HET IS...Weetje Woensdag

Weetje Woensdag: werken goede voornemens?

geschreven door Marit december 28, 2016 3 Comments

Afvallen, stoppen met roken, sporten, stoppen met alcohol, meer genieten, iets nieuws leren… dit zijn de meest voorkomende goede voornemens die we met z’n allen maken voor het nieuwe jaar. Over 4 nachtjes is het zover: het jaar 2017 begint. Maar werken goede voornemens wel? En waarom dan perse op 1 januari? In de ‘Weetje Woensdag’ ga ik op onderzoek uit!

Goede voornemens
Een goede voornemen is volgens het woordenboek ‘iets wat je wilt gaan doen’. Je wilt meer gaan sporten, je wilt gaan afvallen, je wilt stoppen met roken… noem maar op. De reden waarom ik nu deze blogpost schrijf, is omdat de meeste goede voornemens starten op 1 januari van het nieuwe jaar. Een nieuw jaar, een nieuwe kans. Een goed moment om te beginnen, om iets aan te pakken. Net zoals mensen hiervoor de maandag gebruiken, wordt 1 januari gebruikt voor de grotere voornemens. Vandaar de overvolle sportscholen in de eerste weken van januari…

Goede voornemens werken niet?
Als ik op internet zoek naar ‘goede voornemens’, kom ik vooral artikelen tegen waarom het niet zou werken. Volgens de NOS.nl is januari zelfs de slechtste maand om je goede voornemens te starten. Volgens het artikelen komt dit omdat mensen vaak niet weten wat er moet gebeuren om hun goede voornemen te halen. Mensen zien in hun gedachten al een super fitte versie van zichzelf, waardoor ze positief gaan denken en dan komt het vast goed. Positief denken is wel goed, maar daar alleen mee ga je het niet halen. Volgens deze website is de kans dat je je goede voornemens haalt dan ook maar 8%. 92% faalt dus. Wow. Een kwart van de mensen met een goede voornemen haalt zelfs het einde van de eerste week niet.

Voornemens die dus van jezelf ‘moeten’ mislukken dan ook. Je moet afvallen, je moet stoppen met roken, je moet gezonder eten. Allemaal voornemens die gebaseerd zijn op een leuk einddoel, maar uiteindelijk voelen als een verplichting. Een verplichting die bijvoorbeeld aan het eind van een lange dag moeilijk is op te brengen.

Goede voornemens werken wel?
Ik denk dat een goed voornemen dat anders geformuleerd is of met een bepaalde planning al veel beter gaat werken. Volgens deze website werken voornemens wel als je er energie, plezier, geluk of bevrediging uit gaat halen. Zulke voornemens beginnen vaak met ‘ooit’ of ‘ik mis’. “Ooit wil ik mijn Frans oppoetsen”, “ik mis mijn drukke sociale leven van een tijdje geleden”. De intrinsieke motivatie hierin werkt vaak het beste, omdat je het beste uit jezelf wilt halen. Ook de ‘moet’ voornemens zijn te behalen, hiervoor een aantal tips:

 • Werk samen aan goede voornemens
  Ga samen sporten, stop samen met roken… hierdoor motiveer je elkaar!
 • Maak de voornemens concreet
  Maak van “ik wil vaker gaan sporten” “ik wil op dinsdag en donderdagavond gaan sporten”. Zo weet je precies wat je van jezelf kunt verwachten. Van “ik wil gezonder gaan eten” “ik neem iedere dag mijn eigen lunch en 2 stuks fruit mee naar werk”.
 • Werk met een beloning
  In feite koop je jezelf om, maar het werkt wel. Hou je dat sporten al een maand twee keer per week vol? Gun jezelf een nieuwe sportoutfit. Dit werkt motiverend en omdat je al een maand zo goed bezig bent, ben je er inmiddels (waarschijnlijk) ook aan gewend.
 • Blijf realistisch
  “Ik wil een sixpack” of “ik wil in maatje 36 passen” zijn leuke doelen, maar voor sommigen ook onmogelijk. Werk met kleine stapjes en laat jezelf wennen aan een bepaalde levensstijl, waardoor die sixpack niet de overhand krijgt, maar het fitte gevoel.

Voor de één werkt een goed voornemen heel goed, juist op 1 januari, voor de ander totaal niet. Denk dat het belangrijk is dat je doet wat goed voor jou voelt. Zelfverbetering of een uitdaging kan natuurlijk nooit geen kwaad, maar dit hoeft naar mijn idee niet perse op 1 januari.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit aan goede voornemens gedaan. Ik heb wel eens goede voornemens, maar als ik die heb dan wacht ik niet op 1 januari. Ik vind het eind van het jaar wel een fijn moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en natuurlijk komen daar altijd weer dingen uit waar ik wat meer aan wil gaan werken.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij ieder jaar goede voornemens? En werkt 1 januari dan voor jou?

 

3 Comments

Jacolien december 29, 2016 at 00:43

Mijn goede voornemens zijn: gezonder eten zodat mijn sporten resultaat krijgt en dat ik daardoor er geweldig uit ga zien in mijn trouwjurk.

Voornemens werken bij mij wel als ik het maar plan. Hoeft dus niet perse 1 januari te zijn .

Antwoord
Marit december 29, 2016 at 13:05

Dat is nog eens een leuk doel, Jacolien! Heel veel succes!

Antwoord
Blog nummer 3! – Nathalie van der Ham september 21, 2017 at 09:12 Antwoord

Laat een comment achter

Mijn andere blogsVolg op Instagram