herkenbaar!!
Ik heb momenteel ook die oranje huid door te veel pompoensoep en dat ik overdag graag wortels “knaagde” ;).
Dus nu skip ik het voorlopig uit m’n eetpatroon en als m’n huidskleur weer normaal is ga ik het weer met mate eten.
Heb je misschien enig idee hoelang het duurt voordat de huidskleur weer normaal is?

Antwoord
Marit maart 5, 2020 at 22:06

Dat zijn ook wel heerlijke dingen, pompoen en wortels! Vervelend dat je huid oranje kleurt… ik weet niet precies hoe lang, denk een paar weken? Succes!

Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram